Opinió

A fons

SALVEM EL PATRIMONI CULTURAL

Quan es tracta de mantenir viu el nostre patrimoni, sempre arribem tard i malament
Un país també s’explica per la capacitat que té per preservar el seu patrimoni cultural

Fa temps vaig lle­gir una defi­nició de patri­moni que em va sem­blar interes­sant. El que em sap greu és que no en vaig ano­tar l’auto­ria, però espero que no m’ho tin­gueu en compte. Deia que el patri­moni és “allò que encara és visi­ble d’un món que ha esde­vin­gut invi­si­ble”. Allò que encara con­ser­vem d’un ahir que s’ha esfu­mat, allò que encara podem pre­ser­var d’un pas­sat que s’esborra sense pie­tat.

Aquests dies ho recor­dava en saber, asto­rada, que prop de mig cen­te­nar de pobles, esglésies i edi­fi­cis històrics d’Aran han per­dut la pro­tecció de béns d’interès naci­o­nal. El procés per cata­lo­gar-los es va ini­ciar en els anys setanta, però mai s’ha com­ple­tat. I ara, pas­sa­des gai­rebé qua­tre dècades, que­da­ran orfes. Perquè el Con­selh haurà d’ini­ciar de nou el procés per cata­lo­gar-los però la nor­ma­tiva diu que, quan cadu­quen uns expe­di­ents, cal espe­rar dos anys per tor­nar-los a ini­ciar. No entenc com han pogut cadu­car. Què ha pas­sat? Es tracta de desídia admi­nis­tra­tiva? Poca consciència social i cul­tu­ral? Manca de volun­tat política? O pot­ser és un com­pendi de tot ple­gat? Real­ment és tan trist com indig­nant. Sem­bla que quan es tracta de man­te­nir viu el nos­tre patri­moni, sem­pre arri­bem tard i mala­ment.

Fa poques set­ma­nes també sal­tava la notícia del mal estat del patri­moni romànic de l’Empordà. En con­cret, el cas de l’església de Sant Andreu de Vila-Robau, on ara la Gene­ra­li­tat ha deci­dit, final­ment, fer una inter­venció d’urgència per pro­te­gir-ne les pin­tu­res. Cer­ta­ment aquests són casos con­crets, però la llista podria ser infi­nita. Llocs, espais, monu­ments que dema­nen auxili. Que han estat aban­do­nats, que veuen com el silenci s’apo­dera d’ells. I amb el silenci, la soli­tud, la tris­tesa, el des­co­nei­xe­ment.

Una soci­e­tat té el deure de con­ser­var i divul­gar el seu patri­moni, tenint en compte, també, que aquest és un ele­ment que genera iden­ti­tat. Perquè posar en valor aquells llocs, espais o ele­ments artístics que expli­quen la nos­tra història és una manera d’enten­dre una època i d’unir els lli­gams del pas­sat amb els epi­so­dis del pre­sent per tei­xir un futur ben sedi­men­tat.

I això s’acon­se­gueix cul­ti­vant un pen­sa­ment social que sigui capaç d’apre­ciar el conei­xe­ment històric i el patri­moni cul­tu­ral. Per tant, és una acti­tud, un exer­cici de peda­go­gia, un interès polític, un reco­nei­xe­ment social i un tre­ball per­sis­tent perquè cap lloc, cap obra o poble quedi des­cui­dat, des­em­pa­rat, desatès.

Però, a més, també seria enco­rat­ja­dor veure que s’actua de manera pre­ven­tiva i no sem­pre a toc d’alerta. És a dir, que admi­nis­tra­ti­va­ment s’aposta per defi­nir unes polítiques, a llarg ter­mini, que res­pon­guin a les neces­si­tats del nos­tre patri­moni cul­tu­ral. I que la pre­ser­vació sigui con­ti­nu­ada, no a cop d’amenaça per part d’un col·lec­tiu, d’uns his­to­ri­a­dors o d’uns veïns que s’excla­men quan veuen que la situ­ació és agònica, des­es­pe­rant.

Tots aquests pobles, indrets, espais o obres que tenim mig mori­bun­des arreu del país són tes­ti­moni del pas del temps i volen afer­rar-se a la vida, però els hi posem difícil. Abo­car-hi recur­sos i con­ser­var-los és una manera de dig­ni­fi­car-los, de retor­nar-los el sig­ni­fi­cat que tenen i que no hau­rien d’haver per­dut mai, de fer-los renéixer perquè esde­vin­guin cul­tura, història, espe­rança i futur. Volen ser pro­ta­go­nis­tes d’un nou temps perquè tot­hom pugui conèixer i reconèixer el seu lle­gat.

Per tant, seria bo que el com­promís polític i social sigui ferm, sense excu­ses ni demo­res. Un país també s’explica i mos­tra per la capa­ci­tat que té per pre­ser­var i con­ser­var el seu patri­moni cul­tu­ral i per divul­gar-lo gene­ració rere gene­ració.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor