Opinió

Opinió

L'ARTICLE DE GONZALO BOYE

INDEPENDÈNCIA O REFORMA

Unes eleccions autonòmiques no són una trinxera per disparar contra els que diuen que defensen el mateix

Sem­pre que m’ho han pre­gun­tat he dit que qual­se­vol procés de cons­trucció d’un país, qual­se­vol procés inde­pen­den­tista és com­plex, dolorós, lent i en molts moments frus­trant, però que si la volun­tat és majo­ritària i la feina es fa bé i per vies estric­ta­ment democràtiques, al final s’acon­se­gueix l’objec­tiu.

Les com­ple­xi­tats d’aquest tipus de pro­ces­sos són mol­tes i només cal repas­sar la història d’altres països per poder esta­blir que hi ha una sèrie de pro­ble­mes que són comuns als movi­ments i als pro­ces­sos inde­pen­den­tis­tes.

El cas català no n’és l’excepció i, per tant, es té l’avan­tatge de saber, per enda­vant, mol­tes d’aques­tes difi­cul­tats i, també, quina és la millor manera i la més ràpida de superar-les; per tant, no hi ha pro­ble­mes nous, però sí enfo­ca­ments equi­vo­cats.

El pri­mer que s’ha de tenir clar, i estar-hi d’acord, és si es vol o no cons­truir un país; és a dir si el que es pretén és un procés inde­pen­den­tista o un de refor­mista i, a par­tir d’acla­rir aquest punt es podran esta­blir els pas­sos que cal seguir.

Els que pre­ten­guin un procés de reforma hau­ran d’esta­blir unes línies d’actu­ació i uns dis­cur­sos que puguin tenir sem­blan­ces amb les línies i els dis­cur­sos dels que pre­te­nen inde­pen­dit­zar-se, però més aviat que tard els seus camins s’aca­ba­ran sepa­rant.

Els refor­mis­tes bus­ca­ran, no en tinc cap dubte, gene­rar una base sufi­ci­ent­ment sòlida per dotar-se no de legi­ti­mi­tat, que sem­pre en tin­dran, sinó de força per nego­ciar les refor­mes, que ani­ran en una línia ini­ci­al­ment simi­lar a la que plan­te­gen els inde­pen­den­tis­tes, però que dife­ri­ran en la part mit­jana i final del procés… i també, òbvi­a­ment, en els objec­tius.

Els inde­pen­den­tis­tes, per la seva banda, bus­ca­ran, no en tinc cap dubte, gene­rar una base sufi­ci­ent­ment sòlida per dotar-se no de legi­ti­mi­tat, que sem­pre en tin­dran, sinó de força per por­tar a terme el tren­ca­ment que generi la inde­pendència que bus­quen i segui­ran una línia ini­ci­al­ment simi­lar a la que plan­te­gen els refor­mis­tes, però que dife­rirà en la part mit­jana i final del procés… i també, òbvi­a­ment, en els objec­tius.

Tenir clar això i poder dis­tin­gir-ho és essen­cial per saber no només qui està a cada banda, sinó per mesu­rar amb quina força i amb quins ali­ats es pot comp­tar per a la inte­gri­tat del camí: el de la reforma o el de la inde­pendència.

A par­tir d’aquest punt, el que cal assu­mir és un iti­ne­rari comú l’objec­tiu del qual no pot ser cap altre que el pre­fi­xat: reforma o inde­pendència. Sigui el que sigui, però amb clare­dat i coherència.

Si el desig és d’inde­pendència, ales­ho­res l’objec­tiu ha de ser clar: acon­se­guir-la.

Asso­lir la inde­pendència, per als que així ho cre­guin, ha de ser l’objec­tiu i, un cop asso­lit, ja es podrà entrar en una segona fase que és la de deter­mi­nar com es vol gover­nar aquest país, és a dir si es vol, per exem­ple, que hi hagi un govern d’esquer­res, de cen­tre o de dre­tes. Començar la casa per la tau­lada sem­pre ha estat un greu error que alguns repe­tei­xen més sovint del que és reco­ma­na­ble.

Si molts, pro­ba­ble­ment una majo­ria dels cata­lans, com diuen, el que volen és inde­pen­dit­zar-se d’Espa­nya i fer-ho per una sèrie de raons, entre les quals la falta de cul­tura i de qua­li­tat democràtica, ales­ho­res el que s’ha de fer és tre­ba­llar en aquesta direcció i no dis­treure’s amb dis­cus­si­ons que no només no aju­den a acon­se­guir el resul­tat pretès, sinó que, a més, ser­vei­xen als objec­tius d’aquells que s’acusa de repres­sors i dels quals es pre­te­nen inde­pen­dit­zar.

Dit més clara­ment, i par­lant metafòrica­ment, en una guerra no hi ha cap error més gran que dis­pa­rar dins de la trin­xera; el més cor­recte, el més desit­ja­ble, el més honest i intel·ligent és dis­pa­rar cap a fora, no cap a dins.

Unes elec­ci­ons autonòmiques no són una trin­xera per dis­pa­rar con­tra els que diuen que defen­sen el mateix. Unes elec­ci­ons autonòmiques poden i han de ser, i encara més enmig de tanta repressió, un esce­nari ple­bis­ci­tari per mesu­rar les for­ces entre opci­ons, però no entre el que es pretén que sigui una mateixa opció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.