Opinió

A fons

LA REPRESSIÓ NO POT SER L’EXCUSA

El 14-F va ser un plebiscit entre dues maneres d’afrontar la repressió
Espanya no és el Regne Unit ni el Canadà, i no serveix el suposat paraigua de la UE

“Qui pensi que podrem resol­dre aquest con­flicte exer­cint l’auto­de­ter­mi­nació i avançar de forma real cap a la República sense repressió, està abso­lu­ta­ment equi­vo­cat. La repressió és ine­vi­ta­ble, i qui no ho vul­gui adme­tre ha de fer un pas al cos­tat. Encara ens queda un gran camí per recórrer i una gran repressió per sos­te­nir. Hem de con­ver­tir la repressió en un enfor­ti­ment moral nos­tre i en una debi­li­tat moral seva.” Qui així s’expressa és el dipu­tat de la CUP Car­les Riera, quan, en una entre­vista fa uns mesos, li vaig dema­nar si creia que la repressió era emprada com una excusa per ERC i Juntsx­Cat per no acce­le­rar l’embat amb l’Estat. Riera feia una anàlisi pre­cisa i clara del con­flicte polític, en què un estat auto­ri­tari i tota la seva maquinària s’aboca con­tra una població que pretén exer­cir la democràcia.

El pro­blema és que qui repre­senta política­ment i ins­ti­tu­ci­o­nal­ment aquesta població es resis­teix, de forma gene­ra­lit­zada, a “adme­tre” que, com diu Riera, no hi haurà república sense repressió. Espa­nya no és el Regne Unit ni el Canadà. I tam­poc no ser­veix el supo­sat parai­gua de la UE, que havia de parar els cops de porra i havia de defen­sar les urnes i els drets fona­men­tals de set mili­ons i mig de ciu­ta­dans euro­peus. Si avui som on som, amb un govern interí sense pre­si­dent i amb unes nego­ci­a­ci­ons entor­to­lli­ga­des entre els par­tits mal­grat haver acon­se­guit una victòria històrica el 14-F és, en bona mesura, pels efec­tes de la repressió de l’Estat i per la mala gestió d’aquesta repressió per part dels par­tits. Pre­sos polítics, exi­li­ats i més de 3.000 repre­sa­li­ats: alguns, càrrecs públics; d’altres, ciu­ta­dans anònims.

El govern actual no té pre­si­dent perquè Quim Torra va ser inha­bi­li­tat per tri­gar massa a des­pen­jar una pan­carta que recla­mava lli­ber­tat d’expressió i la lli­ber­tat dels pre­sos i exi­li­ats. Un fet ridícul a ulls de qual­se­vol democràcia, però que a Cata­lu­nya va ser­vir per tre­pit­jar els vots dels cata­lans i alhora per divi­dir l’inde­pen­den­tisme, sense una estratègia unitària per afron­tar aquesta repressió. I Pere Ara­gonès no ha estat encara esco­llit pre­si­dent, mal­grat la claríssima majo­ria abso­luta, no tant per les diferències pro­gramàtiques entre ERC i Juntsx­Cat, que encara gover­nen junts i que fins i tot es van pre­sen­tar con­jun­ta­ment el 2015, sinó perquè la gestió dels efec­tes de la repressió ha pro­vo­cat un dis­tan­ci­a­ment i un enfron­ta­ment estratègic entre les dues for­ma­ci­ons. De fet, la repressió ha fet que el 14-F acabés sent un ple­bis­cit entre ERC i Junts, entre Puig­de­mont, exi­liat, i Jun­que­ras, empre­so­nat. En defi­ni­tiva, entre dues mane­res d’afron­tar la repressió que no hau­rien de ser exclo­ents sinó com­ple­mentàries.

La legis­la­tura pas­sada, la majo­ria de feri­des apro­fun­di­des a l’inde­pen­den­tisme ins­ti­tu­ci­o­nal, al govern i al Par­la­ment van ser pro­vo­ca­des per la gestió d’aquesta repressió i per com s’havia d’afron­tar la relació amb un estat auto­ri­tari i repres­siu amb el qual s’havia d’inten­tar resol­dre el con­flicte. Feri­des que encara avui s’arros­se­guen i que, de fet, són una de les grans car­pe­tes ober­tes en la nego­ci­ació entre ERC, Juntsx­Cat i la CUP: com s’afronta l’estratègia a Madrid? Quina res­posta es dona­ria en cas que la taula de diàleg amb Madrid no arribés a bon port? El Par­la­ment ha de ser un espai de con­fron­tació democràtica amb l’Estat tant en l’aspecte legal com el simbòlic? La Gene­ra­li­tat ha de ser un òrgan pura­ment admi­nis­tra­tiu i que­dar al marge del com­bat? I el Con­sell per la República, quin paper ha de jugar, o el que és el mateix, quina legi­ti­mi­tat s’atorga al pre­si­dent a l’exili, Car­les Puig­de­mont? Són pre­gun­tes que es for­mu­len perquè la repressió ha fet estralls, lluny d’haver-se con­ver­tit en “un enfor­ti­ment moral nos­tre i en una debi­li­tat moral seva”, com indi­cava el dipu­tat cupaire.

Si la nego­ci­ació arriba a bon port, l’acord haurà d’incloure un pla de xoc sobre la repressió, no pas per esqui­var-la, cosa que només s’acon­se­gui­ria renun­ci­ant a la república, sinó per afron­tar-la i assu­mir-la com un cost més per asso­lir l’objec­tiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor