Opinió

Opinió

L'ARTICLE DE GONZALO BOYE

EL DIT POLONÈS

Per veure un incompliment sistemàtic del dret de la Unió no és necessari anar fins a Polònia, n’hi ha prou amb fer un volt per Espanya

Men­tre tots miren el dit polonès, n’hi ha pocs que mirin la lluna espa­nyola, però el prin­cipi de pri­ma­cia és un tema que a les soci­e­tats i sis­te­mes més retrògrads i auto­ri­ta­ris els està cos­tant molt d’encai­xar; no obs­tant això, sense una exigència clara de res­pecte, el pro­jecte de la Unió Euro­pea no fun­ci­o­narà i, per això, estem veient que incom­plir les reso­lu­ci­ons i sal­tar-se el dret de la Unió està gene­rant res­pos­tes dures des de diver­sos àmbits de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees.

Si ana­lit­zem el tema des d’una pers­pec­tiva sen­zi­lla, sim­ple i gai­rebé col·loquial, veu­rem que la idea cen­tral és con­fi­gu­rar una Unió Euro­pea com un sis­tema fede­ral –fins i tot con­fe­de­ral es podria dir– i, per aquest motiu, resulta neces­sari regir-se per una sèrie de prin­ci­pis que tots els mem­bres han de res­pec­tar, espe­ci­al­ment quan arriba l’hora d’apli­car les nor­mes i les deci­si­ons que s’adop­ten al si de la fede­ració o con­fe­de­ració (la Unió Euro­pea i les seves ins­ti­tu­ci­ons).

No es tracta que exis­teixi una relació de jerar­quia gene­ral entre el dret de la Unió i els dife­rents drets naci­o­nals, sinó que, sobre la base d’una assig­nació de com­petències, quan alguna cosa està assig­nada a la Unió serà d’apli­cació pre­fe­rent el dret de la Unió per sobre de qual­se­vol altre. És en aquest àmbit que molts s’estan equi­vo­cant per diver­ses raons.

Segu­ra­ment, la base de l’error en què s’han embar­cat alguns es troba en una cosa tan sen­zi­lla de com­pren­dre com com­plexa d’assi­mi­lar: el dret de la Unió és tan propi com el que emana dels par­la­ments naci­o­nals només que, en alguns temes, és d’apli­cació pre­fe­rent i, a més, s’ha d’inter­pre­tar de manera uni­forme a tots els estats mem­bres.

La uni­for­mi­tat de la inter­pre­tació del dret de la Unió l’aporta el Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) i ho fa, entre d’altres però prin­ci­pal­ment, a través de les diver­ses qüesti­ons pre­ju­di­ci­als que li reme­ten els tri­bu­nals dels estats mem­bres. És mit­jançant les sentències del TJUE que es va esta­blint la manera cor­recta d’inter­pre­tar nor­mes que algu­nes vega­des no són del tot clares o que, com passa amb Polònia i Espa­nya, impli­quen un desen­vo­lu­pa­ment democràtic per al qual, segu­ra­ment, no estan pre­pa­rats.

És a dir, una de les fun­ci­ons del TJUE és la inter­pre­tació de les nor­mes de la Unió perquè tots els estats les apli­quin de forma simi­lar –si no idèntica– i, d’aquesta manera, gene­rar un espai de lli­ber­tat i segu­re­tat en què la lliure cir­cu­lació esti­gui garan­tida; incom­plir aquests cri­te­ris inter­pre­ta­tius com­porta, necessària­ment, un dete­ri­o­ra­ment del procés de con­fluència entre estats mem­bres i una pèrdua de via­bi­li­tat del pro­jecte euro­peu.

Jus­ta­ment és en aquest últim punt on radica l’essència de la reacció que s’està veient res­pecte a la recent sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal polonès, que esta­bleix que les seves nor­mes cons­ti­tu­ci­o­nals estan per sobre de les nor­mes euro­pees.

No neces­si­tem recórrer a tra­duc­tors ni enfo­car cap a Polònia per veure com s’intenta, de manera sis­temàtica, retro­treure’ns a un marc jurídic previ a la incor­po­ració plena a la Unió i en què la pri­ma­cia del dret intern segueix sent la forma com s’entén la rea­li­tat.

El dret de la Unió és un marc comú, d’essència democràtica, en el qual tots ens podem sen­tir més segurs; però això implica, entre altres coses, una pèrdua de sobi­ra­nia que els de sem­pre, aquells que veuen la rea­li­tat en blanc i negre, no estan dis­po­sats a accep­tar. Espe­ci­al­ment es resis­tei­xen a adme­tre que hi ha àmbits en què el dret de la Unió i les inter­pre­ta­ci­ons que donen des del TJUE mar­quen un camí que, si es recorre, no encai­xarà bé amb pro­jec­tes polítics retrògrads, anti­de­mocràtics i repres­sius incom­pa­ti­bles amb una Unió Euro­pea on, entre altres coses, estan reco­ne­guts i han d’estar garan­tits els drets de les mino­ries naci­o­nals.

Dies abans del tema de Polònia, el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol va eme­tre un comu­ni­cat, no pas una sentència, indi­cant que, per una­ni­mi­tat, havien acor­dat deses­ti­mar una demanda d’empara inter­po­sada en nom dels exi­li­ats cata­lans i en con­tra de l’emissió de les seves res­pec­ti­ves euro­or­dres. Aquest comu­ni­cat va ser inter­pre­tat en clau interna i de final de fut­bol, però la cosa és molt més peluda si tenim pre­sent que aquest recurs es fona­men­tava, prin­ci­pal­ment o exclu­si­va­ment, en dret de la Unió i que el portàvem a col·lació basant-nos en la més recent juris­prudència del TJUE.

Veu­rem amb què ens sorprèn el TC un cop aca­bin de redac­tar una sentència que té, com a com­pli­cació afe­gida, la situ­ació cre­ada pel Cons­ti­tu­ci­o­nal polonès, però, sens dubte, sem­bla evi­dent que resol­dre com ha anun­ciat el TC no sem­bla que sigui gaire com­pa­ti­ble amb el dret de la Unió ni amb el prin­cipi de pri­ma­cia.

Des del pri­mer dia, ara ja fa qua­tre anys, hem pla­ni­fi­cat la defensa dels exi­li­ats basant-nos exclu­si­va­ment en una res­posta euro­pea, en unes nor­mes euro­pees i en el prin­cipi de pri­ma­cia del dret de la Unió; fins ara, en un esce­nari incom­pren­si­ble jurídica­ment par­lant, ho hem per­dut tot a les instàncies juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les i ho hem gua­nyat tot a les euro­pees… Alguna cosa hau­ria d’indi­car un resul­tat tan escan­dalós i una asi­me­tria tan acla­pa­ra­dora en la manera com es veuen i s’inter­pre­ten les coses més avall o més amunt dels Piri­neus.

Europa, que com als vells motors dièsel li costa arran­car, ens mira, i la divergència entre els resul­tats interns i els externs –així com la con­ca­te­nació de reso­lu­ci­ons incom­pa­ti­bles amb el dret de la Unió que s’han anat dic­tant–, més aviat que tard demos­trarà que per veure un incom­pli­ment sis­temàtic del dret de la Unió i un atemp­tat directe al pro­jecte euro­peu no és neces­sari anar fins a Polònia, sinó que n’hi ha prou amb fer un volt per Espa­nya.

Els meca­nis­mes coer­ci­tius que té la Unió Euro­pea per impe­dir que els estats mem­bres incom­plei­xin les nor­mes o atemp­tin con­tra el pro­jecte euro­peu són diver­sos, però gai­rebé tots impli­quen una impor­tant càrrega econòmica… Veu­rem si Espa­nya, per tal de garan­tir la seva indis­so­lu­ble uni­tat, està dis­po­sada a endin­sar-se en un pro­ce­di­ment san­ci­o­na­dor com el que se li acosta a Polònia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.