Opinió

Tribuna republicana

GÈNERE, CORONAVIRUS I SALUT MENTAL

Els intents de suïcidi entre adolescents han crescut un 25% en el darrer any
La precarietat econòmica ha alterat la vida de persones amb trastorns

A mesura que les actu­a­ci­ons més res­tric­ti­ves per pre­ve­nir la trans­missió del coro­na­vi­rus des­a­pa­rei­xen, tenim més temps i pers­pec­tiva per ava­luar els efec­tes de la pandèmia en les nos­tres vides. El dete­ri­o­ra­ment de la salut men­tal n’és una de les con­seqüències més greus, i la pers­pec­tiva de gènere és clau per abor­dar-la.

Els intents de suïcidi entre ado­les­cents han cres­cut un 25% en el dar­rer any. El crei­xe­ment ha estat molt més ele­vat entre les noies, que també han patit més tras­torns de con­ducta ali­mentària que abans de la pandèmia. Segons una enquesta de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, entre l’alum­nat de quart d’ESO, les noies han vis­cut pit­jor els can­vis gene­rats per la covid-19. Elles com­plei­xen més les reco­ma­na­ci­ons i són més res­pon­sa­bles en els seus com­por­ta­ments, en estar més pre­o­cu­pa­des per con­ta­giar i con­ta­giar-se. La rela­tiva des­pre­o­cu­pació dels nois con­trasta amb el fet que, segons una recerca publi­cada al Jour­nal of Cli­ni­cal Medi­cine, els homes que con­tra­uen la covid-19 tenen un pronòstic pit­jor que les dones. Les cau­ses de la per­cepció esbi­ai­xada del risc s’han d’ana­lit­zar tenint en compte la soci­a­lit­zació de nois i noies.

Un altre fet que impacta en la salut men­tal és la violència mas­clista. Durant el con­fi­na­ment, va aug­men­tar. Obli­ga­des a pas­sar tot el dia amb l’agres­sor, ells van reforçar el con­trol sobre elles, a la vegada que el dis­tan­ci­a­ment físic va faci­li­tar aïllar-les soci­al­ment. A mesura que les res­tric­ci­ons s’han rebai­xat, els femi­ni­ci­dis s’han dis­pa­rat: els mal­trac­ta­dors ja no poden con­tro­lar les dones com ho feien abans.

L’aïlla­ment als nuclis fami­li­ars durant el con­fi­na­ment també ha afec­tat la salut men­tal de les per­so­nes LGTBI, sobre­tot les menors. Algu­nes d’elles, han hagut de con­viure amb fami­li­ars que no les accep­ten, al mateix temps que han dei­xat de rela­ci­o­nar-se en entorns que supo­sa­ven un espai segur. Segons Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal, la satu­ració dels cen­tres sani­ta­ris d’arreu del món ha atu­rat trac­ta­ments hor­mo­nals i inter­ven­ci­ons de canvi de gènere, amb el pati­ment psi­cològic que com­porta.

Les dones han estat a la pri­mera línia de la gestió de la pandèmia, sent majo­ria en les pro­fes­si­ons de l’àmbit sani­tari, la neteja, l’atenció domèstica –sobre­tot dones migra­des sense papers que van per­dre la feina durant el con­fi­na­ment i no van rebre cap ajuda– i d’atenció als super­mer­cats, amb l’estrès que això ha impli­cat. Durant l’últim tri­mes­tre del 2020, el 90% de l’ocu­pació feme­nina cre­ada va ser a temps par­cial, i les dones són més pro­clius a man­te­nir el tele­tre­ball que els homes, una acti­tud que podria estar rela­ci­o­nada amb la seva major càrrega de res­pon­sa­bi­li­tats a la llar.

La crisi econòmica de la covid-19 ha impac­tat en una gene­ració de dones, homes i per­so­nes no binàries que tot just començaven a tenir una vida labo­ral esta­ble després d’haver-se incor­po­rat al mer­cat labo­ral en plena crisi econòmica del 2008. En el cas de força dones cis, homes trans i per­so­nes no binàries feme­lla, la pre­ca­ri­e­tat labo­ral ha sig­ni­fi­cat endar­re­rir l’embaràs o tenir menys cana­lla de la desit­jada, mal­grat que la soci­e­tat ha seguit pres­si­o­nant les dones cis perquè tin­guin des­cendència.

La pre­ca­ri­e­tat econòmica ha alte­rat la vida de per­so­nes amb tras­torns men­tals o amb dis­ca­pa­ci­tat física o men­tal, que neces­si­ten un entorn esta­ble i segur per fer front a les difi­cul­tats quo­ti­di­a­nes. Mol­tes d’elles, jun­ta­ment amb les d’avançada edat, han vist com les mesu­res d’aïlla­ment físic han supo­sat una alte­ració de les seves ruti­nes, molt necessàries per al seu man­te­ni­ment físic i/o cog­ni­tiu.

Així doncs, la gestió de la pandèmia ha agreu­jat pro­ble­mes ja exis­tents en la soci­e­tat cata­lana fins al punt que l’avenç cap a la igual­tat –de gènere, ètnia o per raó de diver­si­tat fun­ci­o­nal– no només es pot atu­rar, sinó rever­tir. És per això que l’atenció de la salut men­tal ha d’anar acom­pa­nyada d’un reforçament del sis­tema sani­tari públic, a fi de garan­tir una atenció uni­ver­sal, així com d’un enfo­ca­ment que tin­gui en compte tots aquells con­di­ci­o­nants soci­als que gene­ren pro­ble­mes de salut men­tal o en dete­ri­o­ren de pre­vis.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor