A fons
Recta final cap a la recuperació econòmica
El producte interior brut (PIB) de Catalunya es va desplomar un 11,4% el 2020 a conseqüència dels efectes econòmics de la covid-19 i de les restriccions per evitar els contagis. El primer trimestre d’enguany s’inicia una mica millor però encara hi ha sectors que no poden desenvolupar la seva total activitat, com ara el turisme, la restauració, l’hostaleria, la cultura i l’oci. I el món de la indústria encara avança a mig gas perquè les exportacions, encara que s’animen, no acaben de d’enfilar-se per les dificultats existent en molts mercats internacionals. Tot i així, assistim a la recta final per emprendre la recuperació econòmica. Hi ha dades objectives que així ho vaticinen, potser serà cosa de dos mesos però el convenciment i la plausible realitat, toquem ferro, indiquen que cap al juny la conjuntura i l’estat d’ànim empresarial i de la societat en general faran un nou tomb.
Com que la crisi econòmica és efecte directe de la pandèmia, serà essencial observar com va augmentant l’escanyament d’aquest virus i ara com ara només hi ha dues maneres d’erradicar-lo: la vacunació massiva i la responsabilitat social seguint les indicacions que marquen els experts. Se’ns diu que en una setmana ja estarà vaccinada tota la població de més de 80 anys. Un fet clau, perquè és la població més exposada al risc. Aleshores, a mitjan abril, es començarà a administrar la vacuna a les persones d’entre 70 i 79 anys, que previsiblement estaran immunitzades abans del juny. I també hi haurà una part important de ciutadans que disposaran de dosis posades en la franja de població que va dels 60 als 65.
A més, la vacuna de Janssen contra la covid-19, elaborada per la multinacional Johnson & Johnson, es començarà a distribuir a Europa la segona quinzena d’abril. A diferència dels fàrmacs de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, el vaccí de Janssen s’administra en una sola dosi i, a més, es pot conservar a altes temperatures, molt superiors a les necessàries per als productes dels seus competidors.
En concret, l’Estat espanyol rebrà el 10% dels 400 milions de dosis que la UE ha adquirit. La meitat ha d’arribar d’aquí a final d’any, fet que significa que l’Estat haurà de disposar de 20 milions de la quarta vacuna contra el coronavirus autoritzada per l’Agència Europea del Medicament. Es calcula que arribin 300.000 dosis a l’abril, 1,3 milions al maig i 3,9 milions al juny.
Un cop la pandèmia estigui estabilitzada, l’acceleració econòmica serà una realitat. El consum, les exportacions i, més endavant, el turisme de ben segur que s’activaran. I encara que no ho sembli tornarà la inversió estrangera i s’instal·laran a casa nostra noves companyies i nous projectes empresarials. A tall d’exemple, a Catalunya hi ha 8.900 empreses amb almenys un 50% de capital estranger provinents de 90 països diferents. França, Alemanya i els Estats Units són els orígens més habituals en un establiment que, per volum de facturació, dominen les companyies d’alimentació i d’automoció.
Un d’aquests exemples és Alstom, després que Renfe li hagi adjudicat un contracte per a la fabricació de 152 trens de Rodalies per 1.447 milions d’euros, que es fabricaran tots a la planta que la multinacional francesa té ubicada a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). Aquest contracte també inclou el manteniment de 56 d’aquests nous trens durant els pròxims 15 anys. Suposarà crear 1.500 lloc de feina, 500 dels quals, directes.
És una bona notícia per a l’economia catalana. Abans de l’estiu, amb el virus doblegat i l’arribada dels fons europeus de reactivació, serà moment de deixar enrere els ERTO i parlar més de projectes empresarials i de noves oportunitats.