Opinió

Opinió

SEGUINT ELS DINERS

El sistema de “seguir els diners” permetrà establir qui ha pagat pels serveis de Pegasus, que no són res més que activitats criminals

Des que van començar les reve­la­ci­ons sobre l’ús del sis­tema espia Pega­sus, creat, comer­ci­a­lit­zat i mane­jat per l’empresa isra­e­li­ana NSO, a poc a poc es van conei­xent diver­sos aspec­tes d’un ins­tru­ment que, supo­sa­da­ment dis­se­nyat per com­ba­tre el ter­ro­risme i la gran delinqüència trans­na­ci­o­nal, s’ha estat usant per a l’espi­o­natge polític d’opo­si­tors per part de règims i governs de dub­tosa repu­tació.

Les pecu­li­a­ri­tats d’aquest per­vers sis­tema han anat que­dant al des­co­bert a par­tir de l’assas­si­nat del peri­o­dista i dis­si­dent sau­dita Jamal Khas­hoggi –que Tur­quia asse­gura que es va pro­duir al con­so­lat de l’Aràbia Sau­dita a Istan­bul–, i d’una que­re­lla pre­sen­tada per Face­book en con­tra de l’empresa NSO. Tan­ma­teix, l’ús delic­tiu d’aquest sis­tema ha estat ras­tre­jat, acre­di­tat i posat en evidència a par­tir del metòdic i paci­ent tre­ball dels espe­ci­a­lis­tes de Citi­zen Lab, que es defi­neix com “un labo­ra­tori inter­dis­ci­pli­nari amb seu a l’escola Munk d’Afers Glo­bals i Polítiques Públi­ques de la Uni­ver­si­tat de Toronto”.

A la denúncia de Face­book, i a par­tir de la tasca del Citi­zen Lab, li han seguit les de Micro­soft i, ara també Appel, empre­ses els pro­duc­tes i sis­te­mes de les quals s’han vist afec­tats per les acti­vi­tats cri­mi­nals d’NSO.

El pri­mer estat que s’ha pres de manera sufi­ci­ent­ment seri­osa la inves­ti­gació dels usos delic­tius d’aquest sis­tema d’espi­o­natge ha estat Mèxic, on la fis­ca­lia gene­ral va ins­tar i va acon­se­guir la detenció de Juan Car­los García, empleat de l’empresa KBH, a través de la qual, actu­ant com a pan­ta­lla, a Mèxic s’ope­rava amb aquest sis­tema d’espi­o­natge polític. Segu­ra­ment hi haurà més detin­guts però, de moment, el més sig­ni­fi­ca­tiu d’aquesta actu­ació judi­cial és el conei­xe­ment que s’ha tin­gut de com han ope­rat per ocul­tar una dinàmica cri­mi­nal que s’ha reproduït en diver­sos països, cap dels quals carac­te­rit­zat per ser una autèntica democràcia.

Aquest tipus d’entra­mats delic­tius són molt com­ple­xos d’inves­ti­gar perquè, entre altres coses, es basen en estruc­tu­res esta­tals o para­es­ta­tals que els per­me­ten ocul­tar els seus movi­ments i, a més, perquè en molts casos l’inves­ti­gat acaba sent qui té la funció d’inves­ti­gar. Dit més clara­ment, si els que fan ser­vir aquest sis­tema d’espi­o­natge són “agències esta­tals” –com pre­co­nitza NSO– o “mem­bres d’agències esta­tals” (cla­ve­gue­res) –com cre­iem d’altres–, enxam­par-los no serà sen­zill ni s’acon­se­guirà mit­jançant mètodes inge­nus d’inves­ti­gació.

Jus­ta­ment per això, tal vegada, una de les millors vies per poder avançar en aquest tipus d’inves­ti­ga­ci­ons és fer ser­vir el sis­tema de “seguir els diners” (follow the money), ja que per­metrà esta­blir qui, com i quant ha pagat per uns ser­veis que, com dic, no són res més que acti­vi­tats cri­mi­nals.

Fins ara, sabem que l’ús d’aquest sis­tema cri­mi­nal d’espi­o­natge té un preu molt ele­vat; d’una banda, hi ha uns cos­tos d’ins­tal·lació i després uns cos­tos ope­ra­tius, en funció del nom­bre d’apa­rells telefònics que s’infec­ten, la qual cosa per­met apro­xi­mar el volum total de diners inter­vin­guts a par­tir d’ope­ra­ci­ons matemàtiques bas­tant sen­zi­lles. Alguns mit­jans que han inves­ti­gat aquests delinqüents, indi­quen que el cost d’ins­tal·lació vore­ja­ria els 600.000 euros i que, a par­tir d’aquesta xifra, s’hau­rien d’anar sumant els cos­tos ope­ra­tius, que vari­a­rien en funció dels apa­rells telefònics que es pre­ten­gues­sin ata­car. Aquests mit­jans indi­quen que les tari­fes d’NSO serien, més o menys, uns 600.000 euros per cada deu IPhone ata­cats, uns 600.000 euros per cada deu equips tipus Android o 450.000 euros per cada cinc Black­Berry. Es tracta de xifres esti­ma­des, segu­ra­ment molt a la baixa i, a més, per períodes de temps molt con­crets. Ampliar el nom­bre d’objec­tius, com en qual­se­vol acti­vi­tat comer­cial, repre­senta uns cos­tos a la baixa en funció del que seria una eco­no­mia d’escala, per la qual cosa com més mòbils siguin espi­ats, més barat serà el cost uni­tari, però més alta serà la fac­tura final… Una bona manera de pro­mo­ci­o­nar l’espi­o­natge mas­siu.

A par­tir d’aques­tes dades ens podem fer una idea de les dimen­si­ons glo­bals del cost total d’aquest espi­o­natge il·legal, més aviat cri­mi­nal, en qual­se­vol estat i dels bene­fi­cis que això ha gene­rat per al cre­a­dor d’un sis­tema tan per­vers i il·lícit. Arri­bats a aquest punt, i usant com a mètode d’inves­ti­gació el de “seguir els diners”, ens hem de pre­gun­tar per l’ori­gen d’aquests diners, per si pro­ve­nen o no de fons públics i per com se n’ha pogut ocul­tar la des­vi­ació cap a acti­vi­tats cri­mi­nals.

La res­posta és sen­zi­lla, i per al cas d’Espa­nya –que sens dubte ha usat aquest sis­tema d’espi­o­natge i ho ha fet de forma mas­siva–, seria que pro­ve­nen dels ano­me­nats fons reser­vats; no obs­tant això, pen­sar que aquests diners han sor­tit dels fons reser­vats sem­bla que ha de ser des­car­tat per una raó tan sen­zi­lla com que l’ús de Pega­sus ha cos­tat molt més que la xifra glo­bal que aquesta par­tida implica dins dels pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat. Avui sabem que, tret que faci anys que ens enga­nyen –cosa que no es pot des­car­tar–, el total de la par­tida pres­su­postària dedi­cada als fons reser­vats ascen­deix a 30 mili­ons d’euros i que el volum anual d’aquesta par­tida es fixa “de manera específica per a cada exer­cici econòmic en la llei de pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat” i, a més, que “només es poden con­sig­nar crèdits des­ti­nats a des­pe­ses reser­va­des als minis­te­ris d’Afers Exte­ri­ors, Justícia, Inte­rior i Defensa”. És a dir, els 30 mili­ons anu­als es repar­tei­xen entre qua­tre minis­te­ris, amb la qual cosa costa molt creure que el cost deri­vat de l’ús de Pega­sus pro­vin­gui de l’esmen­tada par­tida pres­su­postària; per tant, el pas següent serà deter­mi­nar, “seguint els diners”, d’on han sor­tit tots aquests mili­ons d’euros que ha cos­tat espiar tants ciu­ta­dans pel sol fet que uns, els de sem­pre, els con­si­de­ren els seus ene­mics.

Més aviat que tard, “seguint els diners”, arri­ba­rem a res­pos­tes tan com­ple­xes com greus, que dubto molt que alguns esti­guin en con­di­ci­ons d’assu­mir. En la vida, però, tot té expli­cació, i no han estat poques les oca­si­ons en què, governs i agències esta­tals o para­es­ta­tals –patri­o­tes de tots els tipus i països–, per fer allò que la llei no els per­met han acu­dit a meca­nis­mes de finançament que han estat tant o més delic­tius que les acti­vi­tats que pre­te­nien finançar. El temps ho dirà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.