Opinió

A fons

EL CENTREDRETA CATALANISTA IMAGINARI

Hi ha votants de centredreta a Catalunya? Sí, i molts, però sense l’etiqueta de catalanistes
Fa anys que aquests intents de recuperar un votant conservador i catalanista han fracassat

L’inici de l’ano­me­nat “procés català” va pro­vo­car un ter­ra­bas­tall en els tau­lers d’escacs de la política cata­lana i espa­nyola. Les fit­xes que sem­bla­ven més ben situ­a­des tron­to­lla­ven i d’altres començaven a ocu­par posi­ci­ons estratègiques. La soci­e­tat civil havia pres la ini­ci­a­tiva i empe­nyia tots els par­tits a triar entre radi­ca­li­tat democràtica o atrin­xe­rar-se, com fins ales­ho­res, en el còmode règim del 78. Va ser ales­ho­res quan el clàssic cen­tre­dreta català de Jordi Pujol es va pre­ci­pi­tar irre­me­ia­ble­ment cap a una catarsi que va aca­bar amb la des­in­te­gració –política i econòmica– de l’ànima més con­ser­va­dora i espa­nyo­lista de CiU, la Unió de Duran i Lleida, i va arros­se­gar CDC cap a l’inde­pen­den­tisme, aban­do­nant aquell sobi­ra­nisme mode­rat del peix al cove i començant a abraçar els prin­ci­pis repu­bli­cans. Fins ales­ho­res, el naci­o­na­lisme català impe­rant només tenia al davant el repu­bli­ca­nisme de paraula d’una ERC que, com els con­ver­gents, creia en el pac­tisme amb Espa­nya.

Les grans mani­fes­ta­ci­ons al car­rer, trans­ver­sals tant gene­ra­ci­o­nal­ment com soci­al­ment, van anar impreg­nant el movi­ment inde­pen­den­tista d’un to més pro­gres­sista, d’acord amb els valors del repu­bli­ca­nisme i superant les reticències ini­ci­als dels con­ver­gents a par­lar de república –de fet, fins al dar­rer moment no hi va haver acord perquè la pre­gunta del referèndum inclogués la fórmula d’“estat inde­pen­dent en forma de república”–, de manera que l’inde­pen­den­tisme ha que­dat asso­ciat a uns valors que ja s’allu­nyen d’aquell cata­la­nisme con­ser­va­dor que gua­nyava elec­ci­ons a Cata­lu­nya. Es pot ser inde­pen­den­tista i de dre­tes? Sí, tot i que el mer­cat elec­to­ral, com ha pogut con­tras­tar alguna sigla, és del tot irre­lle­vant, perquè el marc men­tal dels cata­lans inde­pen­den­tis­tes ha fet un clar viratge al cen­tre i a l’esquerra. La dreta ha que­dat reser­vada a for­ma­ci­ons uni­o­nis­tes que neguen drets civils i polítics bàsics i que ava­len la repressió con­tra la dis­sidència democràtica. Jus­ta­ment, l’inde­pen­den­tisme ha radi­ca­lit­zat encara més aquesta dreta espa­nyo­lista.

Però encara és més irre­lle­vant elec­to­ral­ment –el 14-F n’és una prova– un cen­tre­dreta cata­la­nista con­tro­lat per les elits econòmiques del país –d’aquest i del veí– que pretén ven­dre una Cata­lu­nya folklòrica­ment naci­o­na­lista que creu en les bon­dats de la uni­tat d’Espa­nya. O sigui, una Cata­lu­nya autonòmica que ges­ti­oni qua­tre quar­tos, una poli­cia i una tele­visió, i que sos­tin­gui governs con­ser­va­dors a Espa­nya que legis­lin per man­te­nir l’ordre i els equi­li­bris del règim del 78.

Aquest sem­bla ser el pro­jecte que vol lide­rar el PDe­CAT amb Lliu­res i la Lliga Democràtica –de moment, el PNC de Marta Pas­cal se’n des­penja–, tots tres orbi­tant indis­si­mu­la­da­ment al vol­tant de les elits empre­sa­ri­als més mode­ra­des –el pre­si­dent de Foment del Tre­ball, Josep Sánchez Lli­bre, remena les cire­res– i ofe­rint un pro­jecte polític que no sem­bla tenir gaire base social a Cata­lu­nya. Hi ha votants de cen­tre­dreta a Cata­lu­nya? Sí, i molts, però són de cen­tre­dreta sense l’eti­queta de cata­la­nis­tes: des del PSC fins al PP, amb alguns des­pis­tats de Cs. I, si no, mirin Bar­ce­lona. El PSC de Jaume Coll­boni, que ha aban­do­nat el cen­tre­es­querra per aban­de­rar l’ordre i el busi­ness fri­endly que pro­pugna també aquest cen­tre­dreta cata­la­nista que es vol rear­ti­cu­lar.

En política mai no se sap, però demoscòpica­ment fa anys que aquests intents de recu­pe­rar un votant con­ser­va­dor i cata­la­nista han fra­cas­sat. Hi ha con­ser­va­dors inde­pen­den­tis­tes i con­ser­va­dors uni­o­nis­tes, con­ser­va­dors repu­bli­cans i con­ser­va­dors monàrquics. Però ja no que­den gai­res cata­la­nis­tes con­ser­va­dors. Perquè, què vol dir ser cata­la­nista després de l’1-O? Voler tor­nar a l’statu quo auto­no­mista i voler sos­te­nir una relació de vas­sa­llatge amb el poder auto­ri­tari que ha sotmès tot un país. Un mer­cat elec­to­ral ben extra­va­gant. Però insis­teixo, en política mai no se sap.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor