Opinió

Opinió

L'ARTICLE DE GONZALO BOYE

ERA D’ESPERAR

Fa anys que l’agenda política acaba marcada per decisions judicials i, en el cas català, és un autèntic escàndol

Un cop més veiem com la justícia espa­nyola rema a con­tra­cor­rent. En aquesta ocasió, el torn ha estat del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, que ha rebut­jat el recurs de Merit­xell Borràs en con­tra de la sentència del Suprem i ho ha fet argu­men­tant que el TS era com­pe­tent per enju­di­ciar-la.

Aquesta decisió, en tot cas, era d’espe­rar, per una raó molt sen­zi­lla: no reso­len recur­sos, sinó que con­tes­ten reso­lu­ci­ons de tri­bu­nals estran­gers que els han tret una vegada rere una altra la raó. No és el pri­mer cop que suc­ce­eix, i segu­ra­ment no serà l’últim, però el que és més que evi­dent és que ni és la manera d’impar­tir justícia ni és la manera de recon­duir cri­te­ris inter­pre­ta­tius ober­ta­ment erro­nis i que con­tra­ve­nen la juris­prudència del Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans.

El Cons­ti­tu­ci­o­nal no ha deses­ti­mat l’empara de Merit­xell Borràs, el que ha fet és impug­nar la sentència de la cam­bra d’apel·laci­ons de Brus­sel·les que el 7 de gener va dic­ta­mi­nar que el Suprem espa­nyol no era com­pe­tent per enju­di­ciar ni recla­mar Lluís Puig.

D’això es tracta, i qui ho vul­gui veure d’una altra manera no fa res més que con­fon­dre’s o par­ti­ci­par de la ges­tació d’un nou relat, que és del que han vis­cut les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les des que es va ini­ciar la bata­lla judi­cial a l’exili.

Com us dic, aquest tipus de reac­ci­ons no és nova, encara recordo quan l’abril del 2018, en una apel·lació de Jordi Sànchez en con­tra de la seva situ­ació de presó, el Suprem, sense venir a tomb i per­dent totes les for­mes, es va dedi­car a ata­car la reso­lució del 5 de abril del 2018 amb què el Tri­bu­nal Supe­rior de Sch­leswig-Hols­tein va dei­xar en lli­ber­tat el pre­si­dent Puig­de­mont.

Fer ser­vir situ­a­ci­ons pro­ces­sals d’unes per­so­nes per con­tes­tar o qüesti­o­nar reso­lu­ci­ons judi­ci­als que han pres altres tri­bu­nals és impropi d’un sis­tema democràtic i de dret, però, sobre­tot, és impropi d’òrgans que estan cri­dats a tute­lar, en última instància, els drets dels ciu­ta­dans que, en defi­ni­tiva, és de qui sor­geix la legi­ti­mi­tat sobre la qual bas­cula la seva auto­ri­tat.

Un cop més queda en evidència un fet sobre el qual, des de l’exili, es va començar a tre­ba­llar a par­tir del novem­bre del 2017: la falta de garan­ties de degut procés que hi ha en les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les i l’ads­cripció política d’uns òrgans que, per defi­nició, s’hau­rien de man­te­nir impar­ci­als.

Ho he dit mol­tes vega­des, a l’Estat espa­nyol hi ha bons jut­ges, però el sis­tema d’accés a les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals impe­deix, en mol­tes oca­si­ons, que hi ascen­dei­xin els millors en favor d’aquells que estan ideològica­ment ads­crits a la defensa de la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola.

Les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals s’entes­ten a recla­mar la seva inde­pendència i la no inter­ferència dels poders exe­cu­tiu i legis­la­tiu. Tan­ma­teix, queda clar que el pro­blema no és aquest, sinó la clara inter­ferència que aques­tes altes instàncies juris­dic­ci­o­nals tenen en les acti­vi­tats dels poders legis­la­tiu i exe­cu­tiu, així com l’afany per inter­fe­rir en política.

La sepa­ració de poders és la base de qual­se­vol estat democràtic, i és igual de greu que la intro­missió es pro­du­eixi en una direcció o en l’altra; a Espa­nya, fa anys que veiem com l’agenda política acaba sem­pre mar­cada per deci­si­ons judi­ci­als i, en el cas català, tot ple­gat ja és un autèntic escàndol.

Les raons per les quals això suc­ce­eix són mol­tes i molt vari­a­des, però una de les més evi­dents és l’existència d’una agenda política per part de molts, no tots, dels que ocu­pen les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les… Com a exem­ple, les recents mani­fes­ta­ci­ons de tot un pre­si­dent d’un Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia que s’ha permès qüesti­o­nar la presència de “comu­nis­tes” en un govern legítima­ment ele­git.

És aquesta agenda política, i una clara ads­cripció d’idees incom­pa­ti­bles amb un estat democràtic i de dret, el que està fent que, com ha succeït en el cas de Merit­xell Borràs, o com va suc­ceir en el de Jordi Sànchez, s’uti­lit­zin els seus recur­sos per dei­xar clar que, dels Piri­neus cap al sud es farà sem­pre el que ells dic­ta­mi­nin… sigui o no com­pa­ti­ble amb nor­mes supe­ri­ors d’un club al qual, evi­dent­ment, no volen pertànyer.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.