Opinió

Opinió

DEMOCRÀCIA PLENA, EN DIUEN

La jutgessa va resultar que era amiga íntima de l’advocada querellant, que, al seu torn, era l’esposa del periodista que m’havia posat la diana a l’esquena

Per poc es ras­qui ens podem ado­nar de les mol­tes deficiències que té un sis­tema que sent for­mal­ment una democràcia dista molt de poder ser pre­sen­tada així sense neces­si­tat d’adjec­ti­var-la; dic això arran de la deci­dida defensa que alguns fan de la democràcia espa­nyola com a exem­plar, plena i tants qua­li­fi­ca­tius com ser­vei­xin per dotar-la d’unes qua­li­tats que és ben visi­ble que no reu­neix.

No hi ha cap democràcia per­fecta, sí per­fec­ti­ble, però a par­tir d’un deter­mi­nat moment, quan el sis­tema democràtic s’ha con­so­li­dat, ja no neces­sita cros­ses, tute­les ni adjec­tius que la qua­li­fi­quin; només cal mirar el nos­tre entorn per veure que cap dels països que ens envol­ten per­den ni un minut a defen­sar que els seus res­pec­tius sis­te­mes són democràtics… La raó és molt sen­zi­lla: ho són.

En el cas d’Espa­nya em costa enten­dre que pugui ser-ho quan hi ha cama­ri­lles de poder que aca­ben fent anar fils tan potents que afec­ten la vida de molts de nosal­tres, cla­ve­gue­res públi­ques i pri­va­des que tot el que toquen ho embru­ten, i sem­pre amb una intenció: man­te­nir un deter­mi­nat poder i fer que les coses fun­ci­o­nin d’una manera molt con­creta que, sens dubte, és incom­pa­ti­ble amb qual­se­vol con­cepte que es tin­gui de democràcia.

L’ús espuri dels ins­tru­ments de l’Estat, del poder que repre­senta osten­tar deter­mi­nats càrrecs i posi­ci­ons i, per què no dir-ho, la impu­ni­tat que es genera a par­tir tant de la con­nivència com del silenci còmplice fan que sigui molt difícil acon­se­guir que les coses real­ment canviïn.

En mol­tes oca­si­ons, les xar­xes cli­en­te­lars són tan exten­ses que costa deter­mi­nar on acaba una d’aques­tes xar­xes i on comença el que podríem ano­me­nar un sis­tema cor­rupte i cor­rup­tor.

Posaré un exem­ple, un que em toca direc­ta­ment: el desem­bre del 2017, dies després que guanyéssim a Bèlgica per pri­mera vegada, un cone­gut i poderós peri­o­dista enco­rat­java que per part de l’Estat se’ns posés “per sem­pre en el punt de mira de qual­se­vol ser­vei d’intel·ligència”. Alguns deuen pen­sar que això pot­ser va ser una fan­far­ro­nada més dins d’una clara línia edi­to­rial… Vegem si va ser així.

Mesos més tard, una advo­cada qual­se­vol, jun­ta­ment amb una cama­ri­lla de per­so­nat­ges ben cone­guts dels cena­cles de l’extrema dreta espa­nyola, van deci­dir que, davant la pas­si­vi­tat de l’Estat, era el moment d’anar per nosal­tres i, què millor que fer-ho ells amb els seus pro­pis recur­sos i xar­xes; van pre­sen­tar una que­re­lla tan des­as­se­nyada que no tenia ni cap ni peus ni, encara menys, cap mena de recor­re­gut… Vegem si va ser així.

Com que en qüesti­ons de xar­xes cli­en­te­lars, també cone­gu­des com a cla­ve­gue­res, res es deixa a l’atzar, la que­re­lla va recaure en un jut­jat con­cret de l’Audi­en­cia Naci­o­nal que estava a càrrec d’una magis­trada cone­guda per les seves clares vin­cu­la­ci­ons polítiques.

Tan­ma­teix, se’ls va cre­uar un ele­ment des­con­tro­lat que no era cap altre que un fis­cal que va enten­dre que els fets no tenien encaix penal i va sol·lici­tar la inad­missió d’aque­lla que­re­lla; per impe­ra­tiu legal, la jut­gessa no el va poder desoir, ja que els fets des­crits en la que­re­lla havien succeït a Bèlgica i no a Espa­nya… un tec­ni­cisme que no va impe­dir que la jut­gessa deixés ben clar que érem uns autèntics delinqüents per una tra­ducció que no havíem fet.

No con­tenta amb aquest resul­tat, el mateix dia que va haver de tan­car un pro­ce­di­ment va fer les pas­ses necessàries per obrir-ne un altre, a par­tir de la mateixa base: fal­si­fi­cació i poder impu­tar fets molt més greus com ara el de blan­queig de capi­tals.

Com veuen, no hi ha casu­a­li­tats, i aquell edi­to­rial de desem­bre del 2017 no era una fan­far­ro­nada, sinó un full de ruta.

Des­co­brir aques­tes coses no és sen­zill, pesen els silen­cis còmpli­ces, l’adap­ta­bi­li­tat per a la super­vivència, les pors i, sobre­tot, una mena d’assumpció col·lec­tiva que si alguna cosa passa deu ser per alguna raó en lloc de plan­te­jar-se per què passa.

Amb el temps, i a pesar dels silen­cis còmpli­ces de molts mit­jans, es van conei­xent detalls sobre com es va ordir aquest pla i la seva actual versió 2.0 que, tot i que més ben aca­bada, tam­poc acaba de ser ni creïble ni per­fecta.

Tan­ma­teix, en tots els plans hi ha errors i, a poc a poc es van des­co­brint… Tam­poc para­rem fins que els des­co­brim tots i tot­hom qui hi ha al dar­rere.

La jut­gessa aquesta que amb tant ànim i poc dret con­si­de­rava que exis­tia una fal­si­fi­cació, va resul­tar que era una amiga íntima de l’advo­cada que­re­llant, que, ves per on, va resul­tar que era, al seu torn, l’esposa del poderós peri­o­dista edi­tor que m’havia posat la diana a l’esquena.

Aquesta con­ca­te­nació de fets i de rela­ci­ons té una norma que ho pro­hi­beix –norma pròpia de qual­se­vol sis­tema democràtic– i que, en casos com aquest, san­ci­ona com a falta molt greu el jutge que la comet… Ara bé, en una democràcia imper­fecta res d’això ha pas­sat, és a dir que ni s’ha obert cap expe­di­ent san­ci­o­na­dor, ni han estat qua­li­fi­cats com a tals els fets, ni s’ha impo­sat cap cor­rec­tiu… La impu­ni­tat és el major dels estímuls per sal­tar-se les nor­mes i qual­se­vol línia ver­me­lla.

Sí, és la impu­ni­tat, de la qual fa gene­ra­ci­ons que s’apo­de­ren, la que ali­menta que res quedi en esca­ra­mus­ses i que se seguei­xin sal­tant línies ver­me­lles, cada vegada més grans i cos­to­ses per tal d’asso­lir els objec­tius que s’han pro­po­sat.

La qüestió és que cap sis­tema que es preui de ser democràtic es pot per­me­tre el luxe de con­sen­tir aquest tipus d’actu­a­ci­ons, i quan es des­co­brei­xen ha de reac­ci­o­nar de manera exem­plar per actuar, entre altres coses, com a efecte dis­su­a­siu envers aquells que cre­uen que la democràcia és el que ells volen i no el que tots espe­rem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor