Opinió

Opinió

L'article de Gonzalo Boye

JUTGE I PART

L’actuació del Tribunal de Comptes és roïna i abusiva i només persegueix generar danys
Volen expropiar il·legalment els que, en la seva majoria, no han pogut tocar per la via penal
Ser jutge i part és el gran poder d’aquest ‘tribunal’ que ves a saber com fa els comptes
No han entès res del que s’ha fet des de l’exili des de fa gairebé quatre anys
No es pot pretendre actuar com si d’una colònia es tractés i pensar que aquest comportament no tindrà conseqüències
Pretenen determinar quines polítiques públiques són admissibles i quines no
El Tribunal de Comptes podrà fer el que vulgui, n’estem segurs, però nosaltres també som lliures d’actuar

Veure com està actu­ant el Tri­bu­nal de Comp­tes per­met saber fins a quin punt alguns estan dis­po­sats a arri­bar amb tal de repri­mir els que han pogut, o no, posar en risc la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola… Es tracta d’una actu­ació roïna i ober­ta­ment abu­siva que només per­se­gueix gene­rar un dany, aquest cop patri­mo­nial, a qui aquests esco­llits indi­quen com a res­pon­sa­bles de posar en perill el món que aquest exclu­siu grup de pròcers ha con­si­de­rat que és l’ideal.

He dit més d’una vegada que al nos­tre entorn no exis­teix un òrgan com el Tri­bu­nal de Comp­tes espa­nyol; si més no, un que con­fon­gui i con­tin­gui com­petències tan vari­a­des que, totes jun­tes, són incom­pa­ti­bles no només amb qual­se­vol estat democràtic i de dret, sinó també amb el dret de la Unió.

A ningú se li escapa que qual­se­vol estat neces­sita un òrgan de fis­ca­lit­zació, també en té un la Unió Euro­pea, però aquí no s’està abo­mi­nant de l’existència d’una enti­tat d’aques­tes carac­terísti­ques, sinó d’una que reu­neix tots els mals de la llarga tra­dició repres­siva espa­nyola i que, alhora, quan ens volen ven­dre que els pro­ble­mes s’estan reso­lent, fa la seva apa­rició per expro­piar il·legal­ment els que, en la seva majo­ria, no han pogut tocar per la via penal.

Ser jutge i part és, en essència, el gran poder de què dis­posa aquest tri­bu­nal que ves a saber com fa els comp­tes i que, fins ara, sem­pre s’ha cre­gut en pos­sessió d’un poder omnímode que els per­met per­do­nar els errors a uns –els seus– i des­plo­mar sense cap causa els altres –els ene­mics.

Segu­ra­ment, quan van pla­ni­fi­car una actu­ació tan per­versa van fer la mateixa anàlisi que el més ranci naci­o­na­lisme espa­nyol ha anat fent des de fa anys i que par­teix de la pre­missa que la Terra és plana… I no ho és.

Pen­sar que en aquesta ocasió la res­posta seria la de sem­pre, no només és par­tir d’una pre­missa equi­vo­cada –la Terra no és plana–, sinó que implica no haver entès res del que des de l’exili s’ha anat fent aquests últims gai­rebé qua­tre anys.

La inter­na­ci­o­na­lit­zació del con­flicte també abraça les actu­a­ci­ons expro­piatòries, i com ha succeït amb altres matèries, que pen­sa­ven que eren de l’exclu­siva com­petència interna espa­nyola, amb el Tri­bu­nal de Comp­tes pas­sarà el mateix i es veu­ran arros­se­gats no només al des­pres­tigi sinó, segu­ra­ment, a impor­tants reper­cus­si­ons en els seus pro­pis patri­mo­nis.

No es pot pre­ten­dre actuar com si d’una colònia es tractés i, a més, pen­sar que aquest com­por­ta­ment no tindrà con­seqüències; les coses ja fa molt temps que no fun­ci­o­nen així, i això és un fet que, fins i tot des de l’ata­laia del Tri­bu­nal de Comp­tes hau­rien de tenir clar.

En qual­se­vol cas, el que no estan mesu­rant aquells que estan acla­mant l’ànim depre­da­tori del Tri­bu­nal de Comp­tes és que els cri­te­ris que estan inten­tant implan­tar són, a més, extra­po­la­bles a qual­se­vol altre tipus de gestió pública.

Si s’admet que un òrgan d’ins­pi­ració i espe­rit colo­nial pot deter­mi­nar qui­nes polítiques públi­ques són admis­si­bles i qui­nes no, ales­ho­res s’està dei­xant a les seves mans el con­trol de l’acti­vi­tat dels diver­sos exe­cu­tius –esta­tal, autonòmic i muni­ci­pal–, quan el mateix con­trol cor­res­pon, sens dubte, a altres poders de l’Estat com és el cas del legis­la­tiu pel que fa al govern cen­tral o del Par­la­ment pel que fa al govern de la Gene­ra­li­tat.

Els pre­ce­dents, quan se sus­ten­ten en actu­a­ci­ons repres­si­ves, sem­pre ens arros­se­ga­ran a esce­na­ris poc democràtics i que, final­ment, s’aca­ba­ran tor­nant en con­tra dels de sem­pre.

Un bon exem­ple va ser el silenci còmplice de la pro­gres­sia cas­te­llana res­pecte al cas del pre­si­dent Torra i, només quan un jut­jat de Sevi­lla ha apli­cat el mateix cri­teri esta­blert amb el depo­sat pre­si­dent per obli­gar a reti­rar una ban­dera LGTBI, és quan s’han ado­nat de la per­ver­si­tat del pre­ce­dent.

El Tri­bu­nal de Comp­tes podrà fer el que vul­gui, n’estem segurs, però nosal­tres també som lliu­res d’actuar, amb tots els recur­sos legals dis­po­ni­bles, per defen­sar els drets dels afec­tats allà on con­si­de­rem més oportú fer-ho i que, com ja hem demos­trat, no serà en aquesta banda dels Piri­neus sinó a l’altra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.