Opinió

Opinió

L'ARTICLE DE GONZALO BOYE

LA TRAMPA DELS INDULTS

Si les coses acaben succeint com alguns les han previst, els indults seran bastant menys efectius del que s’espera

Pen­sar, com fan alguns, que un con­flicte polític es pot solu­ci­o­nar per la via del perdó és un greu error tant polític com històric i, tenint pre­sent que l’enfron­ta­ment entre l’Estat i un sec­tor majo­ri­tari de Cata­lu­nya no és cap altra cosa que un con­flicte polític, apos­tar per una solució que només depèn de la con­cessió d’uns deter­mi­nats indults no sem­bla que sigui la millor via per donar res­posta a un pro­blema que des­borda l’àmbit per­so­nal, indi­vi­dual.

No hi ha dubte que els pre­sos del procés no merei­xen estar a la presó, això ho tinc molt clar, però també tinc molt clar el greu error que és inten­tar solu­ci­o­nar un afer col·lec­tiu des d’un punt de vista indi­vi­dual, així com el cost que això tindrà per a tots els que han apos­tat per aquesta solució.

Pel que se sent, pel que es lle­geix i pel que s’intu­eix, sem­bla que el govern cen­tral ha apos­tat, com a mal menor, per la via dels indults per apai­va­gar –no pas per solu­ci­o­nar– el con­flicte; el pro­blema no és con­ce­dir-los, sinó l’efec­ti­vi­tat d’aquests indults, l’ampli­tud que tin­guin i els cos­tos que com­por­ta­ran.

La con­cessió d’indults és una matèria reglada, hi ha una norma regu­la­dora i és fàcil esta­blir quin n’és el recor­re­gut que, per cert, ja comença a ser bas­tant llarg, com si es tractés d’una sèrie per capítols. Ara s’ha cul­mi­nat la fase judi­cial del procés, aque­lla en què el Tri­bu­nal sen­ten­ci­a­dor va eme­tre el seu informe i que, des d’ara mateix, acon­se­llo lle­gir amb molt dete­ni­ment perquè és en aquest informe en què es poden tro­bar les bases i les tram­pes de cara a l’última fase que, en el cas del procés, sem­bla que també serà judi­cial.

Si les coses aca­ben suc­ceint com crec que alguns les han pre­vist –i espero equi­vo­car-me–, veu­rem com aquests indults seran bas­tant menys efec­tius del que alguns espe­ren. La sala ter­cera del Suprem serà l’encar­re­gada de, sobre la base de l’informe del tri­bu­nal sen­ten­ci­a­dor (la sala segona del Suprem), revo­car allò que el govern cen­tral hagi apro­vat i, final­ment, veu­rem com aquesta gra­ci­osa con­cessió no haurà estat res més que una fla­ma­rada.

Un altre dels pro­ble­mes que veig en la sor­tida a través dels indults és que es tracta d’un camí exces­si­va­ment estret que només resol uns pro­ble­mes con­crets i indi­vi­du­als, però que no ser­veix com a solució per a un con­flicte que reque­reix una res­posta política inte­gral, d’enver­ga­dura i d’una valen­tia i visió d’estat que avui ni s’entre­veu.

Dit més clara­ment, per solu­ci­o­nar el con­flicte es neces­sita una mirada àmplia, seguir uns camins con­crets i donar res­posta a les legítimes aspi­ra­ci­ons d’una majo­ria de la soci­e­tat cata­lana; treure de la presó unes per­so­nes con­cre­tes, que no merei­xen ser-hi, no solu­ci­ona res i sí que obre el camí a nous con­flic­tes, pot­ser fins i tot de més abast.

La con­cessió dels indults, mesura de gràcia de caràcter polític, com­porta, necessària­ment, un cost polític tant per a qui el con­ce­deix com per a qui se’n bene­fi­cia. Tots, abso­lu­ta­ment tots, han de saber el preu que en paga­ran i, a par­tir d’aquí, valo­rar si els sur­ten els comp­tes.

El govern cen­tral pagarà un preu ele­vat per la con­cessió dels indults i, segu­ra­ment, l’assu­mirà en funció del con­ven­ci­ment que aquesta és la via més barata per solu­ci­o­nar el con­flicte amb Cata­lu­nya.

La dreta, que ja no es dis­tin­geix entre dreta i ultra­dreta, afila els seus gani­vets per acon­se­guir el rèdit que una ope­ració així li gene­rarà, i d’això ja en podem estar segurs, perquè la sala ter­cera, la que en última instància haurà de deci­dir si aquests indults són o no efec­tius, és la mateixa que segueix afir­mant que Puig­de­mont, Comín i Pon­satí no són euro­di­pu­tats perquè no han anat a Madrid a jurar la Cons­ti­tució.

De la gar­ro­tada que l’esmen­tat tri­bu­nal donarà al govern cen­tral, la dreta se n’apro­fi­tarà per inten­tar tom­bar el govern de Sánchez i, segu­ra­ment, en un estat en què molts veuen amb bons ulls el com­pli­ment ínte­gre d’aques­tes injus­tes con­dem­nes, ho acon­se­gui­ran.

I no només l’exe­cu­tiu cen­tral en pagarà un preu ele­vat, també l’autonòmic, que es veurà enfron­tat a un esce­nari com­plex com el de la con­cessió/revo­cació dels anhe­lats indults, la qual cosa serà con­si­de­rada, per molts, com un altre engany per part de Madrid. En rea­li­tat, no serà un engany, sinó més del mateix: voler esti­rar més el braç que la màniga per aca­bar cons­ta­tant que els que manen són els de sem­pre.

El cost, o el preu a pagar, no només serà per als governs cen­tral i autonòmic, també per als bene­fi­ci­a­ris d’aquesta mesura perquè, a part del pati­ment per­so­nal de con­ti­nuar com­plint injus­tes penes, veu­ran com tot un pro­jecte polític queda con­di­ci­o­nat i retorna als temps d’un auto­no­misme més autònom, per una mesura que ni tan sols els haurà aca­bat bene­fi­ci­ant a ells.

En defi­ni­tiva, el que s’hau­ria hagut de valo­rar amb objec­ti­vi­tat, eren l’efec­ti­vi­tat, l’ampli­tud i el cost que una mesura d’aques­tes carac­terísti­ques tin­dria en un con­flicte que dista molt d’anar pel camí de la solució. Les legítimes aspi­ra­ci­ons d’una majo­ria dels cata­lans no depe­nen de solu­ci­ons indi­vi­du­als sinó col·lec­ti­ves i, com dic, els indults són, per defi­nició, mesu­res emi­nent­ment per­so­nals; diria més, per­so­nalíssi­mes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.