Opinió

Tribuna republicana

L’ETAPA DEFINITIVA

Aquest serà l’any de les grans respostes i, sobretot, l’any en què es podrà començar a desjudicialitzar la política
Alguns, especialment des de Madrid, s’ho plantegen com una mena de superfinal de futbol quan el desenllaç judicial ja està, en gran mesura, decantat

L’exili, que ja ha com­plert qua­tre anys, s’endinsa aquest any que comença en una etapa judi­cial que, en gran mesura, podem qua­li­fi­car de defi­ni­tiva; serà l’any en què el Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) i el Tri­bu­nal Gene­ral de la Unió Euro­pea (TGUE) es pro­nun­ci­a­ran sobre les pre­ju­di­ci­als de Lla­rena i una sèrie de deman­des inter­po­sa­des con­tra diver­ses deci­si­ons del Par­la­ment Euro­pea, res­pec­ti­va­ment.

Alguns, espe­ci­al­ment des de Madrid, s’ho plan­te­gen com una mena de super­fi­nal de fut­bol quan, en rea­li­tat, no és més que una con­tesa jurídica el desen­llaç de la qual està, en gran mesura, ja decan­tat i, en tot cas, sem­pre serà a favor del dret de la Unió com a via d’inte­gració dels diver­sos estats mem­bres.

Una cosa dife­rent és que dels dife­rents pro­ce­di­ments sur­tin unes reso­lu­ci­ons que gene­ra­ran el marc jurídic neces­sari per, pri­mer, garan­tir els drets i lli­ber­tats dels exi­li­ats a tot el ter­ri­tori de la Unió; en segon lloc, també sor­ti­ran d’aquí con­clu­si­ons que per­me­tran esta­blir la inten­si­tat dels drets vul­ne­rats, i, final­ment, s’esta­blirà, més clara­ment si és pos­si­ble, com s’han d’inter­pre­tar les nor­mes euro­pees que són ato­nyi­na­des per Espa­nya en aquesta dinàmica repres­siva que van des­en­ca­de­nar en con­tra de l’inde­pen­den­tisme català a par­tir del referèndum de l’1 d’octu­bre del 2017.

Per a alguns, els de sem­pre, les expec­ta­ti­ves estan totes posa­des en les pre­ju­di­ci­als reme­ses al TJUE pel jutge Lla­rena, però el que no han estat capaços de com­pren­dre, fins ara, és que el seu recor­re­gut és més aviat curt, i això es deu, prin­ci­pal­ment, al fet que tot se sus­tenta en una com­prensió errònia d’una tra­ducció.

Sí, Lla­rena va basar la seva decisió de fer aquesta remesa en la creença que les auto­ri­tats bel­gues van revi­sar la com­petència del Suprem espa­nyol en funció del que pre­veu l’“arti­cle 14 de la llei de pro­ces­sa­ment penal belga” quan, en rea­li­tat, ho van fer sobre la base de l’arti­cle 14 de la llei d’enju­di­ci­a­ment cri­mi­nal espa­nyola, que va ser citat pel mateix Lla­rena davant de la justícia belga.

Però la cosa no queda aquí, una part essen­cial d’aques­tes pre­ju­di­ci­als es basa en el fet de qüesti­o­nar si un estat mem­bre pot revi­sar la com­petència de l’auto­ri­tat recla­mant; en rea­li­tat, Lla­rena intenta recon­duir un tema de drets fona­men­tals –el dret al jutge pre­de­ter­mi­nat per llei– a una mera qüestió de com­petència com si fos un assumpte menor i into­ca­ble en el marc d’un pro­ce­di­ment de lliu­ra­ment.

La juris­prudència del TJUE és clara sobre aquesta matèria i per veure-ho així no calien unes pre­ju­di­ci­als, sense per­ju­dici que això ens ha obert una porta que, en qua­tre anys, ens tenien tan­cada: la de dis­cu­tir una altra sèrie de temes rela­ci­o­nats, direc­ta­ment, amb la per­se­cució a què són sot­me­sos els exi­li­ats.

El que resol­gui el TJUE en aquest tema encara s’ha de veure; sens dubte serà relle­vant, però si hi ha alguna cosa que tenim clara és que no can­viarà la seva juris­prudència per donar un cop de mà a Lla­rena; sim­ple­ment es limi­tarà a acla­rir i con­so­li­dar una línia juris­pru­den­cial de la qual nosal­tres mai no ens hem sepa­rat i amb la qual en tenim prou per garan­tir els drets dels exi­li­ats.

A banda d’això, si hi ha alguna cosa que el TJUE tindrà molt en compte són les des­lle­ial­tats pro­ces­sals i les ame­na­ces vela­des que s’inclo­uen en la remesa de les qüesti­ons pre­ju­di­ci­als.

D’una banda, Lla­rena esta­bleix que les qüesti­ons pre­ju­di­ci­als es plan­te­gen sense per­ju­dici “de la pos­si­bi­li­tat que per part de l’Estat espa­nyol es pugui arri­bar a plan­te­jar un recurs per incom­pli­ment en els ter­mes de l’art. 259 del Trac­tat de Fun­ci­o­na­ment de la Unió Euro­pea”, cosa que no deixa de ser una amenaça velada en con­tra de les auto­ri­tats bel­gues per molt estrambòtic que sem­bli aquest plan­te­ja­ment.

D’una altra banda, no és menor que en aquesta reso­lució, per la qual remet les qüesti­ons pre­ju­di­ci­als, el mateix Lla­rena hagi sos­tin­gut que cal tenir pre­sent que “hi ha un únic pro­ce­di­ment per depu­rar l’even­tual res­pon­sa­bi­li­tat penal de tots ells, el qual es troba avui ple­na­ment para­lit­zat”, afir­mació que va que­dar clara­ment des­men­tida, pel mateix jutge remi­tent, quan el pre­si­dent Puig­de­mont va ser detin­gut a l’Alguer al setem­bre.

És molt com­plex bus­car a Europa una res­posta útil quan aquesta es demana des d’un plan­te­ja­ment com l’aquí expo­sat que va por­tar no només el Tri­bu­nal Gene­ral a l’error d’enten­dre que les OEDE esta­ven para­lit­za­des, sinó també la mateixa Advo­ca­cia de l’Estat, que defensa els interes­sos del Regne d’Espa­nya, que hau­rien de ser els del jutge Lla­rena.

Ara bé, no ens con­fon­guem, perquè el jutge Lla­rena en aquesta aven­tura de les pre­ju­di­ci­als no està sol; cada vegada que es plan­te­gen unes qüesti­ons pre­ju­di­ci­als, per la seva pròpia natu­ra­lesa, tots els estats mem­bres de la Unió Euro­pea que con­si­de­rin que pot ser relle­vant per als seus interes­sos poden par­ti­ci­par dels pro­ce­di­ments esmen­tats; en aquest cas, a Lla­rena l’acom­pa­nyen Polònia i Roma­nia, que són els únics que s’han vol­gut sumar a una visió tan en blanc i negre del dret de la Unió.

Sigui com sigui, a través d’aques­tes pre­ju­di­ci­als i dels altres pro­ce­di­ments que tenim oberts als dos Tri­bu­nals de Luxem­burg, aquest serà l’any de les grans res­pos­tes i, sobre­tot, l’any en què es podrà començar a des­ju­di­ci­a­lit­zar la política perquè els que seguei­xen cre­ient en allò que la majo­ria dels cata­lans van votar l’1-O puguin començar a bus­car una solució política a un tema que mai no hau­ria d’haver estat judi­cial.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.