Opinió

Tribuna republicana

DEBAT CONSTITUENT I LES DONES

Una manera d’escatir si un ciutadà és de segona és comprovar si els seus drets se sotmeten a votació o es donen per descomptats
Per a Debat Constituent sembla que les dones i les persones trans sí que som de segona

Una manera d’esca­tir si un ciu­tadà és de segona al país on viu és com­pro­var si els seus drets se sot­me­ten a votació o es donen per des­comp­tats. Per a Debat Cons­ti­tu­ent, el pro­jecte par­ti­ci­pa­tiu pen­sat per esta­blir les bases d’una Cons­ti­tució cata­lana, sem­bla que les dones i les per­so­nes trans sí que som de segona.

A prin­ci­pis d’aquest mes, l’orga­nisme va pre­sen­tar la llista de pre­gun­tes ober­tes a la ciu­ta­da­nia que ser­vi­ran per ela­bo­rar unes bases cons­ti­tu­ci­o­nals que es lliu­ra­ran als repre­sen­tants polítics. En l’apar­tat dedi­cat als drets, hi ha dues qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb la regu­lació de la inter­rupció voluntària de l’embaràs, una pre­gunta sobre el foment de la pari­tat entre homes i dones als òrgans de govern de les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques o òrgans amb par­ti­ci­pació pública, i una altra sobre el reco­nei­xe­ment de la iden­ti­tat de gènere amb què s’iden­ti­fi­quen les per­so­nes trans.

De les qua­tre opci­ons a la pre­gunta “Com cre­ieu que hau­ria de ser el dret de les dones a la inter­rupció de l’embaràs?”, una fa referència a supòsits i ter­mi­nis més amplis que els per­me­sos per la legis­lació espa­nyola actual. El fet que aquesta i la resta de pre­gun­tes inclo­guin res­pos­tes més res­tric­ti­ves que les nor­ma­ti­ves vigents sobre cada qüestió, i que aquests drets i no uns altres siguin sub­jec­tes de votació, reforça la ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació de la iden­ti­tat mas­cu­lina, blanca i cisgènere (no trans), en pre­sen­tar com a drets que poden ser revo­cats en qual­se­vol moment aquells que afec­ten de forma específica les per­so­nes que no encai­xen en aquesta iden­ti­tat.

Les pre­gun­tes pro­po­sa­des per Debat Cons­ti­tu­ent no tenen en compte el tre­ball d’asso­ci­a­ci­ons femi­nis­tes i LGTBI, ni tam­poc les lleis apro­va­des pel Par­la­ment català refe­rents als drets de les dones i de les per­so­nes trans. La Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igual­tat efec­tiva de dones i homes ja pre­veu la garan­tia de la pari­tat als òrgans de govern de les ins­ti­tu­ci­ons. Es tracta d’una llei que cerca la igual­tat en tots els àmbits de la soci­e­tat, i és per això que resulta encara més incom­pren­si­ble que a la llista s’hagi inclòs la pre­gunta refe­rent a la pari­tat, quan ara mateix tant el debat social com la legis­lació par­tei­xen d’una visió del foment de la igual­tat que va més enllà d’aquesta mesura.

Una de les dues res­pos­tes a la pre­gunta sobre el dret de les per­so­nes trans a ser reco­ne­gu­des d’acord amb la iden­ti­tat de gènere amb què s’iden­ti­fi­quen afirma que se’ls ha d’exi­gir una prova psi­cològica o mèdica que acon­se­lli el canvi d’iden­ti­tat. Això remet a la visió del fet trans com una malal­tia. D’ençà del 2016, la pato­lo­git­zació no és un requi­sit neces­sari per entrar al cir­cuit d’atenció social i sanitària a les per­so­nes trans. La modi­fi­cació de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erra­di­car la violència mas­clista, apro­vada fa tan sols un mes, reco­neix el dret de les nenes, ado­les­cents i dones trans a acce­dir als cir­cuits d’atenció a la violència mas­clista sense neces­si­tat d’un canvi de sexe regis­tral ni d’un informe mèdic que acre­diti la seva con­dició trans.

Segons diver­sos estu­dis sobre la matèria, a Cata­lu­nya, la garan­tia dels drets de les dones i per­so­nes trans depèn del fet que les lleis ja vigents s’aca­bin de des­ple­gar, i les admi­nis­tra­ci­ons, empre­ses i altres actors soci­als les com­plei­xin, cosa que no passa. Per exem­ple, la inter­rupció voluntària de l’embaràs en la sani­tat pública no està garan­tida, com a mínim, ni a la demar­cació de Lleida ni a la comarca del Bages. La cen­tra­lit­zació de l’atenció al trànsit de gènere a la capi­tal del país i els pocs recur­sos que hi dedi­quen les admi­nis­tra­ci­ons locals en gene­ral fa que, més enllà de Bar­ce­lona, aquest dret tam­poc es pugui exer­cir.

Ara mateix, la garan­tia dels drets i les lli­ber­tats de les dones i per­so­nes trans depèn de des­ple­gar tots els recur­sos mate­ri­als, ins­ti­tu­ci­o­nals i jurídics per fer com­plir les lleis vigents i millo­rar-les, si s’escau. Una futura Cons­ti­tució cata­lana hau­ria d’acom­pa­nyar aquest procés, i no pas qüesti­o­nar els drets sobre els quals es fona­menta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.