Opinió

Opinió

L'ARTICLE DE GONZALO BOYE

n’estaven advertits

Quan les amenaces eren contra el president Puigdemont, no només no es va fer res, sinó que es van trivialitzar

Totes les ame­na­ces són greus, però quan es pro­fe­rei­xen a un repre­sen­tant polític ho són més, no tant pel risc que es puguin mate­ri­a­lit­zar, que segu­ra­ment deu ser més com­plex, sinó pel que repre­sen­ten: s’està amenaçant aque­lla per­sona i, també, la resta de la ciu­ta­da­nia, tant si l’han votat com si no. En el fons, s’amenaça els repre­sen­tants polítics per inti­mi­dar-nos a tots.

Durant aquesta cam­pa­nya elec­to­ral madri­le­nya estem veient no només quin és el nivell de cris­pació, sinó aquest tipus d’ame­na­ces; final­ment, sem­bla que un sec­tor de la soci­e­tat madri­le­nya, en par­ti­cu­lar, i espa­nyola, en gene­ral, està sent cons­ci­ent del res­sor­gi­ment del fei­xisme, que molts volien veure com una cosa del pas­sat, però que en rea­li­tat només estava ama­gat.

Espa­nya, que és un país d’escassa i curta tra­jectòria democràtica, sem­bla que se sor­pren­gui per aquests com­por­ta­ments que, en defi­ni­tiva, no són més que el res­sor­gi­ment d’aquells que es van viure en altres moments històrics, però, també, dels que els repre­sen­tants polítics cata­lans viuen des de fa anys.

El fei­xisme fa temps que va per­dre la ver­go­nya a Espa­nya i que es va treure la careta amb què s’havia ocul­tat des de la mort del dic­ta­dor; les raons són múlti­ples i vari­a­des, però cap pot ser­vir de jus­ti­fi­cació perquè cam­pin en lli­ber­tat per­so­nes que dis­ten molt de ser demòcra­tes i que repre­sen­ten un autèntic perill per a la con­vivència i per a la solució dels con­flic­tes polítics que el mateix fei­xisme, conei­xe­dor dels seus punts forts i de les seves vetes de poder, va judi­ci­a­lit­zar ja fa més de tres anys i mig.

És greu, molt greu, que alguns minis­tres i un exvi­ce­pre­si­dent del govern espa­nyol rebin ame­na­ces; no és tole­ra­ble, per la qual cosa no només ha de ser inves­ti­gat, sinó que ha de ser dura­ment con­tes­tat. Dit això, i soli­da­rit­zant-me amb tots els recent­ment amenaçats, crec que és un bon moment per recor­dar que aquest mateix nivell d’inves­ti­gació i pro­tecció és el que s’espe­rava quan les ame­na­ces es pro­fe­rien en con­tra del pre­si­dent Puig­de­mont i, des de l’Estat, no només no es va fer res, sinó que, en alguns casos, es va tri­vi­a­lit­zar el tema.

No han estat ni una, ni dues, ni tres, sinó mol­tes més, les oca­si­ons en què el pre­si­dent ha rebut ame­na­ces molt greus i, a diferència del que ara suc­ce­eix, va ser el mateix minis­tre Mar­laska qui va pro­hi­bir que dis­posés d’una mínima pro­tecció a càrrec dels Mos­sos. En rea­li­tat, es va des­pro­te­gir el pre­si­dent a consciència, a pesar que s’hagues­sin fet públi­ques, fins i tot, recom­pen­ses per atemp­tar con­tra ell o per por­tar-lo per la força a Espa­nya.

Es va tri­vi­a­lit­zar que es dis­pa­res­sin i cre­mes­sin ninots amb la imatge del pre­si­dent Puig­de­mont; en aquells casos, fins i tot, es va trac­tar la notícia com una anècdota, tot i que no ho era. A més, cosa que és encara pit­jor, s’ha per­se­guit i cri­mi­na­lit­zat aquells Mos­sos que, en el seu temps lliure i sense cos­tar ni un cèntim de diners públics, han com­plert amb el deure de pro­te­gir tots els pre­si­dents i expre­si­dents de Cata­lu­nya.

Les ame­na­ces en con­tra del pre­si­dent Puig­de­mont, molt simi­lars a les que altres també hem rebut, eren tan fei­xis­tes i peri­llo­ses com ho són les pro­fe­ri­des ara con­tra mem­bres i exmem­bres del govern espa­nyol. Unes i altres són clars símpto­mes del des­con­trol que hi ha res­pecte als movi­ments fei­xis­tes que, tard o d’hora, aca­ba­ran fent ús de la violència per inten­tar impo­sar les seves idees tota­litàries.

L’únic fet dife­ren­cial entre les ame­na­ces dels fei­xis­tes a uns i altres radica en la pos­si­bi­li­tat de mate­ri­a­lit­zar-les; men­tre a uns se’ls aug­menta la segu­re­tat, cosa que m’ale­gra, a d’altres se’ls deixa abso­lu­ta­ment aban­do­nats a la seva sort. I com bé ha demos­trat històrica­ment el fei­xisme, sem­pre actua con­tra el més dèbil que, en aquest cas, no són ni els minis­tres ni els exmi­nis­tres, sinó gent com el pre­si­dent Puig­de­mont i d’altres que no dis­po­sem de cap tipus de pro­tecció efec­tiva.

El fei­xisme, que per defi­nició és una ide­o­lo­gia de covards, tard o d’hora bus­carà posar fi a aquells que tin­gui més a mà per, d’aquesta manera, inten­tar insu­flar la por al con­junt de la població amb la con­vicció que això els aju­darà a con­so­li­dar el seu res­sor­gi­ment i l’accés al poder.

En qual­se­vol cas, al fei­xisme no se’l com­bat posant més o menys escor­tes, sinó pri­vant-lo de qual­se­vol esfera de poder i, sobre­tot, reta­llant-li la impu­ni­tat, el millor dels seus ali­ats. Posar fi al fei­xisme hau­ria de ser una tasca de tots i no només un bon eslògan de cam­pa­nya… Si no es fa, tard o d’hora, serem molts els que ho lamen­ta­rem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.