Opinió

Opinió

L'article de Gonzalo Boye

HEM GUANYAT; SEGUIM...

És impossible tenir un judici just quan tots donen per fet la culpabilitat d’una persona, i la cambra d’apel·lació de Brussel·les ho ha entès
Hem guanyat un altre cop, i ara aquest plantejament jurídic en relació amb l’euroordre del conseller Lluís Puig s’ha d’estendre al suplicatori i als presos

Qual­se­vol pro­ce­di­ment d’extra­dició, també els euro­peus de detenció i entrega, pre­senta una sèrie de com­ple­xi­tats que no sem­pre són ben com­pre­ses i que, fins i tot, molts cops són bana­lit­za­des i assu­mi­des com a dog­mes de fe.

La bata­lla a l’exili es va ini­ciar el 5 de novem­bre del 2017 i ha pas­sat per diver­ses eta­pes en què, d’una manera o d’una altra, s’han anat obte­nint resul­tats que han ser­vit per esta­blir que la rea­li­tat penal de la per­se­cució de l’inde­pen­den­tisme s’allu­nya molt de ser accep­ta­ble a la resta de la Unió Euro­pea.

Aquell mateix 5 de novem­bre del 2017, men­tre una part impor­tant del govern del pre­si­dent Puig­de­mont ja estava en pre­sons espa­nyo­les, la justícia belga va dei­xar en lli­ber­tat tots els exi­li­ats amb l’única con­dició de no sor­tir de Bèlgica men­tre es tra­mi­tava aque­lla pri­mera ordre euro­pea de detenció i entrega (OEDE). El con­trast havia començat.

El 4 de desem­bre del 2017, va que­dar vist per a reso­lució aquell pro­ce­di­ment, i l’endemà el jutge Lla­rena, en pre­visió del resul­tat, va deci­dir reti­rar l’OEDE i bus­car un moment millor per tor­nar a plan­te­jar-la. Els bel­gues van que­dar estu­pe­fac­tes.

El 23 de març del 2018, es van tor­nar a cur­sar les OEDE, men­tre Toni Comín, Lluís Puig i Merit­xell Ser­ret eren a Bèlgica; Clara Pon­satí, a Escòcia, i el pre­si­dent Puig­de­mont, a Ale­ma­nya, de camí a cap a Bèlgica. La jut­gessa de guàrdia de Neumünster va acor­dar la presó pro­vi­si­o­nal del pre­si­dent, que va ser revo­cada dotze dies després, el 5 d’abril del 2018.

El 16 de maig d’aquell any, la justícia belga es va negar a con­ti­nuar la tra­mi­tació del pro­ce­di­ment de l’OEDE con­tra Comín, Puig i Ser­ret en enten­dre que l’ordre estava mal for­mu­lada i que no com­plia els requi­sits per ser tra­mi­tada.

Dos mesos després, el Tri­bu­nal Supe­rior de Sch­leswig-Hols­tein va acor­dar que els fets pre­sen­tats pel jutge Lla­rena no eren cons­ti­tu­tius de rebel·lió, ni de sedició, ni de desor­dres públics ni de cap delicte a Ale­ma­nya, per la qual cosa dene­gava l’entrega, tot i que es podia mate­ri­a­lit­zar per la impu­tació de mal­ver­sació, sense entrar a valo­rar més dades en enten­dre que era un delicte de “catàleg”.

L’empi­pa­ment del jutge Lla­rena va ser tan gran que va acor­dar reti­rar totes les OEDE i espe­rar un millor moment que, final­ment, va arri­bar després del dic­tat de la sentència del 14 d’octu­bre del 2019.

És, jus­ta­ment, arran d’aquesta ter­cera OEDE que Lluís Puig es va veure sotmès a un pro­ce­di­ment que va cul­mi­nar amb una sentència dene­gatòria de l’entrega en enten­dre’s que el Tri­bu­nal Suprem no tenia com­petència per inves­ti­gar-lo ni enju­di­ciar-lo ni, per tant, per recla­mar-lo.

La reso­lució del 7 d’agost pas­sat va ser una galleda d’aigua freda per al Suprem, tant en el que afecta Puig com per les seves con­seqüències en el supli­ca­tori pen­dent davant del Par­la­ment Euro­peu en els casos del pre­si­dent Puig­de­mont, Toni Comín i Clara Pon­satí.

Tots, el Suprem inclòs, som cons­ci­ents de la trans­cendència que té la falta de com­petència de l’òrgan recla­mant, perquè és un fet que s’ha anat al·legant des d’un començament; ningú dubta que es va bus­car, per raons ali­e­nes al dret, atraure la com­petència pri­mer a l’Audi­en­cia Naci­o­nal i després al Suprem.

Així ho ha posat de mani­fest el Grup de Tre­ball de Deten­ci­ons Arbitràries de les Naci­ons Uni­des i així també va ser reco­ne­gut en la reso­lució del 7 d’agost del 2020 de Lluís Puig, con­tra la qual la fis­ca­lia belga va recórrer.

Ara, el Tri­bu­nal d’Apel·laci­ons de Brus­sel·les ha deci­dit dene­gar l’apel·lació inter­po­sada per la fis­ca­lia belga i es basa en dos ele­ments essen­ci­als: el Tri­bu­nal Suprem no és com­pe­tent i hi ha un risc evi­dent de vul­ne­rar la pre­sumpció d’innocència de Lluís Puig per les decla­ra­ci­ons de con­demna fetes per les auto­ri­tats judi­ci­als, fis­cals i polítiques espa­nyo­les.

És impos­si­ble tenir un judici just quan tots donen per fet la cul­pa­bi­li­tat d’una per­sona, i la cam­bra d’apel·lació de Brus­sel·les ha entès que s’havia con­tra­vin­gut la Direc­tiva 2016/343, de pre­sumpció d’innocència, que és un fet que vam començar a al·legar el novem­bre del 2017. Hem gua­nyat un altre cop, i ara aquest plan­te­ja­ment jurídic s’ha d’esten­dre al supli­ca­tori i als pre­sos. Seguim...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.