Opinió

Opinió

L'ARTICLE DE GONZALO BOYE

LA MAQUINÀRIA DE L’ODI

L’odi generat –fins i tot diria, més aviat aflorat– és un símptoma clar d’un fet que no se solucionarà amb indults
El que Espanya no està veient és que ells es quedaran amb la pitjor part: l’odi acumulat d’una societat que segueix sense assumir que el problema no són els catalans, sinó la falta de cultura democràtica
Quan vaig odiar, el meu pare, home savi, em va dir: “No pots seguir odiant, algun dia sortiràs d’aquí i hauràs d’educar les teves filles; no ho facis amb aquest sentiment.” Li vaig fer cas i he viscut millor
El mal anomenat “desafiament independentista” ha estat suficient per posar en evidència que l’arbre de la democràcia, a Espanya, no tenia arrels
Si hi ha res que ha caracteritzat un sector rellevant de la societat espanyola, fins i tot que l’ha cohesionada, és l’odi a tot allò que sigui català

Men­tre els diver­sos mit­jans esta­tals s’entes­ten a par­lar d’una mena de “deses­ca­lada” per part de l’inde­pen­den­tisme o de les bon­dats i/o per­ver­si­tats dels indults, segons cada línia edi­to­rial, i de com s’ha acon­se­guit recon­duir el movi­ment cap a posi­ci­ons sen­sa­tes i com­pa­ti­bles amb els interes­sos naci­o­nals, el que no es veu o, més ben dit, el que no es vol veure, és que la pet­jada dei­xada al llarg d’aquests últims tres anys és inde­le­ble o, almenys, que cos­tarà molt esbor­rar-la.

El “des­a­fi­a­ment inde­pen­den­tista” català ha ser­vit, entre altres coses, per posar en evidència les cos­tu­res d’un sis­tema que, per molt que es pre­ten­gui, està molt lluny de cor­res­pon­dre’s amb el propi d’un estat democràtic i de dret. Les raons són mol­tes i no pre­tenc des­gra­nar-les totes aquí. Segu­ra­ment, la clau de les man­can­ces del sis­tema no només es troba en la ina­ca­bada tran­sició, sinó en la falta d’una cul­tura democràtica sòlida que és, en defi­ni­tiva, el ter­reny infèrtil en què alguns van pre­ten­dre sem­brar una lla­vor que no podia flo­rir... La democràcia no brota per art de màgia, sinó com a con­seqüència d’una feina sis­temàtica que, en pri­mer lloc, s’ha de basar en alguna cosa més que una volun­tat de canvi o una delec­tació sobre les bon­dats d’un canvi que s’ha demos­trat inconclús.

N’hi ha hagut prou amb un petit ter­ratrèmol per arran­car d’arrel el que apa­rent­ment era un arbre sòlid, propi de qual­se­vol estat democràtic, però que, en rea­li­tat, no tenia arrels ni prou pro­fun­des ni sufi­ci­ent­ment for­tes per resis­tir una mínima tem­pesta.

El que a Madrid ano­me­nen el “des­a­fi­a­ment inde­pen­den­tista” i que, en rea­li­tat, no ha estat res més que un exer­cici ampli del dret de mani­fes­tació, del dret a la lli­ber­tat d’expressió i a l’expo­sició pública d’una legítima aspi­ració cen­trada en el dret a deci­dir, ha estat sufi­ci­ent per posar en evidència el que alguns advertíem des de fa temps: que l’arbre de la democràcia, a Espa­nya, no tenia arrels i, per tant, era tan fort, o tan dèbil, com el vent que el mesu­rava... i mai abans havia estat posat a prova.

Els que cre­uen que el pro­blema va pel camí de resol­dre’s, i que les aigües tor­na­ran al seu curs, no tenen ni idea de quin és l’autèntic pro­blema o, sim­ple­ment, pre­te­nen cal­mar les consciències per la silent com­pli­ci­tat amb què han mirat tot el que ha anat suc­ceint aquests anys.

El mal ano­me­nat “des­a­fi­a­ment inde­pen­den­tista” ha tin­gut, entre mol­tes altres con­seqüències, la de fer relluir un tret apa­rent­ment immu­ta­ble del caràcter d’una part impor­tant de la soci­e­tat espa­nyola: un naci­o­na­lisme expan­siu sus­ten­tat en l’odi a tot allò que s’oposi a l’ideal d’uni­tat naci­o­nal. Polítiques a part, és evi­dent que, en aquests últims anys, si hi ha res que ha carac­te­rit­zat un sec­tor relle­vant de la soci­e­tat espa­nyola, fins i tot que l’ha cohe­si­o­nada, és l’odi a tot allò que sigui català i a tot el que es con­si­deri com a tal, ja sigui pro­per o fins i tot per­mis­siu amb la “qüestió cata­lana”. Es tracta d’un odi social que cadascú va reflec­tint de la manera i en l’àmbit en què els resulta pos­si­ble fer-ho.

És aquest odi el que per­met que, sense una orques­tració esta­tal, es vagin pro­duint una sèrie d’actu­a­ci­ons il·legals, immo­rals i, a més, inas­su­mi­bles des de qual­se­vol lògica o pers­pec­tiva democràtica. No és que els apa­rells de l’Estat s’hagin con­fa­bu­lat per per­se­guir i des­truir tot allò que soni a inde­pen­den­tisme, és que ni fa falta, perquè això ja hi ha amplis sec­tors soci­als dis­po­sats a fer-ho.

L’odi gene­rat –fins i tot diria, més aviat, aflo­rat– és un símptoma clar d’un fet que no se solu­ci­o­narà ni amb indults ni amb gran­di­loqüents indults. Per poder superar-ho fan falta altres mesu­res, i tinc seri­o­sos dub­tes que hi hagi molta gent dis­po­sada a pren­dre-les pel que impli­ca­ria en el pla del reco­nei­xe­ment d’errors pro­pis i de falli­des com a sis­tema.

La maquinària de l’odi, que mai ha neces­si­tat una gran estruc­tura, ha fun­ci­o­nat per­fec­ta­ment i sense mira­ments, sense límits i, ara, quan es pretén pre­sen­tar una rea­li­tat de “deses­ca­lada” és quan es com­pro­varà que aquest és l’autèntic pro­blema que la soci­e­tat espa­nyola ha d’abor­dar, jun­ta­ment amb la cons­trucció d’una ine­xis­tent cul­tura democràtica que hau­ria de ser­vir per a l’eli­mi­nació de l’odi, base de tots els mals d’una soci­e­tat auto­com­pla­ent i acos­tu­mada a uns mínims que estan molt lluny de ser els pro­pis d’una democràcia que no neces­siti adjec­ti­var-se.

El que es reflec­teix amb actu­a­ci­ons al marge de la llei, amb atacs mediàtics incom­pren­si­bles, amb acti­tuds ciu­ta­da­nes incom­pa­ti­bles amb una con­vivència sana i, sobre­tot, amb situ­a­ci­ons que ningú hau­ria de tole­rar però que s’estan assu­mint com a “danys col·late­rals” és només odi.

Ser català a Espa­nya no és una tasca sen­zi­lla; des­co­nec si en algun moment ho ha estat. I tot ple­gat per raons tan sim­ples com que en el procés de des­trucció de l’inde­pen­den­tisme català s’han tras­pas­sat totes les línies ver­me­lles que qual­se­vol sis­tema democràtic té mar­ca­des com a límits autèntics i infran­que­ja­bles. L’odi s’ha estès molt ràpida­ment. Aquest procés d’expansió de l’odi ha estat sen­zill, perquè en aquest cas sí que hi havia ter­reny ado­bat. I no s’ha trac­tat d’un desen­vo­lu­pa­ment ver­ti­cal, sinó horit­zon­tal, la qual cosa reflec­teix com era de fèrtil aquest ter­reny on diver­sos mit­jans i sec­tors polítics i soci­als l’han con­reat sense ni tan sols mesu­rar les con­seqüències que tot ple­gat tin­dria. El pro­blema de l’odi, espe­ci­al­ment quan se sem­bra en ter­reny fèrtil, és que resulta molt difícil eli­mi­nar-lo i que queda incrus­tat molt més temps que el mateix con­flicte.

Es con­fo­nen, o ens enga­nyen i s’auto­en­ga­nyen, els que cre­uen que la con­cessió de nou indults serà la solució a un con­flicte polític de l’enver­ga­dura que ja té el que hi ha entre l’Estat i un ampli sec­tor de Cata­lu­nya. El con­flicte se solu­ci­o­narà a través d’una res­posta política inte­gral, raci­o­nal, democràtica i assu­mi­ble per les dues parts, però les seqüeles de la con­fron­tació dura­ran molt més temps, i el que Espa­nya no està veient és que ells es que­da­ran amb la pit­jor part: l’odi acu­mu­lat i ja no repri­mit d’una soci­e­tat que segueix sense assu­mir que el pro­blema no són els cata­lans, sinó la falta de cul­tura democràtica.

Quan vaig odiar, el meu pare, home savi, em va visi­tar i em va dir: “No pots seguir odi­ant, algun dia sor­tiràs d’aquí i hauràs d’edu­car les teves filles; no ho facis amb aquest sen­ti­ment.” Li vaig fer cas i he vis­cut molt millor.

És clar que hi ha situ­a­ci­ons en què el més sen­zill seria odiar, per exem­ple quan des­co­brei­xes que t’han exclòs d’un xat de pares per, d’aquesta manera, apar­tar la teva filla de qual­se­vol pos­si­bi­li­tat de vida social, però és jus­ta­ment en aquests moments quan la reacció ha de ser una altra, estruc­tu­rada sobre la base de prin­ci­pis democràtics que donin eines per ser millor per­sona, fins i tot en la sole­dat.

En qual­se­vol cas, odiar és la res­posta fàcil per als que no tenen eines morals ni intel·lec­tu­als per com­pren­dre les situ­a­ci­ons i assu­mir-les com han de ser, tenint clar que aquest tipus de sen­ti­ment no només no suma, sinó que resta

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.