Opinió

Opinió

I SI FOS VERITAT?

Des de la defensa del pare del petit Xavi, sempre vam dir que en la causa del 17-A hi havia coses que ens grinyolaven i que teníem la sensació que ens estaven donant gat per llebre
Amb el que no comptàvem és que allò que era un atemptat gihadista, ara se’ns digui, per algú que ho pot saber, que tenia un objectiu polític
He intentat fer encaixar les tesis del senyor Villarejo en allò que va acabar passant, que es va declarar provat en sentència i en allò que es va impedir investigar i, certament, tot pren un nou sentit
Una explosió “provocada” a Alcanar potser havia de ser l’ensurt? I l’oportunitat perquè els cossos de seguretat de l’Estat fessin valen una gran operació antiterrorista?
Massa preguntes per tornar a investigar

L’agent d’intel·ligència José Manuel Villa­rejo, estret col·labo­ra­dor del CNI fins que va ser detin­gut i empre­so­nat el dia 3 de novem­bre del 2017 –curi­o­sa­ment un dia després que mig govern de la Gene­ra­li­tat fos empre­so­nat per l’astut i con­de­co­rat jutge Lla­rena en com­pli­ment de la fase “exe­cu­teu” de l’ope­ració Cata­lu­nya en què el mateix senyor Villa­rejo havia par­ti­ci­pat (la feina ja estava feta, sabia massa coses i ja no era útil)–, ens ha vin­gut a dir en el judici del cas Tàndem que es jutja a l’Audi­en­cia Naci­o­nal que en l’ori­gen dels atemp­tats de Bar­ce­lona i Cam­brils de l’agost del 2017 hi ha un capítol més de l’ano­me­nada ope­ració Cata­lu­nya. Ras i curt.

Ho ha decla­rat cer­ta­ment en la seva con­dició d’acu­sat –i, per tant, amb dret a dir el que vul­gui en exer­cici del dret de defensa–, però sense obli­dar que ho diu un agent col·labo­ra­dor del CNI, com la fis­ca­lia de l’Audi­en­cia Naci­o­nal ha hagut de reconèixer final­ment a con­tra­cor, ja que l’estratègia ini­cial era rele­gar-lo a exco­mis­sari de poli­cia jubi­lat per tal que allò que pogués dir al judici no tingués gaire trans­cendència mediàtica ni recor­re­gut judi­cial. Per tot ple­gat, cal ser cauts, òbvi­a­ment.

Com molts sabeu, jun­ta­ment amb el com­pany Jaume Alonso-Cue­vi­llas, ens encar­re­guem de la defensa d’en Javier Martínez –el pare del petit Xavi, que va morir a l’atemp­tat de la Ram­bla de Bar­ce­lona– en l’ano­me­nat judici del 17-A. Si bé des d’un pri­mer moment sem­pre vam dir que en aquesta causa hi havia coses que ens gri­nyo­la­ven i que teníem la sen­sació que ens esta­ven donant gat per lle­bre –no es volien inves­ti­gar les rela­ci­ons entre l’imam de Ripoll i el CNI, les res­pon­sa­bi­li­tats de l’Estat en per­me­tre la venda dels pre­cur­sors explo­sius en qual­se­vol esta­bli­ment sense con­trol o la supo­sada mort de l’imam de Ripoll a la casa d’Alca­nar, quan després de l’explosió la seva fur­go­neta va sor­tir pre­ci­pi­ta­da­ment de la urba­nit­zació i no hi ha cap prova biològica con­clo­ent que acre­dités la seva mort...–, vam optar per fer una defensa tècnica i expri­mir cadas­cuna de les pro­ves que ens van pre­sen­tar, i dei­xar molts inter­ro­gants oberts perquè sem­pre hem sabut que tard o d’hora la veri­tat judi­cial pot aca­bar donant un tomb, ja sigui pels recur­sos que hi ha pen­dents de resol­dre o per la revisió que d’aques­tes deci­si­ons es puguin fer en instàncies inter­na­ci­o­nals.

Amb el que no comptàvem és que allò que era un atemp­tat giha­dista per­pe­trat per una cèl·lula ter­ro­rista diri­gida per l’imam de Ripoll i exe­cu­tat per un grup de joves for­ta­ment adoc­tri­nats en les cre­en­ces d’Estat Islàmic, ara se’ns digui, per algú que ho pot saber, que tenia un objec­tiu polític: donar un ensurt a la soci­e­tat cata­lana en ple mes d’agost per veure si així es desac­ti­vava el referèndum con­vo­cat el dia 9 de juny del 2017 i que s’havia de cele­brar l’1-O.

L’ENCAIX DE LA TESI VILLA­REJO

Com a advo­cat que vaig ser pre­sent en totes les ses­si­ons del judici del 17-A, he inten­tat fer encai­xar les tesis del senyor Villa­rejo en allò que va aca­bar pas­sant, que es va decla­rar pro­vat en sentència –encara no ferma– i en allò que es va impe­dir inves­ti­gar i, cer­ta­ment, tot pren un nou sen­tit.

Ara bé, real­ment em costa ima­gi­nar quina ment malal­tissa va poder idear un pos­si­ble capítol titu­lat Agosto 2017. Susto Cataluña. Ter­ro­simo jiha­dista. Explosión ter­ro­rista con­tro­lada. Obje­tivo Sagrada Fami­lia. Nivel 5 alerta ter­ro­rista. Desem­barco fuer­zas y cuer­pos de segu­ri­dad del Estado y ejército. Mos­sos no acceso CITCO. Des­ar­ti­cu­lación celula en Ripoll. Cataluña sin la pro­tección del Estado no puede pre­ten­der la inde­pendència (ho he escrit en cas­tellà no per fer por..., sinó perquè tin­gui més força nar­ra­tiva).

Si fem cas de Villa­rejo, i repas­sem nova­ment els fets, tenim que Abdel­baki es-Satty es tras­llada a Ripoll el 2015 –per què Ripoll?, bres­sol de la cul­tura cata­lana– a exer­cir d’imam després de ser cap­tat pel CNI a la presó de Cas­telló com a con­fi­dent a canvi de no ser expul­sat al Mar­roc.

A finals del 2015, se’n va a una mes­quita de Bèlgica, i al vol­tant del mes d’abril del 2016, rep una tru­cada dels ser­veis secrets –ho va decla­rar el pre­si­dent d’aquesta mes­quita, el senyor Soli­man– i, casu­al­ment, torna a Ripoll a fer d’imam en una nova mes­quita que és cons­tituïda des de Madrid –no a Ripoll– el desem­bre del 2015 i que només s’activa quan ell arriba. Allà fa la cap­tació de tot el grup de joves que anirà adoc­tri­nant en el giha­disme.

Curi­o­sa­ment, l’imam mai com­pra res, ni busca diners per finançar les com­pres, i tot ho fan els joves, que no tro­ben cap impe­di­ment per adqui­rir els pre­cur­sors per fabri­car els explo­sius que emma­gat­ze­men a la casa d’Alca­nar, pro­pi­e­tat d’un banc, l’última d’una urba­nit­zació sense asfal­tar amb tot de veïns estran­gers que només hi pas­sen les vacan­ces.

La ciber­se­gu­re­tat no fun­ci­ona, ja que tant l’imam com els joves fan milers de cer­ques sobre explo­sius i objec­tius ter­ro­ris­tes durant el 2017, i el CNI no detecta res. Com­pren mul­ti­tud de telèfons i tar­ge­tes pre­pa­ga­ment amb números cons­pi­ra­tius i usen noms fal­sos, i ningú dels ser­veis secrets se n’assa­benta?

L’imam, entre el 18 de juliol i el 9 d’agost del 2017, se’n va al Mar­roc, i la poli­cia espa­nyola –que després de l’atemp­tat serà envi­ada allà per reco­llir mos­tres d’ADN dels fami­li­ars de l’imam– no és capaç de saber on va estar, mal­grat que té esposa i nou fills i que es tro­ben fac­tu­res de llum i aigua d’un pis de Tetuan a la fur­go­neta d’Es-Satty i ni tan sols hi van a pre­gun­tar.

I el més inqui­e­tant, la nit del 16 d’agost, la casa d’Alca­nar explota –sense que els Tedax hagin pogut des­car­tar que l’explosió es podria haver pro­vo­cat llançant una bomba de mà des del car­rer (se’n van tro­bar nou de pre­pa­ra­des)–, i un minut després la fur­go­neta d’Es-Satty surt dis­pa­rada cap a la sor­tida de la urba­nit­zació. Qui la conduïa? Mai s’ha inves­ti­gat.

Aquesta explosió “pro­vo­cada” pot­ser havia de ser l’ensurt que hau­ria posat en alerta màxima per amenaça giha­dista Cata­lu­nya. A par­tir d’aquí, s’hau­ria estès la por, dei­xant pas­sar uns dies per donar temps a l’imam a des­a­parèixer –Villa­rejo va usar l’expressió “cuando se les murió el imán”, no cuando murió–, i ales­ho­res les for­ces i cos­sos de segu­re­tat de l’Estat hau­rien fet una gran ope­ració poli­cial neu­tra­lit­zant tots els ter­ro­ris­tes, amb el benentès que l’imam havia mort en l’explosió jun­ta­ment amb els dos altres ter­ro­ris­tes.

El destí, però, va voler que un d’aquest joves, Moha­med Houli, inex­pli­ca­ble­ment sobre­visqués a l’explosió de la casa, i quan tot sem­blava sota con­trol, l’endemà, el 17-A, la resta de mem­bres de la cèl·lula, en veure’s des­co­berts, van optar per anar a la Ram­bla de Bar­ce­lona (un d’ells) i a Cam­brils (els altres) i per­pe­trar els atemp­tats que aca­ba­rien cau­sant mort i deso­lació. Per això els havien pre­pa­rat.

Ningú, però, comp­tava amb l’eficàcia dels Mos­sos, i per això les reu­ni­ons van ser tan ten­ses entre els alts coman­da­ments poli­ci­als i polítics, perquè res era com s’havia pre­vist. Ho ha dit Villa­rejo: “Hi va haver un error de càlcul i se’ls va des­con­tro­lar.” El con­tra­temps va ser que el comando ter­ro­rista no era fic­tici, sinó ben real i san­gui­nari.

Per això, davant el des­as­tre que s’havia pro­vo­cat –qui crea un risc ha d’assu­mir-ne totes les con­seqüències– han que­dat molts aspec­tes per inves­ti­gar a fons, entre els quals una tru­cada que You­nes Abouya­aqoub va rebre d’un telèfon de Madrid quan s’estava ama­gant de la poli­cia després de l’atemp­tat, o saber qui va entrar, el dia 18 d’agost, a la bústia morta d’un compte de cor­reu electrònic total­ment iden­ti­fi­cat on es van comu­ni­car dues per­so­nes. Era l’imam bus­cant res­pos­tes?

Massa pre­gun­tes i massa incògni­tes per tor­nar a inves­ti­gar. Ho vam inten­tar durant el judici del 17-A amb el que lla­vors sabíem, però l’Estat es va tan­car amb pany i for­re­llat. Amb el que sabem ara, tot agafa una altra dimensió. Pot­ser és un bon moment per recor­dar allò que can­tava Ser­rat: “Nunca es triste la ver­dad, lo que no tiene es reme­dio.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.