Opinió

A fons

EL XOC GENERACIONAL DE LES PORRES

Han passat quatre anys de l’1-O i la repressió continua, maquillada amb uns indults reversibles
Dialogar sense negociar només servirà per cremar una nova generació de catalans

Fins al matí de l’1 d’octu­bre del 2017, la majo­ria de joves d’aquest país atribuïen a bata­lle­tes dels avis i als lli­bres de l’escola les esce­nes de repressió de la poli­cia espa­nyola al car­rer i a les comis­sa­ries. Allò era cosa d’una guerra i una dic­ta­dura molt llu­nya­nes, que per a molts, la tran­sició a la democràcia havia dei­xat enrere. Però aquell matí, els joves del país van veure en directe com la poli­cia espa­nyola col­pe­java amb por­res i empen­tes els seus avis, o els dels seus amics, els veïns, els pares... Aquell 1-O van des­co­brir que aque­lla poli­cia a les ordres d’un estat auto­ri­tari era capaç d’apa­llis­sar població civil des­ar­mada que només duia una pape­reta a les mans.

El xoc va ser des­co­mu­nal. Diver­ses gene­ra­ci­ons al car­rer, defen­sant les urnes amb els seus cos­sos davant la bru­ta­li­tat poli­cial espa­nyola –i la pas­si­vi­tat en alguns casos de la poli­cia del país, que sobre el paper havia de pro­te­gir la inte­gri­tat física i els drets civils i polítics dels ciu­ta­dans–, van crear una con­nexió espe­cial que anava molt més enllà de la que ja s’havia començat a bas­tir amb les mani­fes­ta­ci­ons de la Diada a par­tir del 2013. Un ancià, amb un trau al cap per un cop de porra a les por­tes de l’escola Ramon Llull de Bar­ce­lona. Una imatge que segur que es manté a la retina de tot­hom qui el va veure aquell 1-O i que avui, qua­tre anys després, no és pos­si­ble garan­tir que no tornés a repe­tir-se en cas que els cata­lans tor­nes­sin a fer un acte de sobi­ra­nia com aquell referèndum.

Cer­ta­ment, han pas­sat qua­tre anys i la repressió con­ti­nua, maqui­llada amb uns indults rever­si­bles i que man­te­nen la inha­bi­li­tació per a càrrecs públics dels con­dem­nats, perquè en cap cas l’indult sig­ni­fica el reco­nei­xe­ment de l’error comès per part de la justícia espa­nyola amb la sentència del Suprem, sinó una mena de perdó pel qual Espa­nya pretén sot­me­tre Cata­lu­nya durant uns anys més. Amb tot, l’indult era neces­sari per a nou per­so­nes que han estat cas­ti­ga­des durant qua­tre anys per defen­sar valors com la democràcia, la dig­ni­tat i la noblesa.

Hi ha milers de repre­sa­li­ats, per­so­nes pen­dents de judici i, sobre­tot, exi­li­ats. Exi­li­ats per­se­guits i asset­jats per tal que tam­poc no puguin exer­cir els deu­res democràtics que els han encar­re­gat els ciu­ta­dans a les urnes com a euro­di­pu­tats o com a repre­sen­tants d’un par­tit polític. En aques­tes cir­cumstàncies, el govern espa­nyol juga a fer picar l’ham a Cata­lu­nya amb una taula de diàleg –de nego­ci­ació no sem­bla que n’hi hagi d’haver cap– que neix morta, i tot­hom ho sap, però a la qual no es pot renun­ciar perquè seria, a ulls de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, donar la raó a l’uni­o­nisme.

Ente­sos, cal anar a Madrid a fer el pape­rot. Però si la repressió no cessa i la violència de l’1-O es pot tor­nar a repe­tir en el moment en què els cata­lans tor­nin a pren­dre el car­rer per exer­cir els seus drets democràtics, no hi ha diàleg pos­si­ble. Tot ple­gat, men­tre el govern del PSOE i Pode­mos se sus­tenta gràcies a ERC i amb l’espan­tall que l’extrema dreta hau­ria estat molt pit­jor.

En resum, la pilota no pot ser a la teu­lada de Madrid. L’1-O va anar a parar a la teu­lada cata­lana i no s’hau­ria d’haver llançat mai a l’altre cantó. Cal recu­pe­rar la ini­ci­a­tiva i mar­car el pas de les nego­ci­a­ci­ons –dia­lo­gar sense nego­ciar només ser­virà per cre­mar una nova gene­ració de cata­lans que encara estan dis­po­sats a posar el seu cos per defen­sar una urna i una pape­reta–, però això implica, i ja ho saben ERC, Junts, la CUP i les enti­tats de la soci­e­tat civil, recu­pe­rar la uni­tat estratègica i dei­xar de banda els interes­sos par­ti­dis­tes o les aspi­ra­ci­ons de copar el poder i repar­tir cadi­res. Hi ha marge, si bé no gaire, perquè quan s’arribi a l’equa­dor de la legis­la­tura cata­lana, la CUP exi­girà, amb raó, pas­sar comp­tes sobre la via del diàleg amb Madrid. Haurà de resul­tar més eficaç que la uni­la­te­ra­li­tat que defen­sa­ven els cupai­res i els de Junts. Si no és així, els tres par­tits hau­ran d’expli­car als cata­lans si hi ha pla B o si és la ren­dició defi­ni­tiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.