Com hi ha món
DESPRÉS DE TRUMP
La presidència de Donald Trump marcarà un abans i un després en la història recent dels Estats Units. L’assalt al Capitoli –s’acusa Trump d’arengar els seus seguidors en uns fets que van acabar provocant cinc morts– és un dels darrers capítols d’una etapa erràtica i plena de controvèrsies. El magnat ha apujat el to de les seves accions, i el resultat és que acabarà el seu mandat amb un segon impeachment, un fet que no havia succeït mai en la història dels Estats Units. En aquest procés també es dona la circumstància que fins a deu legisladors republicans han donat suport a la proposta. Quan falten pocs dies perquè Trump deixi la presidència –el 20 de gener Joe Biden ha de prendre el relleu– són molts els interrogants que s’obren davant d’aquest nou judici. Quan s’ha de celebrar? Quines conseqüències polítiques pot tenir per a Trump? I per al partit republicà?
De moment, encara no hi ha una data perquè comenci aquest segon judici. Els demòcrates no volen que els primers compassos de mandat de Biden quedin eclipsats per Trump. El magnat va ser absolt en el seu primer impeachment, però ara hi ha un sector del partit republicà que pensa que ha anat massa lluny. La figura de Mitch McConnell, líder republicà al Senat, s’erigeix com a clau perquè Trump pugui ser condemnat i inhabilitat políticament. L’escenari que deixa Trump al seu propi partit és de terra cremada. El magnat ostenta el poder de la formació des del 2016, quan es va imposar en les primàries, derrotant polítics molt més experimentats. El gran protagonisme que ha assumit ha acabat empetitint un partit que té dos-cents anys d’història i que ha tingut a les seves files presidents com Abraham Lincoln. Veus amb poder com les de Mitt Romney i Liz Cheney, filla de l’exvicepresident Dick Cheney, advoquen perquè el procés tiri endavant.
El partit republicà viu moments convulsos, i la divisió és evident entre els que pensen que és l’hora que Trump marxi cap a casa i els que veuen que l’impeachment podria ser la desactivació política que es necessita, ja que ha insinuat en diverses ocasions que tindria la intenció de tornar-se a presentar a les eleccions del 2024. L’estratègia s’endevina arriscada per al partit. Trump té el suport de les bases i dels votants republicans, a més del de molts ciutadans que simplement es defineixen com a trumpistes. Una enquesta recent, elaborada després de l’assalt al Capitoli, revela que el 71% dels votants republicans aprova la seva gestió.
La divisió i la ferida oberta que s’ha generat en la societat nord-americana trigarà a cicatritzar, i una desactivació política del màxim protagonista no s’endevina com la millor solució per a un país que ha vist com s’assaltava una de les seves grans institucions.