Opinió

A fons

UN 11-S DE PORTES ENDINS

Els partits independentistes tenen el mandat de la no rendició, i és incompatible amb el retorn a l’autonomisme
La distància entre partits i carrer es torna a fer gran perquè no hi ha una estratègia unitària

Quan falta poc més d’un mes per a una nova Diada naci­o­nal, en l’ambi­ent previ a l’11-S, com a mínim en les ins­ti­tu­ci­ons, es res­pira més un aire de retorn pacífic a l’auto­no­misme i de peix al cove que no pas de lluita i exhi­bició de força davant de l’Estat opres­sor. Els pre­sos polítics són a casa i des de Madrid han posat data a una nova foto­gra­fia del diàleg. Però la rea­li­tat és que els exi­li­ats seguei­xen des­ter­rats, hi ha repre­sa­li­ats, pro­ces­sos judi­ci­als en marxa i repressió econòmica al més pur estil fran­quista amb el Tri­bu­nal de Comp­tes. Hi ha escas­sos indi­cis per pen­sar que Madrid, després de tres-cents anys actu­ant com un estat auto­ri­tari quan es tracta de la uni­tat, ara sí que resoldrà democràtica­ment un con­flicte polític que fa tres segles que dura.

Cer­ta­ment, les comis­si­ons bila­te­rals Estat-Gene­ra­li­tat, les tau­les de diàleg i els indults són millor que res i són una porta oberta que Cata­lu­nya no pot tan­car. Però 200 mili­ons d’euros dels 500 que que­den pen­dents de la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera d’un Esta­tut ampu­tat o els 1.700 mili­ons que AENA ha pac­tat inver­tir a El Prat pro­me­tent un aero­port inter­con­ti­nen­tal –que impli­ca­ria que AENA anés, de facto, en con­tra dels interes­sos mono­polístics que regei­xen amb Bara­jas– no són sufi­ci­ents perquè aquesta Diada –mal­grat que la covid-19 obli­garà a apli­car res­tric­ci­ons impor­tants– no sigui una eina de pressió política con­tun­dent.

Però aquesta pressió política, que anys enrere anava diri­gida a Madrid i envi­ava un mis­satge clar a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal sobre el dret d’auto­de­ter­mi­nació i la majo­ria social al país, pot­ser ara cal­dria redi­ri­gir-la cap al Palau de la Gene­ra­li­tat i el Par­la­ment. Allà hi ha la clau dels pro­pers anys. ERC i JxCAT, però també la CUP, han tin­gut la con­fiança de l’inde­pen­den­tisme per con­ti­nuar lide­rant el camí cap a la República. I tots tres par­tits han deci­dit apos­tar pel diàleg amb Madrid aquests dos pri­mers anys de man­dat. Però també tenen el man­dat de la no ren­dició, i aquest man­dat és incom­pa­ti­ble amb el retorn a l’auto­no­misme i el peix al cove que ofe­reix el govern espa­nyol per fer callar els cata­lans i convèncer la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal que aquí no hi ha cap altre con­flicte que el repar­ti­ment de diners i de com­petències. Res que no es pugui resol­dre amb qua­tre fotos de repre­sen­tants polítics asse­guts en una gran taula.

Les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes i els par­tits inde­pen­den­tis­tes han anat avançant perquè han rebut la pressió del car­rer, de la soci­e­tat civil. Sense aquesta pressió bru­tal, els par­tits s’hau­rien que­dat en el seu car­ril per man­te­nir el poder. Després de l’1-O, però ja des de les con­sul­tes popu­lars per la inde­pendència en pobles i del 9-N, s’ha cons­ta­tat que els pas­sos més grans s’han fet quan el car­rer i els polítics han anat de bra­cet i sense retrets ni par­ti­dis­mes. Ara, però, sem­bla que la distància entre par­tits i car­rer es torna a fer gran, jus­ta­ment perquè no hi ha una estratègia unitària.

La repressió i la por han fet el seu efecte en les ins­ti­tu­ci­ons i els repre­sen­tants polítics. És lògic, com­pren­si­ble i res­pec­ta­ble. Però en tots els pro­ces­sos d’inde­pendència davant d’un Estat auto­ri­tari hi ha hagut repressió, i aquesta ha de ser accep­tada i ento­mada en bloc. Que els pre­sos polítics hagin sor­tit és una gran notícia en el pla humà, però política­ment serà irre­lle­vant si con­ti­nua la repressió de drets i lli­ber­tats en tots els altres nivells. Per aquesta raó es dibuixa neces­sari tor­nar a bas­tir una estratègia unitària, que clara­ment no s’ha tei­xit mal­grat que, final­ment, després de tres mesos, hi hagi un govern inde­pen­den­tista i una majo­ria sòlida en el Par­la­ment.

Aquesta Diada ha de ser­vir perquè el car­rer posi tota la pressió sobre el govern, perquè no mal­ba­rati l’esforç de tota una gene­ració de polítics, acti­vis­tes i ciu­ta­dans a canvi d’un parell de pei­xos al cove.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.