Opinió

Opinió

PER QUÈ VOLEN LA TAMARA AL SUPREM?

Quan la norma no dona més de si, se l’emporten al Suprem, que sempre està disposat a reblar el clau
El que es pretén no és reprimir conductes que puguin acabar sent violentes, sinó el dret a convocar
manifestacions

El dret es pot esti­rar, retorçar i tor­nar a esti­rar les vega­des que es vul­gui, però quan arriba l’hora d’inter­pre­tar-lo, el marc ope­ra­tiu es redu­eix molt si el que es pretén és fer-ne una inter­pre­tació democràtica. D’exem­ples del que dic, n’hi ha molts, i en els últims temps n’hem vist de tots colors.

El recurs de cas­sació plan­te­jat pel fis­cal del Tri­bu­nal Suprem, en con­tra de la sentència que va rati­fi­car l’abso­lució de Tamara Car­rasco és un bon exem­ple del que estic dient… Esti­rar el dret fins a fer-lo irre­cognos­ci­ble i superar els límits pro­pis de qual­se­vol estat democràtic i de dret.

En casos com el de la Tamara, en què el judici es va cele­brar en un jut­jat penal i la seva abso­lució va ser recor­re­guda davant l’Audiència Pro­vin­cial, només es pot inter­po­sar el recurs de cas­sació quan s’entén que s’ha infrin­git la llei a l’hora de dic­tar l’esmen­tada reso­lució i, espe­ci­al­ment, quan s’entén que hi ha un espe­cial interès de cas­sació i això es reflec­teix, entre altres raons, en la ine­xistència de juris­prudència res­pecte a l’esmen­tat tipus penal o a algun d’ante­rior amb igual o simi­lar con­tin­gut.

Bàsica­ment i traduït a un llen­guatge sim­ple i clar, es tracta d’un recurs molt tècnic, amb uns requi­sits molt con­crets i en el qual hi ha molt poc marge de mani­o­bra vist des de la pers­pec­tiva dels ope­ra­dors jurídics. No és un recurs sen­zill i tam­poc per­met coses com les que pretén el fis­cal… No dic que no ho acon­se­gueixi; això ja és una altra història.

El pro­blema sor­geix, i aquí és on hi ha la clau, quan el fis­cal, usant l’única via legal­ment pre­vista per arros­se­gar un cas d’aques­tes carac­terísti­ques fins al Suprem, el que busca és una cosa molt dife­rent i amb unes con­seqüències, després, molt difícils de tenir un encaix democràtic.

Un motiu de cas­sació d’aques­tes carac­terísti­ques impe­deix qüesti­o­nar els “fets pro­vats” de la sentència, és a dir no es pot can­viar el relat del que s’entén que ha succeït i, per tant, no es poden fer una sèrie de qüesti­o­na­ments més pro­pis d’un recurs d’apel·lació; en qual­se­vol cas, aques­tes són dis­qui­si­ci­ons tècni­ques que, segu­ra­ment, no interes­sen ningú.

En rea­li­tat, i fent jus­ta­ment el que el motiu de cas­sació impe­deix, el fis­cal aporta la seva molt espe­cial valo­ració de la prova prac­ti­cada, la inter­preta i arriba a la con­clusió que tots –jut­jat penal i Audiència Pro­vin­cial– esta­ven equi­vo­cats i que els fets des­crits són cons­ti­tu­tius de delicte i que, per tant, s’ha de con­dem­nar Tamara Car­rasco.

El que real­ment pretén el fis­cal no és només que es con­demni Tamara Car­rasco, sinó que a través del seu cas, que mai hau­ria hagut d’arri­bar als tri­bu­nals, es generi una nova juris­prudència que acabi donant carta de natu­ra­lesa –com a con­ducta cri­mi­nal– al que alguns han acor­dat ano­me­nar “violència ambi­en­tal”.

Es tracta de cri­mi­na­lit­zar uns mis­sat­ges perquè, a judici del fis­cal, i segu­ra­ment de molts més que no ente­nen o no assu­mei­xen com fun­ci­ona una democràcia, el tipus de mis­sat­ges que va fer cir­cu­lar la Tamara creen “un entorn social vio­lent i inti­mi­da­tori que sos­cava l’ordre i la pau pública que han d’impe­rar en una soci­e­tat com la cata­lana, que vivia moments de gran tensió”.

Bàsica­ment, es pretén avançar una bar­rera penal per, d’aquesta manera, repri­mir no ja les con­duc­tes que puguin aca­bar sent vio­len­tes sinó, clara­ment, el dret a con­vo­car mani­fes­ta­ci­ons i cele­brar-les, la qual cosa, traduïda, pot ser “tallar el pro­blema d’arrel” dei­xant clar que no només és delic­tiu tenir un com­por­ta­ment vio­lent, sinó també con­vo­car un acte que pugui, o no, aca­bar gene­rant situ­a­ci­ons con­cre­tes de violència.

La “violència ambi­en­tal” com a con­cepte que cal cri­mi­na­lit­zar és un fet que per­se­guei­xen des de fa molt de temps i que reflec­teix el poc o gens que han entès de la sentència de Sch­leswig-Hols­tein que va dene­gar l’entrega del pre­si­dent Puig­de­mont, en què es feia un bon repàs de com ha de ser inter­pre­tat el dret i de com ha de ser apli­cat en democràcia quan es tracta del dret de mani­fes­tació.

Com que ni el jut­jat penal ni l’Audiència Pro­vin­cial de Bar­ce­lona han vol­gut entrar en un joc tan des­as­se­nyat, ara van a la recerca de l’ajuda del Tri­bu­nal Suprem, que no en poques oca­si­ons ha trans­for­mat sentències abso­lutòries en con­dem­natòries i sem­pre a costa dels drets i les lli­ber­tats de què som titu­lars tots els ciu­ta­dans… D’exem­ples, com deia abans, n’hi ha molts, com ara els del músic César Straw­berry i el d’“Atu­rem el Par­la­ment”.

Quan la norma no dona més de si, se l’empor­ten al Suprem, que sem­pre està dis­po­sat a reblar el clau per por­tar-nos de la poli­cro­mia euro­pea al blanc i negre del NO-DO… I així ens va.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.