Opinió

A fons

ALIANCES DE GOVERN

Les aliances acabaran determinant el curs de la política catalana
Els resultats dependran, i molt, de la participació, que les enquestes situen en un 65%

Gua­nyar uns comi­cis no és garan­tia de poder gover­nar. El recor­re­gut d’una legis­la­tura cada cop depèn més de la capa­ci­tat d’arri­bar a acords i con­sen­sos entre for­ma­ci­ons polítiques. De fet, totes les enques­tes asse­nya­len que després de les elec­ci­ons cata­la­nes s’obrirà necessària­ment un període de nego­ci­a­ci­ons per poder for­mar govern. Unes ali­an­ces que aca­ba­ran deter­mi­nant el curs de la política cata­lana i espa­nyola dels pro­pers anys. Evi­dent­ment, també es podria cons­ti­tuir un govern en soli­tari amb suports externs, però caldrà veure si aquest esce­nari és pos­si­ble i si interessa o no a deter­mi­na­des for­ces.

El fet que pugui ser impres­cin­di­ble haver de pac­tar amb altres par­tits polítics fa que aquest fet es con­ver­teixi en un ele­ment trans­cen­dent de la mateixa cam­pa­nya elec­to­ral. Els can­di­dats es veu­ran obli­gats a dir amb qui pac­ta­ran, amb qui ho inten­ta­ran i amb qui serà impos­si­ble bas­tir ponts d’entesa o de diàleg. Si fem cas de les enques­tes, les elec­ci­ons ens dei­xa­ran un Par­la­ment molt frag­men­tat. Cer­ta­ment, aquest és un ele­ment posi­tiu, ja que vol dir que recull una gran plu­ra­li­tat d’idees, pro­pos­tes i ide­o­lo­gies. Però, sovint, també fa més difícil la gover­na­bi­li­tat i s’aca­ben gene­rant con­tex­tos de gran ines­ta­bi­li­tat i incer­tesa política.

Per això, en aquesta con­jun­tura, serà impor­tant saber quin rol juguen aque­lles for­ma­ci­ons que pot­ser no acon­se­gui­ran un gran nom­bre d’escons però sí els neces­sa­ris per ser deter­mi­nats. Aquest podria ser, per exem­ple, el cas de la CUP. Si l’aritmètica li dona pro­ta­go­nisme, l’apro­fi­tarà. Pot no entrar al govern, però sí con­di­ci­o­nar la gover­na­bi­li­tat del pro­per exe­cu­tiu, com ha pas­sat en altres legis­la­tu­res.

Tant és així que altres for­ma­ci­ons ja par­len ober­ta­ment de “govern ampli”. Aquest és el cas d’ERC, que no des­carta poder for­mar un exe­cu­tiu amb els Comuns, Juntsx­Cat i la CUP. El seu cap de llista, Pere Ara­gonès, ha defen­sat públi­ca­ment que els repu­bli­cans han d’aspi­rar a ser com el Front Ampli de l’Uru­guai. És a dir, un movi­ment que aglu­tini del cen­tre cap a l’esquerra, des d’una òptica inde­pen­den­tista. Però tot dependrà dels resul­tats i, després, de la capa­ci­tat per lide­rar una nego­ci­ació. Perquè pac­tar vol dir, també, cedir. Per acon­se­guir uns objec­tius, de vega­des, cal decli­nar-ne uns altres. ERC com­pe­tirà aquesta cam­pa­nya amb el PSC i no té cap intenció de nego­ciar-hi per poder for­mar govern, però pro­ba­ble­ment s’hi haurà d’enten­dre si vol recu­pe­rar la taula de diàleg. Perquè el procés inde­pen­den­tista segueix i neces­sita una solució política, tot i que difícil­ment arri­barà si els líders cata­lans con­ti­nuen a la presó i encara menys si els soci­a­lis­tes gua­nyen les elec­ci­ons i acon­se­guei­xen gover­nar. Lla­vors, el procés entra­ria en una via morta, el diàleg seria impos­si­ble.

En aquest tren­ca­clos­ques també serà deci­siu el resul­tat que obtin­gui Juntsx­Cat després del divorci amb el PDe­CAT. Caldrà veure com es posi­ci­o­nen els elec­tors entre la for­mació de Car­les Puig­de­mont, l’encapçalada per Àngels Chacón i, fins i tot, el PNC de Marta Pas­cal.

Les futu­res ali­an­ces esta­ran deter­mi­na­des per dos eixos: el naci­o­nal i el de la recons­trucció post­pandèmia. Però els resul­tats depen­dran, i molt, de la par­ti­ci­pació. Les enques­tes diuen que podria ser del 65%, un 15% per sota de la que es va regis­trar fa tres anys.

Totes aques­tes vari­a­bles poden aca­bar deci­dint el futur imme­diat del país i de les for­ces que l’encalçaran. Tan­ma­teix, tam­poc es pot des­car­tar la repe­tició de les elec­ci­ons si els resul­tats són ajus­tats o si no s’acon­se­guei­xen els pac­tes que farien pos­si­ble una inves­ti­dura. Aquest sí que seria un esce­nari pre­o­cu­pant. Vol­dria dir que la Gene­ra­li­tat estarà, durant molts mesos, en una situ­ació d’ino­perància política en un con­text pandèmic que obliga a pren­dre deci­si­ons contínua­ment i a fer grans equi­li­bris per garan­tir la salut i no ensor­rar l’eco­no­mia. Espe­rem que això no passi i que els nos­tres repre­sen­tants siguin capaços de crear ali­an­ces. És també la seva res­pon­sa­bi­li­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor