Opinió

Opinió

PERQUÈ NO ENS N’OBLIDEM

Quan es compleixen quatre anys de l’‘efecte dòmino’, l’estratègia jurídica de l’exili a Europa, l’advocat Gonzalo Boye analitza aquests anys vertiginosos, i d’èxits, amb el convenciment que, aviat, tots els exiliats podran tornar com a persones lliures

Mentre a Espanya tots anaven a la presó, el primer triomf va consistir a aconseguir que els exiliats quedessin en llibertat
Sabíem que estàvem en terreny inexplorat i, per tant, calia anar pas a pas sobre una base jurídica molt sòlida
Aconseguir que se’ls reconegués la condició d’eurodiputats no va ser senzill, fins i tot diria que hi va haver moments en què propis i estranys dubtaven del que estàvem fent
El 7 de gener del 2021, la Cambra d’Apel·lacions de Brussel·les ens va donar la raó denegant el lliurament de Lluís Puig de manera definitiva
Els procediments que tenim davant del TJUE són les últimes peces d’un puzle que vam començar a construir l’octubre del 2017. Ara, després de molts disgustos, molta repressió i un elevat cost personal, es comença a entendre
Han estat quatre anys vertiginosos, en què hem pagat un preu molt alt, però han estat quatre anys que han valgut la pena
El més gran dels èxits fins ara ha estat desmuntar el relat que els tractava de colpistes que havien fugit

Quan fa qua­tre anys de l’exili i de la defensa jurídica dels polítics cata­lans que van deci­dir con­ti­nuar llui­tant fora, pot­ser és un bon moment per resu­mir el que s’ha acon­se­guit i refle­xi­o­nar sobre el que tenim pen­dent. Em limi­taré a la part que em cor­res­pon, que no és cap altra que la jurídica.

Sobre la base de la decisió política i humana adop­tada pel pre­si­dent Puig­de­mont i part del seu govern, es va estruc­tu­rar una línia de defensa que per­metés, en un ter­mini rao­na­ble de temps, esta­blir, d’una banda, el caràcter repres­siu de la per­se­cució penal a la qual serien sot­me­sos; d’una altra banda, evi­tar els seus lliu­ra­ments res­pec­tius a Espa­nya, i, final­ment, gene­rar uns meca­nis­mes de defensa que els per­me­tes­sin asse­gu­rar-se un espai de lli­ber­tat des del qual poder con­ti­nuar fent política, des­mun­tar la causa que s’esgri­mia en con­tra d’ells i retor­nar a Cata­lu­nya com a per­so­nes lliu­res i com­pro­me­ses que són.

La tasca no era fàcil i encara menys en un moment de gran incer­tesa i amb un relat monolític segons el qual es trac­tava d’uns col­pis­tes que havien fugit per por d’afron­tar les seves res­pon­sa­bi­li­tats. Segu­ra­ment, el més gran dels èxits acon­se­guits fins ara ha estat, jus­ta­ment, des­mun­tar aquest relat i la resta dels relats que s’han anat ges­tant de manera sis­temàtica per enco­brir el fracàs de l’estratègia repres­siva.

Tot va començar a empen­tes i rodo­lons, però des que vaig conèixer els qui serien els meus defen­sats vaig tenir clar que hi havia defensa i que ells en serien una part essen­cial; a poc a poc ens vam anar conei­xent, va anar aug­men­tant la con­fiança i, sobre­tot, vam anar interac­tu­ant de manera que allò que era jurídic els per­metés con­ti­nuar fent allò pel qual van mar­xar a l’exili.

Men­tre a Espa­nya tots ana­ven a la presó, el pri­mer tri­omf exte­rior va con­sis­tir a acon­se­guir que els exi­li­ats que­des­sin en lli­ber­tat després de posar-se, voluntària­ment, a dis­po­sició de les auto­ri­tats bel­gues; aquesta decisió va ser mal encai­xada en les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les però va ser una clara mos­tra del xoc de cul­tu­res jurídiques que es pro­dui­ria al llarg de tot aquest procés… Men­tre a Espa­nya es feia ser­vir la presó pro­vi­si­o­nal, a Europa, pels matei­xos fets, s’acor­dava la lli­ber­tat… Com sol pas­sar als països amb una cul­tura democràtica con­so­li­dada.

El novem­bre del 2017 va ser un mes molt intens en què tot l’equip jurídic ràpida­ment mun­tat per a aquest cas es va haver d’estu­diar bé l’eti­o­lo­gia del cas, per­fi­lar les línies de defensa, conèixer els dife­rents argu­ments, bus­car les pro­ves, tra­duir-les i des­ple­gar la defensa… Però la recom­pensa arri­ba­ria el 4 de desem­bre d’aquell any una vegada cele­brada la vista i havent com­pro­vat que el cas no era, jurídica­ment par­lant, via­ble, per la qual cosa, l’endemà, el jutge Lla­rena va come­tre el pri­mer dels seus grans errors estratègics: va reti­rar aque­lla ordre euro­pea de detenció i entrega (OEDE).

Aquest pri­mer èxit va gene­rar un espai de temps que va per­me­tre als nos­tres defen­sats poder con­ti­nuar amb la seva acti­vi­tat i gua­nyar les elec­ci­ons del 21 de desem­bre d’aquell any, i a nosal­tres, els advo­cats, començar a pre­pa­rar-nos per a una bata­lla que, estàvem segurs, arri­ba­ria més d’hora que tard; així va suc­ceir a par­tir del 23 de març del 2018, quan es va decre­tar el pro­ces­sa­ment del pre­si­dent i tot el seu govern.

Dos dies més tard, el pre­si­dent Puig­de­mont va ser detin­gut a Ale­ma­nya quan tor­nava a Bèlgica per posar-se a dis­po­sició de les auto­ri­tats judi­ci­als d’aquell país; la joia a l’Estat era com­pa­ra­ble a la vis­cuda quan es va gua­nyar la copa del món a Sud-àfrica… només que en aquesta ocasió no hi havia cap motiu per a una ale­gria tan injus­ti­fi­cada.

Dotze dies va durar l’ale­gria fins que, i nova­ment pre­nent com a base cri­te­ris d’inter­pre­tació democràtica del dret, va ser posat en lli­ber­tat, fet que va con­ge­lar som­riu­res i va obrir la porta a tota mena d’espe­cu­la­ci­ons, male­dicències i des­va­ris d’opinió man­cats de qual­se­vol fona­ment. Ni conei­xien el dret ale­many, ni l’euro­peu, ni eren capaços de com­pren­dre com s’aplica el dret en ter­mes democràtics.

En paral·lel al que s’havia vis­cut a Ale­ma­nya, a Bèlgica i a Escòcia la situ­ació no era dife­rent: Comín, Ser­ret, Puig i Pon­satí s’havien pre­sen­tat voluntària­ment davant de les auto­ri­tats cor­res­po­nents i tots gau­dien de lli­ber­tat pro­vi­si­o­nal.

Men­tres­tant, tots els ulls esta­ven posats a Sch­leswig-Hols­tein i a bus­car la fórmula per por­tar el pre­si­dent Puig­de­mont davant del Suprem espa­nyol i vam ser capaços de cons­truir una línia de defensa sòlida, cohe­rent i clara que va com­por­tar, a Bèlgica, la devo­lució de l’OEDE pel fet d’estar mal tra­mi­tada… Va ser lla­vors, el 16 de maig del 2018, quan molts van conèixer el nom de Bob-Dogi i el que era relle­vant de la sentència que el Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea havia dic­tat en el seu cas.

Dos mesos després, i de tor­nada a Ale­ma­nya, el Tri­bu­nal Supe­rior de Sch­leswig-Hols­tein va rebut­jar lliu­rar el pre­si­dent Puig­de­mont pel fet d’enten­dre que els fets no eren cons­ti­tu­tius de rebel·lió, ni de sedició, ni de desor­dres públics; era, si s’hagués fet ser­vir ade­qua­da­ment, un tor­pede en la línia de flo­tació de la causa que seguia el seu curs al Tri­bu­nal Suprem, encara que auto­rit­zava el lliu­ra­ment per mal­ver­sació, no perquè existís sinó perquè ente­nien que era un delicte comprès en el catàleg d’entre­gues automàtiques esta­blert per a les OEDE.

Lla­rena, en el que va ser el seu segon gran error estratègic, va rebut­jar el lliu­ra­ment només per mal­ver­sació i va pro­ce­dir a reti­rar totes les OEDE en curs, motiu pel qual mai no vam poder saber, encara que tenim bases sòlides per intuir-ho, com resol­dria Escòcia la recla­mació con­tra Clara Pon­satí.

A par­tir d’aquests resul­tats el pas següent con­sis­tia a gua­nyar un espai de lli­ber­tat més gran perquè els exi­li­ats pogues­sin desen­vo­lu­par aque­lla acti­vi­tat política que els va por­tar a l’exili, i això depe­nia, entre altres coses, de gua­nyar unes elec­ci­ons euro­pees i, segons aquests resul­tats, cons­truir la bas­ti­men­tada jurídica que els garantís la seva lliure cir­cu­lació i el retorn a Cata­lu­nya. Sabíem, en tot cas, que estàvem ja en ter­reny inex­plo­rat i, per tant, calia anar pas a pas sobre una base jurídica molt sòlida que era, jus­ta­ment, la que li fal­tava i li falta a la causa del Suprem.

La feina dels exi­li­ats, i la con­fiança dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya, els va por­tar a gua­nyar els escons al Par­la­ment Euro­peu i, a par­tir d’aquí, ens tocava a nosal­tres defen­sar els seus drets i lli­ber­tats, cosa que vam començar a fer, jun­ta­ment amb Pep Costa i una altra per­sona més, des d’aquell mateix ins­tant.

Acon­se­guir que se’ls reco­negués la con­dició d’euro­di­pu­tats no va ser sen­zill, fins i tot diria que hi va haver moments en què pro­pis i estranys dub­ta­ven del que estàvem fent, però els que no van dei­xar de con­fiar mai en la nos­tra feina van ser els exi­li­ats i això va ser fona­men­tal.

Men­tre lliuràvem la bata­lla pels escons, es va dic­tar la sentència del procés i, a par­tir d’aquí, Lla­rena va cur­sar, per ter­cera vegada, les OEDE que ara, per imperi de la llei i en con­tra del seu cri­teri, estan sus­pe­ses.

Amb les OEDE en vigor, i mal­grat a qui li pesi, el 20 de desem­bre del 2019 Luxem­burg ens va donar la raó i va forçar així un reti­cent Par­la­ment Euro­peu a reconèixer-los com a euro­di­pu­tats, amb el que això impli­cava. Un cop assu­mits els escons, el Suprem no va per­dre temps sol·lici­tant el supli­ca­tori davant del Par­la­ment Euro­peu i és aquí on va començar la segona fase de la defensa de l’exili i que, ara, està rela­ti­va­ment a punt d’aca­bar.

Els supli­ca­to­ris van tri­gar més del pre­vist a subs­tan­ciar-se i això va ser pro­ducte, prin­ci­pal­ment, de la pandèmia i les seves res­tric­ci­ons, però, final­ment, la vista a porta tan­cada davant del comitè JURI del Par­la­ment Euro­peu va tenir lloc el 13 de gener. Sabíem que aquesta vista no ser­vi­ria de res, ja que aquest comitè estava con­tro­lat a través d’una forta presència del naci­o­na­lisme espa­nyol diri­git per l’euro­di­pu­tat Adrián Vázquez; tot i això, era un tràmit ine­lu­di­ble i que apro­fi­taríem perquè els tres euro­di­pu­tats expo­ses­sin un resum dels cen­te­nars de pàgines d’al·lega­ci­ons que havíem anat apor­tant al llarg dels mesos pre­ce­dents i que des­mun­ta­ven la petició d’aixe­ca­ment de la immu­ni­tat.

A la vista, hi arribàvem molt reforçats perquè dies abans, el 7 de gener del 2021, la Cam­bra d’Apel·laci­ons de Brus­sel·les ens havia donat la raó rati­fi­cant la decisió adop­tada pel Tri­bu­nal de Pri­mera Instància de Brus­sel·les del 7 d’agost del 2020, mit­jançant la qual es dene­gava el lliu­ra­ment de Lluís Puig de manera defi­ni­tiva; aquest èxit es va deure, entre altres coses, a la mateixa actu­ació del jutge Lla­rena, que va apor­tar docu­men­tació sobre la legis­lació espa­nyola que no dei­xava cap dubte sobre la manca de com­petència del Tri­bu­nal Suprem, i això es va con­ver­tir en el seu ter­cer gran error.

Tan impor­tant era aquest resul­tat com el con­tin­gut de la sentència, que esti­mava que no es podia pro­ce­dir al lliu­ra­ment perquè exis­tia risc evi­dent que es vul­nerés el seu dret a la pre­sumpció d’innocència i perquè el Tri­bu­nal Suprem no era el com­pe­tent per inves­ti­gar els fets pels quals se’l recla­mava. Era una victòria doble que con­tras­tava amb la com­petència auto­con­ce­dida per part del Suprem per con­dem­nar la resta de mem­bres del govern del pre­si­dent Puig­de­mont a ele­va­des penes de presó.

El 9 de març del 2021 el ple del Par­la­ment Euro­peu va pro­ce­dir a votar la pro­posta d’aixe­ca­ment de la immu­ni­tat i així es va acor­dar, no sense que el naci­o­na­lisme espa­nyol s’emportés una gran sor­presa: va ser apro­vat per 58 a 42% dels vots de la cam­bra, motiu pel qual, almenys, qua­tre de cada deu dipu­tats euro­peus con­si­de­ra­ven que es trac­tava d’una per­se­cució política. Si avui es repetís aquesta votació, segu­ra­ment, el resul­tat ens seria molt més favo­ra­ble a la vista dels com­por­ta­ments recents del Tri­bu­nal Suprem.

Tot just con­ce­dir-se el supli­ca­tori, el jutge Lla­rena va pro­ce­dir a reme­tre una qüestió pre­ju­di­cial davant del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) no sense “per­dre’s en la tra­ducció”, fet que va ser ràpida­ment posat en evidència pel mateix TJUE.

Més que les res­pos­tes que li entre­gui el TJUE a aques­tes qüesti­ons pre­ju­di­ci­als, que tots les podem intuir, l’estratègia seguida per al seu plan­te­ja­ment no és cap altra que gua­nyar temps, man­te­nir l’statu quo i inten­tar gene­rar alguna situ­ació, com la recent­ment vis­cuda a Itàlia, en què es pogués pro­ce­dir a la detenció dels exi­li­ats i el seu lliu­ra­ment a Espa­nya.

El jutge Lla­rena, com tot bon jurista, coneix les nor­mes que regu­len les qüesti­ons pre­ju­di­ci­als i, per tant, sap per­fec­ta­ment que la seva pre­sen­tació suspèn el pro­ce­di­ment del qual por­ten l’ori­gen; no obs­tant, i com vam des­co­brir el 23 de setem­bre, ell no només no va sus­pen­dre el pro­ce­di­ment, sinó que va man­te­nir en vigor les OEDE, fet que no conei­xia ni l’advo­cada de l’Estat que repre­senta Espa­nya al TJUE.

En paral·lel a tot aquest esde­ve­nir pro­ces­sal, con­tra la reso­lució del Par­la­ment Euro­peu vam inter­po­sar una demanda d’anul·lació davant del Tri­bu­nal Gene­ral de la Unió Euro­pea (TGUE) i vam sol·lici­tar unes mesu­res cau­te­laríssi­mes que ens van ser ator­ga­des al juny. Aquesta mesura va ser recor­re­guda pel Par­la­ment Euro­peu i per Espa­nya, que es va sumar al pro­ce­di­ment a títol d’inter­vi­nent i, en vista del que es va expo­sar, espe­ci­al­ment per Espa­nya, el TGUE va enten­dre que no eren necessàries les mesu­res cau­te­lars perquè el pro­ce­di­ment d’ori­gen i, per tant, les OEDE esta­ven sus­pe­ses. Aquesta era l’entesa gene­ral, però Lla­rena tenia una altra visió i uns altres plans.

Jus­ta­ment d’aquests plans i visió ens vam assa­ben­tar quan el pre­si­dent Puig­de­mont va ater­rar a l’Alguer la nit del 23 de setem­bre i va ser detin­gut en vir­tut d’una OEDE que tots, inclosa la repre­sen­tació del Regne d’Espa­nya, enteníem que estava sus­pesa. Poques hores van ser sufi­ci­ents per a la seva posada en lli­ber­tat perquè la jut­gessa encar­re­gada de la seva situ­ació per­so­nal va assu­mir, tal com s’espe­rava, que, d’acord amb l’Esta­tut del Tri­bu­nal de Justícia, l’OEDE estava sus­pesa i que el pre­si­dent gau­dia de plena immu­ni­tat.

Una set­mana després, i mal­grat els laments d’alguns, la Cam­bra d’Apel·laci­ons de Sàsser va rati­fi­car aquesta entesa i va dei­xar suspès, sine die, el pro­ce­di­ment obert dies abans a instància del jutge Lla­rena.

No pas­sa­ria de ser una anècdota més d’aquests anys el que s’ha vis­cut a Itàlia, però les con­seqüències de tal des­propòsit es veu­ran els pròxims mesos, i es demos­trarà que s’ha trac­tat del quart gran error del jutge Lla­rena, ja que si alguna cosa ha que­dat clara de tan des­lle­ial com­por­ta­ment és que hi ha una evi­dent pèrdua d’impar­ci­a­li­tat per part del jutge Lla­rena i, encara pit­jor, que amb el propòsit d’empre­so­nar el pre­si­dent i els exi­li­ats s’arriba a límits incom­pa­ti­bles amb el bon fer judi­cial a Europa i que es basa en la con­fiança mútua.

Els diver­sos pro­ce­di­ments que tenim oberts davant del TGUE i les pre­ju­di­ci­als davant del TJUE són l’etapa final en la col·locació de les peces d’un puzle que vam començar a cons­truir el 29 d’octu­bre del 2017 i que ara, després de molts dis­gus­tos, molta repressió i un ele­vat cost per­so­nal, es comença a enten­dre i que, sens dubte, en els pròxims mesos s’aca­barà de visu­a­lit­zar.

És d’aquests dife­rents pro­ce­di­ments dels quals sor­girà un marc jurídic que garan­teixi ple­na­ment la immu­ni­tat dels tres euro­di­pu­tats i que per­meti que puguin tor­nar, molt abans del que molts desit­ja­ven, a Cata­lu­nya, i, a això, cal unir-hi una cosa essen­cial: de les pre­ju­di­ci­als plan­te­ja­des pel jutge Lla­rena sor­girà una altra sèrie de res­pos­tes que li per­me­tran garan­tir a Lluís Puig la seva lliure cir­cu­lació, així com una cosa que anem dis­cu­tint des d’un començament: que el Tri­bu­nal Suprem no és l’òrgan com­pe­tent per enten­dre dels fets pels quals se’ls reclama als qua­tre exi­li­ats.

No era jurídica­ment fac­ti­ble dis­cu­tir tots els pro­ble­mes legals sor­gits arran de la repressió des­en­ca­de­nada després de l’1 d’octu­bre del 2017, calia seg­men­tar els temes, plan­te­jar-los en diver­sos esce­na­ris i por­tar-los, final­ment, tots davant la justícia euro­pea, aquest ha estat el tre­ball rea­lit­zat aquests qua­tre anys.

En cap d’aquests pro­ce­di­ments estem bus­cant una res­posta que com­porti un esforç ni al TGUE ni al TJUE en el qual hagin de can­viar la seva juris­prudència o crear-ne una de nova; tot el que hem dema­nat s’ajusta, acu­mu­la­ti­va­ment, a allò que ja han esta­blert ells en dife­rents casos i sentències i, ara i a causa de la com­ple­xi­tat del cas català, els dema­nem que posin tot això en línia i donin la res­posta que, con­forme al dret de la Unió, per­meti des­ju­di­ci­a­lit­zar la política i por­tar el con­flicte allà d’on mai no hau­ria d’haver sor­tit: la nego­ci­ació política.

La nos­tra feina ni ha con­sis­tit ni con­sis­teix en el fet de solu­ci­o­nar la part política del con­flicte sinó, sim­ple­ment, des­ju­di­ci­a­lit­zar la política perquè les parts es puguin embar­car en un procés de nego­ci­ació que els porti a una solució satis­factòria per a tot­hom. Aquest procés polític només es pot fer entre per­so­nes lliu­res, que es reco­ne­guin mútua­ment en els seus drets i legi­ti­mi­tats, i que esti­guin dis­po­sa­des a mirar el futur, que és jus­ta­ment el que ha fallat fins ara per part dels que van arros­se­gar la política als jut­jats i, també, dels que han apos­tat per sor­ti­des indi­vi­du­als a allò que és col·lec­tiu.

Han estat qua­tre anys ver­ti­gi­no­sos, qua­tre anys en els quals hem pagat un preu molt alt, però, sens dubte, han estat qua­tre anys que han val­gut la pena perquè hem pogut ser al cos­tat cor­recte de la història.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor