Opinió

Tribuna

‘CRIMS’ I LA IMPORTÀNCIA DEL CONTEXT

‘Crims’ sobrerepresenta una realitat, la de les dones assassines
En els episodis de la sèrie de Carles Porta es troba a faltar informació de context

Segons un estudi del Minis­teri de l’Inte­rior espa­nyol, el 89% dels homi­ci­dis come­sos entre el 2010 i el 2012 a l’Estat espa­nyol van ser duts a terme per homes. Ells van ser, també, el 61% de les vícti­mes. En total, sis de cada deu homi­ci­dis van ser d’homes en mans d’homes; tres de cada deu, de dones en mans d’homes; el 7%, d’homes en mans de dones; i el 3%, de dones en mans d’altres dones. Les dades són simi­lars a les del dar­rer informe glo­bal sobre homi­ci­dis de les Naci­ons Uni­des: el 90% dels homi­ci­dis come­sos el 2017 van ser per­pe­trats per homes, i ells van ser vuit de cada deu vícti­mes.

Car­les Porta, direc­tor de Crims, va dir que durant la segona tem­po­rada del pro­grama, emesa ara per TV3, veuríem casos d’assas­si­nes a fi de tren­car amb la imatge que les dones som, sobre­tot, vícti­mes. Val a dir que aquesta imatge l’ha reforçat el mateix pro­grama. Crims sobre­re­pre­senta una rea­li­tat, la de les dones assas­si­nes, a la vegada que infra­re­pre­senta la dels homes vícti­mes. És pro­ba­ble que Porta i el seu equip hagin triat els casos en funció del seu interès i de la dis­po­ni­bi­li­tat de les fonts i del mate­rial audi­o­vi­sual, i és per això que en els epi­so­dis es troba a fal­tar infor­mació de con­text. El capítol “Mata­ia­ies” n’és un exem­ple: narra un crim englo­bat dins dels pocs homi­ci­dis de dones fets per dones. L’autora, Reme­dios Sánchez, és, a més, una assas­sina en sèrie –la majo­ria són homes– que mata d’una manera poc habi­tual en els crims fets per dones. L’excep­ci­o­na­li­tat era una bona ocasió per par­lar de diferències de gènere tant en els assas­si­nats seri­als com a l’hora de matar.

Ni el cas de Sánchez ni el de l’Angi, que mata una dona per suplan­tar-li la iden­ti­tat, no tenen res a veure amb el d’Engra­cia Rosado, que mata el cosí que l’ha vio­lada sis­temàtica­ment. En el dar­rer cas, Porta va asse­nya­lar que, en el moment del crim, no hi havia una llei con­tra la violència mas­clista que pro­tegís Rosado, donant a enten­dre que ara s’hau­ria engar­jo­lat l’agres­sor i ella no l’hau­ria hagut de matar. Tan­ma­teix, encara ara, mol­tes super­vi­vents d’aquesta mena de violència s’enfron­ten al mas­clisme del per­so­nal de l’admi­nis­tració pública que les atén. L’epi­sodi donava ansa a par­lar de la con­tinuïtat entre el mal­trac­ta­ment de l’agres­sor i el de les ins­ti­tu­ci­ons. També de la relació entre cri­mi­na­li­tat feme­nina i violència mas­clista: inde­pen­dent­ment del delicte comès, el 60% de pre­ses a Cata­lu­nya l’han patida. En lloc d’això, el pro­grama es va cen­trar en les enre­ves­sa­des rela­ci­ons de la família a què per­ta­nyien l’assas­sina i la víctima.

Porta intenta intro­duir la pers­pec­tiva de gènere, també, en el cas de Josep Talleda, en des­ta­car que les dones de Sant Hilari de Sacalm van pres­si­o­nar perquè s’inves­tigués l’assas­si­nat d’una menor. La pers­pec­tiva de gènere hau­ria d’haver anat més enllà. Aquest cas, jun­ta­ment amb el de Juan José Pérez Ran­gel i Gil­berto Chamba, tots de la pri­mera tem­po­rada, tenen un clar com­po­nent de violència mas­clista i sexual. Mal­grat que, res­pec­ti­va­ment, s’intenta fer un per­fil dels tres agres­sors, en cap cas s’emfa­sitza prou el fet de veure les dones com a objec­tes per ser con­tro­lats i treure’n una satis­facció sexual com a causa dels crims. Talleda ata­cava dones i menors del seu entorn, dones sovint en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat; ell i Chamba eren con­su­mi­dors de pros­ti­tució, i Ran­gel va come­tre els assas­si­nats men­tre volia esta­blir una relació amo­rosa.

En els tres casos, Crims cau en el que Nerea Bar­jola, arran de l’anàlisi de la cober­tura mediàtica del cas Alcàsser, ano­mena “relat del ter­ror sexual”: pre­sen­tar els assas­sins i tor­tu­ra­dors de dones com a mons­tres ama­gats, quan en rea­li­tat poden ser homes ben fun­ci­o­nals, perquè viuen en una soci­e­tat que legi­tima la cul­tura de la vio­lació i que pre­fe­reix que siguem les dones les que pas­sem por anant pel car­rer abans que plan­te­jar-se com s’educa els homes. Hau­ria estat fàcil evi­tar aquest relat en el pro­grama, fent entre­vis­tes a exper­tes en violència mas­clista i amb l’apor­tació de més infor­mació relle­vant per part de Porta.

El lema de Crims és “posar llum a la fos­cor”. No hi ha res més escla­ri­dor que dis­sec­ci­o­nar el sis­tema de rela­ci­ons soci­als i de poder en què s’emmar­quen els assas­si­nats que relata.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.