Opinió

Tribuna republicana

NO ÉS EL CALAMAR, ETS TU

El que posa sobre la taula el pànic per ‘El juego del calamar’ és la incapacitat d’analitzar de forma crítica allò que veiem
Els hàbits de consum d’internet de la mainada són una assignatura pendent per a molts adults

L’edició d’enguany del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema Fantàstic de Sit­ges ha guar­do­nat amb el Méliès d’Or el llarg­me­tratge Cen­sor, de la direc­tora Prano Bai­ley-Bond. Ambi­en­tada al Regne Unit dels vui­tanta, té com a pro­ta­go­nista una dona que es dedica a cen­su­rar esce­nes de pel·lícules de sang i fetge. El film apunta que, en una època de reta­lla­des en ser­veis soci­als i drets labo­rals, el govern de Mar­ga­ret Thatc­her va atri­buir als films gore –dis­tribuïts amb una tec­no­lo­gia nova ales­ho­res, les cin­tes VHS– un aug­ment de la delinqüència per jus­ti­fi­car les seves polítiques de mà dura.

La lliçó de Cen­sor és apli­ca­ble al pànic moral gene­rat per la sèrie de Net­flix El juego del cala­mar. L’alarma social arriba després que pro­fes­so­rat de Cata­lu­nya, Espa­nya o el Regne Unit adver­tis­sin que als patis de les esco­les es jugava a les pro­ves de la sèrie. El Con­sell Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya ha emès un comu­ni­cat en què acon­se­lla als pro­ge­ni­tors fer ser­vir les eines de con­trol paren­tal de Net­flix per evi­tar que la mai­nada la vegi. El que cal, però, és abor­dar la qüestió en una con­versa més gene­ral sobre els hàbits de con­sum d’inter­net de la mai­nada, una assig­na­tura pen­dent per a molts adults: quin accés tenen els nens a mòbils i altres dis­po­si­tius, per a què els fan ser­vir, on, quan i amb qui. Cal, doncs, des­mi­ti­fi­car inter­net com un indret caòtic i perillós.

Amb més o menys encert, El juego del cala­mar denun­cia la violència que el capi­ta­lisme exer­ceix con­tra els habi­tants de Corea del Sud: obrers, immi­grants, dones empre­so­na­des per matar el seu agres­sor, refu­gi­a­des de Corea del Nord... Si l’infant ja l’ha vista, o n’ha vist alguns tros­sos, pot ser un pre­text per par­lar de les desi­gual­tats de classe i de la violència econòmica. La lec­tura crítica de sèrie, amb repre­sen­ta­ci­ons de gènere i ètnia pro­blemàtiques, pot aju­dar a pre­ve­nir altres violències.

El que veri­ta­ble­ment radi­ca­litza la cana­lla, i fa que adopti acti­tuds vio­len­tes, no són pro­duc­tes cul­tu­rals específics, sinó ide­o­lo­gies com el racisme, el sexisme o la LGTBI-fòbia. Un estudi de la Fede­ració Esta­tal de Les­bi­a­nes, Gais, Trans i Bise­xu­als asse­nyala que el 55% de lis alum­nis LGTBI ha patit asset­ja­ment esco­lar. Dues de les per­so­nes detin­gu­des per l’assas­si­nat homòfob del jove de 24 anys Samuel Luiz, el juliol pas­sat a la Coru­nya, són menors. Els altres tenen entre 20 i 25 anys. Dos de cada deu nois espa­nyols d’entre 15 i 29 anys con­si­dera que la violència mas­clista és un invent ideològic, men­tre que el per­fil més comú de vio­la­dor gru­pal és el d’un home entre 20 i 25 anys. Ter­ro­ris­tes misògins i supre­ma­cis­tes blancs com Elliot Rod­ger, Bren­ton Tar­rant i Alek Minas­sian no arri­ba­ven a la tren­tena.

A les tele­vi­si­ons cata­la­nes, les ide­o­lo­gies d’odi apa­rei­xen en dife­rents graus. Hi exis­teix l’apo­lo­gia explícita, com la que es tolera en pro­gra­mes de 8tv. Hi ha, per exem­ple, la bana­lit­zació de la violència sexual i la impu­ni­tat poli­cial (racista i sexista) que fa el pro­grama Crims, així com la difusió d’este­re­o­tips racis­tes de la sèrie Merlí, en què les per­so­nes raci­a­lit­za­des amb pes a la trama eren o ban­dar­res lla­ti­no­a­me­ri­cans o mafi­o­sos xine­sos. Hi ha acti­tuds des­pec­ti­ves, com els insults mas­clis­tes que el ter­tulià del Tot es mou de TV3 Sergi Sol va diri­gir a la ter­tu­li­ana Pilar Car­ra­ce­las, i que no li van valer cap càstig. Si ens pre­o­cupa la violència que puguin tant exer­cir com patir els joves, hauríem de plan­te­jar-nos fins a quin punt la tole­rem en el nos­tre dia a dia.

El juego del cala­mar ha gene­rat un pànic simi­lar al que, al seu dia, van crear la sèrie Por trece razo­nes, els jocs de rol o Bola de Drac. Com a Cen­sor i les pel·lícules gore, aquests casos ens diuen més del que ens inqui­eta com a soci­e­tat, en l’aspecte moral i tec­nològic (què volem dir i amb què), que no pas del con­tin­gut que ens mos­tren. El que posa sobre la taula el pànic per El Juego del Cala­mar és la inca­pa­ci­tat d’ana­lit­zar de forma crítica allò que veiem, així com l’anal­fa­be­tit­zació digi­tal de les gene­ra­ci­ons adul­tes, que no saben com ense­nyar hàbits salu­da­bles d’ús d’inter­net als més menuts.

Nota: L’autora de l’article opta per fer servir formes amb i per visibilitzar les persones no binàries, que no pertanyen al gènere dona ni home i que han adoptat la forma elli per descriure la seva identitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.