Opinió

Com hi ha món

LA GUERRA DE PUTIN

L’arribada de gairebé 100.000 soldats russos a la frontera amb Ucraïna inquieta Occident

La preocupació per la situació d’Ucraïna creix a Occident i sobretot preocupa, i molt, els Estats Units. És un retrocés en el temps que transporta fins a la guerra freda. Rússia ha apostat fort per Ucraïna. Des de fa set anys, en aquest país es lliura una guerra que ha suposat la mort d’unes 13.000 persones. És un conflicte obert amb Rússia, que es concentra a la zona est del país (coneguda com el Donbass), on els separatistes prorussos han aconseguit, amb l’ajuda inestimable de Moscou, que aquesta estigui sota el seu domini. Ara, la tensió torna a augmentar i ho fa perquè s’han detectat moviments importants a prop de la frontera. Ni més ni menys que la mobilització de gairebé 100.000 soldats russos a poc menys de 200 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. Aquests moviments han posat en alerta el president dels Estats Units, Joe Biden, que a través de videoconferència ha demanat explicacions al seu homòleg Vladimir Putin. Segons la intel·ligència nord-americana, el nombre de soldats podria vorejar la xifra de 175.000.

Per què Ucraïna és tan important per a Putin? Primerament, perquè el president rus considera que aquest país ha de funcionar com un satèl·lit al voltant de Moscou, i les aproximacions de Kíev a l’OTAN i a la Unió Europea són ara per ara una de les seves màximes preocupacions. De fet, Putin no ha dubtat a annexionar-se una part del territori ucraïnès –ho va fer amb la península de Crimea enmig del conflicte i amb un referèndum que la comunitat internacional no ha validat– i ara tampoc sembla disposat a rebaixar la tensió. Que Ucraïna tingui el suport dels Estats Units, de l’OTAN i de les principals potències europees –sense oblidar el Regne Unit, que té un llarg historial de xocs amb Rússia– no agrada gens a Putin. Amb aquest escenari i un conflicte en joc, els Estats Units volen tornar a guanyar importància en l’escena internacional i jugar un paper més decisiu que no pas el que va tenir Donald Trump. De moment, el president Biden ha traslladat a Putin quines són les seves línies vermelles, que depenen que Moscou no envaeixi Ucraïna. Tot i això, caldrà veure si aquestes amenaces de Washington es compleixen, perquè amb el rol que juga la Rússia de Putin actualment es fa difícil pensar que els Estats Units entrin en una guerra oberta. Més aviat, tot indica que s’optaria per la via de les sancions i per escanyar, encara més, l’economia russa. Moscou continua tenint afany bel·licista i ho ha demostrat intervenint de manera crucial a la guerra de Síria i a Ucraïna. En canvi, els Estats Units –tot i que el règim sirià va traspassar les línies vermelles que havia posat Barack Obama– van preferir no atacar Al-Assad de manera directa. Caldrà veure els propers moviments, si són de guerra freda o si Rússia acaba escalant en un conflicte que es pot agreujar el 2022.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor