Opinió

A fons

NETFLIX CONTRA CINC-CENTS ANYS DE REPRESSIÓ

La repressió contra la llengua catalana va començar fa més de mig mil·lenni amb una Bíblia
No s’adonen que a Catalunya la llengua no és un instrument de cohesió nacional sinó social

Els experts situen l’inici de la repressió del català l’any 1482, quan la Santa Inqui­sició ordena la supressió i crema de la Bíblia Valen­ci­ana, que havia con­ver­tit el català en la quarta lle­gua del món a tenir text sagrat imprès. Dos segles després, el 1672, Lluís XIV ordena pro­moure esco­les per a l’ense­nya­ment del francès al Ros­selló, el mateix rei que el 1700 deixa escrit que “l’ús del català repugna i és con­trari a l’honor de la nació fran­cesa”. I a par­tir d’aquí, el net de Lluís XIV, Felip V de Borbó, ofi­ci­a­lit­zarà la per­se­cució del català a través de les ins­ti­tu­ci­ons del poder espa­nyol. Natu­ral­ment, l’escola serà un focus potent de repressió: el pla Quin­tana (1821) i el pla Colo­marde (1825) per impo­sar el cas­tellà en el sis­tema esco­lar, la Ins­trucció Mos­coso de Alta­mira (1834), un edicte reial que imposa càstigs severs als infants que par­len català a l’escola (1837), el Regla­ment Vall­gor­nera per impo­sar el cas­tellà a les aules (1838)... i així una llarga llista d’acci­ons repres­si­ves que pas­sen pel fran­quisme –“la uni­tat naci­o­nal la volem abso­luta, amb una sola llen­gua, el cas­tellà i una sola per­so­na­li­tat, l’espa­nyola”– i arri­ben fins al segle XXI, amb una Cons­ti­tució adu­lada pels par­tits cata­lans que menysté el català. I via lliure sota l’escut de la necessària Tran­sició espa­nyola, perquè tots els governs i els tri­bu­nals d’una justícia encara empel­tada de fran­quisme vis­quin obses­si­o­nats per man­te­nir aque­lla uni­tat naci­o­nal de què par­lava el dic­ta­dor el 1939.

La repressió con­tra la llen­gua cata­lana va començar fa més de mig mil·lenni amb una Bíblia. I ara, el 2021, uns tri­bu­nals espa­nyols inte­grats per jut­ges nome­nats pel règim del 78 –sos­tin­gut per una monar­quia il·legítima hereva del fran­quisme i per unes elits polítiques, econòmiques i judi­ci­als extrac­ti­ves– con­ti­nuen el com­bat con­tra el català. Ni els par­tits que ava­len la repressió ni els jut­ges no s’ado­nen, però, que a Cata­lu­nya la llen­gua no és un ins­tru­ment de cohesió naci­o­nal, sinó social. Fins al dipu­tat més ultra de Vox parla català.

I a l’escola? Qua­tre pares acom­ple­xats que pen­sen més en la seva ide­o­lo­gia que en el futur dels seus fills desit­gen exter­mi­nar el català de les aules per asse­gu­rar-se que els seus des­cen­dents apre­nen el cas­tellà com Déu mana i que el naci­o­na­lisme català no els renta el cer­vell. Pre­fe­rei­xen fills mono­lingües i purs. Tant aquests pares com els polítics de Vox, el PP i Cs són encara més retorçats: saben que esguer­rant el model d’immersió lingüística a Cata­lu­nya per­ju­di­quen fona­men­tal­ment els seus votants, cas­te­lla­no­par­lants que difícil­ment podran ofe­rir als seus fills un domini del català fora de les aules. Espa­nya, però, està per sobre de les opor­tu­ni­tats i la cohesió social, natu­ral­ment.

La immersió és, fona­men­tal­ment, una eina al ser­vei dels cas­te­lla­no­par­lants per garan­tir la igual­tat d’opor­tu­ni­tats als seus fills. Un fill de pares cata­la­no­par­lants aprendrà igual­ment la seva llen­gua amb una assig­na­tura de més o de menys en català a l’escola. Però i els que quan arri­ben a casa no sen­ten ni par­len la llen­gua pròpia del país? No tenen dret a apren­dre-la en con­di­ci­ons per, quan siguin adults, deci­dir en quina llen­gua par­len i com volen viure a Cata­lu­nya?

És cert que la llen­gua fa més de cinc-cents anys que sobre­viu a estats auto­ri­ta­ris i vio­lents, però també ho és que cada vegada és més dèbil i que la seva pro­tecció per part de les admi­nis­tra­ci­ons és tèbia i sovint es con­ver­teix en moneda de canvi en nego­ci­a­ci­ons polítiques de baixa volada. Un 6% dels con­tin­guts de Net­flix o HBO en català no sal­va­ran l’ús social de la llen­gua. Les admi­nis­tra­ci­ons cata­la­nes han de con­ver­tir en una guerra la pre­ser­vació i poten­ci­ació de la llen­gua en tots els àmbits, no només el judi­cial i polític, començant per endreçar a casa. El cas més lamen­ta­ble, els màsters de les uni­ver­si­tats públi­ques. Aquí la culpa no és de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.