Opinió

Tribuna republicana

MITES SOBRE LA LLEI TRANS

Tenir lleis que respectin les persones trans és un pas per posar fi a la transfòbia, però no l’únic
Per mantenir privilegis, unes poques feministes estan jugant amb la vida de moltis

A Cata­lu­nya no es neces­sita un diagnòstic psi­quiàtric per entrar al cir­cuit d’atenció social i sanitària per a les per­so­nes trans. Tam­poc els cal a les dones trans que dema­nen ajut per haver patit violència mas­clista. Hi ha altres nor­ma­ti­ves, però, que no són com­petència de la Gene­ra­li­tat, sinó de l’Estat.

Un exem­ple n’és el canvi de gènere al DNI. Els requi­sits de l’admi­nis­tració espa­nyola exi­gei­xen un diagnòstic de disfòria de gènere i almenys dos anys de trac­ta­ment hor­mo­nal per adap­tar les carac­terísti­ques físiques a les del gènere sen­tit. L’esbor­rany de la llei trans del Minis­teri d’Igual­tat espa­nyol pretén eli­mi­nar-los: tan sols caldrà la decla­ració expressa de la per­sona trans per sol·lici­tar el canvi de gènere regis­tral. Segons Noemí López-Tru­ji­llo, l’esbor­rany espe­ci­fica que, si una dona trans va come­tre un delicte de violència mas­clista abans de can­viar el gènere regis­tral, és a dir, quan a la seva docu­men­tació apa­rei­xia com a home, encara que el canviï haurà de com­plir la pena –fins ara no hi ha hagut cap dona trans empre­so­nada per violència mas­clista–. Al seu torn, un home trans no perdrà la con­si­de­ració de víctima de violència mas­clista un cop hagi fet el canvi de gènere regis­tral. La llei també esta­bleix que lis pre­sis trans puguin com­plir con­demna en un mòdul d’inter­nis amb el gènere amb què s’iden­ti­fi­quen –una cir­cu­lar del Minis­teri de l’Inte­rior ho per­met d’ençà del 2006.

Amb tot, la legis­lació esta­tal s’actu­a­litza seguint prin­ci­pis que no només ja tenen en compte la majo­ria de comu­ni­tats autònomes –Cas­te­lla-la Manxa, Cas­te­lla i Lleó, la Rioja i Astúries no tenen ni una llei trans ni LGTBI–, sinó que beuen de docu­ments del Con­sell d’Europa o de les Naci­ons Uni­des (Prin­ci­pis de Yogyakarta). Tenir lleis que res­pec­tin les per­so­nes trans és un pas per posar fi a la transfòbia, però no l’únic ni el dar­rer. Segons un informe del 2014 de l’Aso­ci­ación Tra­ves­tis Transe­xu­a­les Transgéneros de Argen­tina, dos anys després de l’entrada en vigor al país lla­ti­no­a­me­ricà de la llei d’iden­ti­tat de gènere (2012), les per­so­nes trans enques­ta­des expli­ca­ven que el tracte rebut als cen­tres sani­ta­ris, la feina o al veïnat havia millo­rat.

Mal­grat que fa set anys que Cata­lu­nya té una llei que reco­neix els drets de les per­so­nes LGTBI, diver­sos càlculs esti­men que vuit de cada deu cata­la­nis trans són a l’atur. El 2015, l’Alan, un noi trans de 17 anys, es va suïcidar perquè patia asset­ja­ment esco­lar. Segons el Trans Mur­der Moni­to­ring Report, tretze per­so­nes trans han estat assas­si­na­des a Cata­lu­nya en els dar­rers dotze anys. Als països cata­lans, des­taca l’assas­si­nat a mans d’un grup de neo­na­zis de Sonia Res­calvo, ara fa trenta anys, o el de Lyssa Silva a Ala­cant el juliol del 2015. El novem­bre de l’any pas­sat, una dona trans va denun­ciar a les xar­xes soci­als que havia estat agre­dida a Bar­ce­lona.

No obs­tant això, hi ha femi­nis­tes que escam­pen rumors sobre l’esbor­rany de la llei trans, afir­mant que per­metrà que els homes es canviïn de gènere per evi­tar anar a la presó per violència mas­clista o per entrar en espais reser­vats per a dones, com els lava­bos, i agre­dir-les. L’experiència a Cata­lu­nya i en estats euro­peus amb lleis simi­lars a les de l’esbor­rany del govern espa­nyol els han des­men­tit, però tot i així aques­tes femi­nis­tes, un grup mino­ri­tari, seguei­xen desin­for­mant per una sim­ple qüestió de poder. Unes estan vin­cu­la­des al PSOE i el PSC i estan moles­tes perquè la minis­tra d’Igual­tat és de Pode­mos: el PSOE va pre­sen­tar el 2017 un esbor­rany de llei trans molt simi­lar a l’actual. D’altres veuen peri­llar ser les úniques veus auto­rit­za­des per par­lar de femi­nisme a l’acadèmia, als mit­jans i a les xar­xes soci­als.

La rea­li­tat de les per­so­nes trans és des­co­ne­guda per a part de la soci­e­tat, i el vin­cle entre sexe i gènere és d’allò més enre­ves­sat. És nor­mal que ens sor­gei­xin dub­tes sobre la legis­lació i la qüestió trans. El que és impor­tant és con­tras­tar amb fonts exper­tes tota la infor­mació que ens arriba. Cal tenir pre­sent que, per man­te­nir pri­vi­le­gis soci­als i polítics, unes poques femi­nis­tes estan jugant amb la vida de mol­tis.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor