Opinió

Tribuna republicana

LA VOLUNTAT DE (NO) SER MARE

El discurs sobre drets sexuals i reproductius s’ha d’articular tant al voltant de la voluntat de no ser mare com de poder ser-ho
Moltes dones han hagut d’endarrerir ‘sine die’ la maternitat pel règim de precarietat laboral

El Senat argentí debatrà el 29 i 30 de desem­bre si lega­litza l’avor­ta­ment, després que el Par­la­ment li donés el vis­ti­plau la set­mana pas­sada. Que l’avor­ta­ment sigui legal en un país, però, no vol dir que es garan­teixi a la pràctica. Durant aquest mes, les femi­nis­tes bagen­ques s’han mani­fes­tat a l’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu de Man­resa per recla­mar que es garan­teixi l’avor­ta­ment segur a la comarca. A la demar­cació de Lleida, les dones no poden avor­tar quirúrgi­ca­ment. L’Hos­pi­tal Arnau de Vila­nova tan sols atén les paci­ents que han d’inter­rom­pre l’embaràs si hi ha risc per a la salut de la mare o del fetus. Al Piri­neu, les dones tam­poc poden avor­tar de forma far­ma­cològica, opció per­mesa fins a les nou set­ma­nes de ges­tació. Cata­lu­nya Ràdio asse­nyala que ni l’Hos­pi­tal de la Cer­da­nya, ni el de Vielha, ni el del Pallars, ni el de la Seu d’Urgell dis­pen­sen píndo­les abor­ti­ves, o bé perquè no hi estan acre­di­tats, o bé perquè els pro­fes­si­o­nals fan objecció de consciència.

La situ­ació con­viu amb una altra que, en un pri­mer cop d’ull, pot sem­blar con­tra­dictòria. El vien­tre vacío (Capitán Swing, 2019), de Noemí López Tru­ji­llo (1988), relata la frus­tració de mol­tes dones de la gene­ració mil·len­nista –nas­cuda entre el 1981 i el 1996– que han hagut d’endar­re­rir sine die la mater­ni­tat. El règim de pre­ca­ri­e­tat labo­ral con­so­li­dat arran de la crisi del 2008, època en què els mil·len­nis­tes ens incor­poràvem al mer­cat labo­ral, les ha impe­dit con­so­li­dar un pro­jecte de vida prou esta­ble per garan­tir una criança en con­di­ci­ons. La pre­uada esta­bi­li­tat sol arri­bar –d’ara en enda­vant veu­rem si la covid-19 l’endar­re­reix encara més– ben entrada la tren­tena o als ini­cis de la qua­ran­tena, edats en què la capa­ci­tat repro­duc­tiva de les dones minva.

És en aquest estadi on entra el mer­cat de la repro­ducció assis­tida, ana­lit­zat amb tot de detalls per Júlia Bacar­dit (1991) a El preu de ser mare (‘apos­troph, 2020). Bacar­dit des­criu Espa­nya com un destí de turisme repro­duc­tiu i un dels prin­ci­pals expor­ta­dors d’òvuls a tot Europa. El lli­bre ens mos­tra el ves­sant més des­car­nat de l’aliança entre el capi­ta­lisme i el mas­clisme. El desig de ser mare a qual­se­vol preu (lite­ral­ment i figu­ra­da­ment), ali­men­tat sovint per la pressió sexista que con­si­dera la mater­ni­tat com allò que defi­neix una dona, és explo­tat per un entra­mat de clíniques pri­va­des de repro­ducció assis­tida on donants joves se sot­me­ten a pro­ces­sos d’alte­ració hor­mo­nal per donar òvuls –a canvi d’uns diners que els per­me­ten cobrir des­pe­ses– a unes dones que, la majo­ria, per culpa de la ines­ta­bi­li­tat labo­ral i els pocs suports per a la criança, han anat endar­re­rint la mater­ni­tat.

Així doncs, la soci­e­tat capi­ta­lista cata­lana i espa­nyola ofe­reix la mer­can­ti­lit­zació del cos d’una dona jove com a solució a un pro­blema que ella mateixa ha creat, pre­ca­rit­zant la vida de les per­so­nes i posant-los mil i una bar­re­res no només per tenir cri­a­tu­res, sinó també per criar-les en bones con­di­ci­ons. En lloc de garan­tir millors per­mi­sos de mater­ni­tat, res­pon­sa­bi­lit­zant els homes, i també la comu­ni­tat, de la criança dels infants, i valo­rant les cures com a fona­men­tals per a l’eco­no­mia i la soci­e­tat, la soci­e­tat ens ofe­reix altres dones.

Les cre­en­ces que sos­te­nen el model actual de repro­ducció assis­tida trac­ten les dones com a màqui­nes expe­ne­do­res de bebès (o òvuls) al ser­vei d’una comu­ni­tat que les res­pon­sa­bi­lit­zarà a títol indi­vi­dual de les tas­ques de ser mares o donants, tot explo­tant (i cul­pa­bi­lit­zant-les) pels seus anhels indi­vi­du­als. Aquest sis­tema de cre­en­ces és cal­cat al que s’oposa a l’avor­ta­ment. És per això que el dis­curs sobre drets sexu­als i repro­duc­tius a Cata­lu­nya s’ha d’arti­cu­lar tant al vol­tant de la volun­tat de no ser mare com de poder ser-ho. Res que no sàpiguen, d’altra banda, les cata­la­nes gita­nes. La gita­nofòbia pre­sent a Europa no només els fa difícil criar els seus infants, sinó que, en alguns casos, també els ha impe­dit con­ce­bre’ls. Països com la República Txeca i Eslovàquia han prac­ti­cat este­ri­lit­za­ci­ons forçoses a dones d’aquesta ètnia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.