Opinió

A fons

DOS DIES DE SOBIRANIA

El “ple de la desconnexió” del 6 i 7 de setembre del 20017 ha estat pervertit políticament per l’oposició unionista i manipulat i enverinat per la justícia espanyola
L’independentisme institucional ha donat a Madrid una treva de dos anys per a un hipotètic diàleg que de cap manera desembocarà en l’exercici de la sobirania

Aquest dilluns, 6 de setem­bre, farà qua­tre anys que la majo­ria democràtica del Par­la­ment de Cata­lu­nya va exer­cir de forma pura la sobi­ra­nia que el poble els havia enco­ma­nat. La majo­ria inde­pen­den­tista de Junts pel Sí i la CUP empo­de­rava els cata­lans per la via legal per deci­dir lliu­re­ment el seu futur com a nació amb una llei de referèndums i una segona llei que desen­vo­lu­pava el marc legal pel qual, en cas que guanyés el sí, Cata­lu­nya esde­vin­dria un estat des­vin­cu­lat d’Espa­nya. Que un par­la­ment legisli en interès dels drets soci­als, cívics, polítics i cul­tu­rals dels seus ciu­ta­dans no hau­ria de con­ver­tir-se en una efemèride històrica –i judi­cial– com ha pas­sat amb el ple del 6 i 7 de setem­bre del 2017. Des­gra­ci­a­da­ment, el “ple de la des­con­nexió” ha estat per­ver­tit política­ment per l’opo­sició uni­o­nista i mani­pu­lat i enve­ri­nat per la justícia espa­nyola al ser­vei d’aquest uni­o­nisme per cas­ti­gar i escar­nir tot un país. Un país i un sis­tema polític que tan sols va deci­dir, després de molts anys de letar­gia auto­no­mista, donar la veu al poble.

Però la repressió deri­vada d’aquells dos dies en què el Par­la­ment de Cata­lu­nya va ser sobirà ha trans­cen­dit fins avui. Qua­tre anys després, la legis­la­tura que ha arren­cat fa pocs mesos es con­si­de­rarà exi­tosa si el Par­la­ment acon­se­gueix tro­bar els sub­ter­fu­gis que per­me­tin tor­nar a apro­var lleis –de caràcter pura­ment autonòmic i de per­fil social– que els tri­bu­nals espa­nyols van tom­bar per desig exprés dels par­tits polítics espa­nyols per con­si­de­rar que, en pro­cu­rar el benes­tar dels cata­lans, es dei­xava en infe­ri­o­ri­tat de con­di­ci­ons els ciu­ta­dans d’altres ter­ri­to­ris de l’Estat. Donant per fet, per tant, que els par­la­ments dits autonòmics no ser­vei­xen per a res i que només les lleis esta­tals són dig­nes de ser beneïdes per la Cons­ti­tució espa­nyola.

És cert, però, que la majo­ria de par­la­ments autonòmics –amb l’excepció notòria d’Euskadi i Navarra– no exer­cei­xen cap mena de sobi­ra­nia i es limi­ten a repli­car nor­ma­ti­ves espa­nyo­les o a legis­lar sobre qüesti­ons molt col·late­rals que en cap cas no col·lidei­xen amb els interes­sos de la ban­dera espa­nyola. Tam­poc no pro­po­sen comis­si­ons d’inves­ti­gació ni apro­ven pro­pos­tes de reso­lució –amb valor polític però no jurídic– que qüesti­o­nin el règim del 78 i les seves cor­rup­te­les... Com també és cert que la repressió ha tin­gut un efecte directe i sag­nant en la per­cepció de sobi­ra­nia del Par­la­ment. Els dipu­tats i dipu­ta­des, però sobre­tot els par­tits, van amb peus de plom cada vegada que pre­sen­ten una pro­posta de reso­lució, una pro­po­sició de llei o fins i tot un mani­fest. La repressió ha fet la seva feina, i els repre­sen­tants de la sobi­ra­nia del poble actuen coac­ci­o­nats –de vega­des de forma incons­ci­ent, però de vega­des cons­ci­ent– per les ame­na­ces cons­tants de l’Estat i dels seus apa­rells judi­ci­als. I el resul­tat és, per exem­ple, una fre­nada evi­dent en les ini­ci­a­ti­ves par­la­mentàries que puguin supo­sar un petit avenç en el camí cap a la lli­ber­tat o la millora dels drets dels ciu­ta­dans des dels prin­ci­pis del repu­bli­ca­nisme. Això, a banda que els grups par­la­men­ta­ris inde­pen­den­tis­tes sot­me­ten a l’escru­tini dels seus ser­veis legals qual­se­vol text abans de ser pre­sen­tat. Sense el vis­ti­plau dels advo­cats no es fa res.

La repressió con­ti­nua, també al Par­la­ment. Però en paral·lel, l’inde­pen­den­tisme ins­ti­tu­ci­o­nal ha donat a Madrid una treva de dos anys perquè esce­ni­fi­qui un hipotètic diàleg que de cap manera desem­bo­carà en l’exer­cici de la sobi­ra­nia del Par­la­ment i, per tant, del poble català. El govern més pro­gres­sista de la història ho ha repe­tit de totes les mane­res pos­si­bles, però men­tre s’espera a que expiri aquesta treva, la cam­bra cata­lana con­ti­nua ate­mo­rida.

A les por­tes del quart ani­ver­sari de l’1-O, de la Diada i també d’aquell ple en què Cata­lu­nya va ser sobi­rana durant qua­ranta-vuit hores, l’inde­pen­den­tisme ha de repen­sar si està dis­po­sat o no a defen­sar de manera efec­tiva la sobi­ra­nia d’aquest Par­la­ment com va fer el 2017.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.