Opinió

Opinió

L'article de Gonzalo Boye

ELS OBJECTIUS DE PEGASUS

El que sabem de Pegasus, per ara, ja és preocupant però més ho és el fet de no tenir una panoràmica completa de com, per qui i per a què s’ha fet servir

Entre els drets més pre­uats, i així ho han esta­blert no només la majo­ria de les cons­ti­tu­ci­ons sinó tots els con­ve­nis inter­na­ci­o­nals en matèria de drets fona­men­tals, es troba el dret al secret de les comu­ni­ca­ci­ons i els que, a la vista de la tec­no­lo­gia actual, es deri­ven de la vul­ne­ració de tan pre­uat patri­moni.

Les recents reve­la­ci­ons sobre l’ús del pro­grama Pega­sus demos­tren que, per a alguns, no pocs pel que es veu, la garan­tia del secret de les comu­ni­ca­ci­ons no és més que un marc de referència que pot, com ha succeït, decaure o dei­xar-se al marge en funció d’interes­sos incon­fes­sa­bles però reves­tits de fina­li­tats supo­sa­da­ment legítimes.

El pro­blema, en aquest cas afe­git, és que apli­ca­ci­ons espies com Pega­sus, i d’acord amb el que ja han publi­cat diver­sos mit­jans, no només afec­ten el secret de les comu­ni­ca­ci­ons, sinó que gene­ren una capa­ci­tat inva­siva que va molt més enllà.

Segons afirma el diari El País, aquest pro­grama espia “és capaç de tenir accés a tots els racons dels telèfons i d’acti­var micròfons i càmeres sense que el pro­pi­e­tari ho sàpiga”, de manera que la vio­lació de drets va molt més enllà del que és el secret de les comu­ni­ca­ci­ons, afecta el dret a la inti­mi­tat per­so­nal i, fins i tot, la invi­o­la­bi­li­tat de domi­cili a par­tir del moment en què aquest sis­tema s’activa, amb les seves grans capa­ci­tats, ja que pot no només regis­trar con­ver­ses i reve­lar la loca­lit­zació, sinó també obte­nir imat­ges d’allà on esti­gui l’afec­tat.

La intenció que s’hagi tin­gut a l’hora de crear aquesta apli­cació –supo­sa­da­ment donar res­posta a la neces­si­tat de com­ba­tre el crim orga­nit­zat i el ter­ro­risme– no és causa sufi­ci­ent per jus­ti­fi­car la seva existència, ni molt menys la seva adqui­sició ni l’ús que se li ha donat per part de règims tota­li­ta­ris o poc democràtics.

La lluita con­tra el crim orga­nit­zat o con­tra el ter­ro­risme no jus­ti­fica ni l’ús d’aquest tipus d’apli­ca­ci­ons ni el de cap mètode vul­ne­ra­dor de drets fona­men­tals, perquè aquest tipus de pràcti­ques, per molt llo­a­ble que sigui la fina­li­tat per­se­guida, sem­pre envi­lei­xen la fina­li­tat decla­rada, con­ver­tei­xen en il·legal el resul­tat obtin­gut. Aquí s’aplica allò que el fi no jus­ti­fica els mit­jans.

Insis­teixo: aquest tipus d’“eines informàtiques” mai gene­ra­ran “pro­ves” legal­ment admis­si­bles en dret, de manera que la seva existència, adqui­sició i ús només es jus­ti­fi­quen des d’una pers­pec­tiva poli­cial, de caràcter repres­siu, però no judi­cial. No gene­ren pro­ves perquè un ele­ment, perquè asso­leixi aquesta con­dició de con­vicció, reque­reix, entre altres coses, haver-la obtin­gut sobre la base del res­pecte d’una sèrie de garan­ties i drets que, pel que conei­xem, és evi­dent que el pro­grama Pega­sus no com­pleix.

Si una eina, en aquest cas Pega­sus, mai podrà gene­rar pro­ves legal­ment admis­si­bles davant cap tri­bu­nal, per a què s’adqui­reix una apli­cació tan cos­tosa?

Les res­pos­tes que se m’acu­dei­xen són múlti­ples, però cap sem­bla estar gaire en con­sonància amb el marc bàsic d’un estat democràtic i de dret; segu­ra­ment per això hem vist que els estats que apa­rei­xen impli­cats en l’ús de Pega­sus no es carac­te­rit­zen per pertànyer a la cate­go­ria d’estats democràtics.

En qual­se­vol cas, segu­ra­ment, l’ús de Pega­sus va enca­mi­nat a l’obtenció d’infor­mació, de manera i amb fina­li­tat incon­fes­sa­ble, per al seu ús en l’àmbit del que s’ano­mena “intel·ligència poli­cial”, o a les fina­li­tats de con­trol de deter­mi­nats ciu­ta­dans incòmodes als règims que l’han estat uti­lit­zant.

Qual­se­vol d’aques­tes dues raons per a l’ús de tan per­versa apli­cació és incom­pa­ti­ble amb els prin­ci­pis bàsics d’un estat democràtic.

Per cen­trar-nos, és impor­tant acla­rir que la mal ano­me­nada “intel·ligència poli­cial” no és cap altra cosa que infor­ma­ci­ons, dades o fins i tot “xafar­de­ries” que per­me­ten estruc­tu­rar inves­ti­ga­ci­ons poli­ci­als, però que no són uti­lit­za­bles com a pro­ves en cap procés penal i, per tant, cap estat democràtic ha de gas­tar-se autènti­ques for­tu­nes i rebai­xar els seus estàndards ètics o morals amb l’única fina­li­tat d’acon­se­guir “intel·ligència poli­cial”.

Ara bé, si la fina­li­tat era una altra, per exem­ple adqui­rir infor­mació íntima d’opo­si­tors o “ene­mics”, una vegada més estem davant d’una actu­ació incom­pa­ti­ble amb qual­se­vol estat democràtic i ètica­ment repro­va­ble.

El que sabem de Pega­sus, per ara, ja és pre­o­cu­pant però més ho és el fet de no tenir una panoràmica com­pleta de com, per qui i per a què s’ha fet ser­vir aquest pro­grama informàtic. Segu­ra­ment el temps ens apor­tarà aques­tes dades i, davant d’un pro­blema d’aques­tes carac­terísti­ques, s’haurà de traçar una línia molt nítida que separi, en funció de com s’abordi el pro­blema, entre demòcra­tes i tota­li­ta­ris... l’elecció és sen­zi­lla però deter­mi­nant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.