Opinió

Tribuna republicana

BALTASAR DE VERITAT

El racisme perviu perquè impregna els actes quotidians aparentment més inofensius
Els orígens de la cavalcada de Reis tenen un pòsit racista

Igua­lada és el muni­cipi català amb la caval­cada de Reis més antiga, que data del 1895. També és una de les poques capi­tals de comarca que encara embe­tuma els ros­tres de per­so­nes blan­ques per repre­sen­tar el rei Bal­ta­sar i el seu seguici.

Segons Anoia Diari, aquesta pràctica racista, cone­guda com a black­face (‘cara negra’), va ser la raó per la qual el 2020 TV3 va retrans­me­tre la caval­cada de Mar­to­rell i no la d’Igua­lada, que com­plia 125 anys. Aquell any, recull el Comar­ques de Ponent, trenta-set de les qua­ranta-tres capi­tals de comarca van tenir un rei negre. Això va ser gràcies a la cam­pa­nya Bal­ta­sar de veri­tat, de l’enti­tat Casa Nos­tra Casa Vos­tra i Tinta Negra, un col·lec­tiu d’actors i actrius negres de Cata­lu­nya. En dos anys de cam­pa­nya, les capi­tals amb un rei negre de debò havien pas­sat de ser poc més de la mei­tat a repre­sen­tar el 86%. El per­cen­tatge pot anar a la baixa: el jurista Genís Vives explica que Valls no havia tin­gut un Bal­ta­sar de veri­tat a la caval­cada de la set­mana pas­sada, a diferència d’anys ante­ri­ors.

El nom­bre defi­ni­tiu dels Reis d’Ori­ent no es va fixar fins al segle III després de Crist. Va ser lla­vors quan l’Església els va ator­gar el títol de reis. Els noms de Mel­cior, Gas­par i Bal­ta­sar no apa­rei­xen fins tres segles més tard, i no serà fins al XIV que un rei és blanc, un altre ros i un altre negre, per repre­sen­tar les tres grans races cone­gu­des fins lla­vors. Les caval­ca­des, que rara­ment han tin­gut un rei amb trets del nord d’Àfrica o asiàtics, són encara més recents i van començar a Alcoi el 1866.

L’evo­lució de la repre­sen­tació dels Reis d’Ori­ent al llarg dels segles, segons valors i cos­tums de cada època, és un argu­ment prou sòlid per reba­tre qui defensa que embe­tu­mar gent blanca és una part essen­cial –i per tant ina­mo­vi­ble– de la tra­dició. I més si tenim en compte que els orígens de la caval­cada de Reis tenen un pòsit racista incom­pa­ti­ble amb una soci­e­tat cata­lana cada cop més multiètnica. L’his­to­ri­a­dor Antumi Toa­sijé explica que, a les caval­ca­des d’Alcoi i d’altres de finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX, s’ano­me­nava esclaus els pat­ges que por­ta­ven les esca­les, repre­sen­tats per per­so­nes blan­ques pin­ta­des de negre i amb lla­vis ver­mells i grui­xuts. Toa­sijé con­clou que, repre­sen­tant les per­so­nes negres d’una manera gro­tesca, les caval­ca­des feien mofa de les vícti­mes de l’escla­vi­tud.

Un con­junt de per­so­nes blan­ques repre­sen­tant de manera deni­grant les per­so­nes negres marca els espais que les per­so­nes negres poden con­si­de­rar no segurs per tran­si­tar. En un espai no segur, les per­so­nes negres no tin­dran la mateixa como­di­tat per habi­tar-lo que una de blanca. Això passa amb les caval­ca­des. Xavi Buxeda, mem­bre de Casa Nos­tra Casa Vos­tra, asse­nya­lava a Betevé que hi ha quit­xa­lla afro­ca­ta­lana que no hi va perquè hi veu una cari­ca­tura d’elles matei­xes. Afe­geix que algu­nes es quei­xen que, quan tor­nen a l’escola, els com­panys els toquen la pell per veure si des­te­nyeix.

Que un blanc es dis­fressi de negre és un cas d’apro­pi­ació de trets físics o cul­tu­rals d’ètnies opri­mi­des per al bene­fici de la blan­qui­tud. Sara Ahmed posa com a exem­ple la marca de cosmètics The Body Shop, amb cam­pa­nyes de màrque­ting basa­des a por­tar els secrets de bellesa de tri­bus d’arreu del món a les con­su­mi­do­res de ciu­tats occi­den­tals. Un estudi sobre els anun­cis de Con­gui­tos fet per Diana Q. Palardy parla fins i tot de “cani­ba­lisme cul­tu­ral”. Durant anys, els anun­cis van asso­ciar els cara­mels, crus­pits per actors blancs de carn i os, amb cari­ca­tu­res ani­ma­des deni­grants de nadius con­go­le­sos. Les pràcti­ques d’apro­pi­ació, doncs, trac­ten l’altre no blanc com una mer­ca­de­ria, i con­si­de­ren que els seus trets físics i cul­tu­rals només són res­pec­ta­bles si se n’apro­fita un blanc.

Les per­so­nes blan­ques que s’embe­tu­men par­ti­ci­pen a les caval­ca­des amb bona volun­tat i ganes de con­tri­buir a la joia col·lec­tiva. Però el racisme per­viu perquè impregna els actes quo­ti­di­ans apa­rent­ment més ino­fen­sius. Un cop conei­xem com de per­ju­di­cial és el black­face, no l’hem de prac­ti­car més. El gaudi d’una per­sona blanca, i les seves bones inten­ci­ons, no estan mai per sobre de la dig­ni­tat d’una per­sona negra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.