Opinió

Tribuna republicana

BRUIXES, MEMÒRIA HISTÒRICA

Restituir la memòria de les dones acusades de bruixeria és un acte de memòria històrica
El documental ‘Bruixes, la gran mentida’ té un discurs feminista i històric impecable

El Par­la­ment català va apro­var a finals de gener una reso­lució per repa­rar i res­ti­tuir la memòria de les dones acu­sa­des de brui­xe­ria. És la cire­reta del pastís de la cam­pa­nya de la revista Sàpiens per recu­pe­rar la memòria de les més d’un miler de cata­la­nes pro­ces­sa­des, tor­tu­ra­des i assas­si­na­des durant la cacera de brui­xes dels segles XV al XVIII. Un acte de femi­ni­cidi (assas­si­nats de dones pel fet de ser-ho), ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zat i enco­rat­jat per la soci­e­tat d’ales­ho­res.

Repa­rar-les és un acte de memòria històrica, com ho és iden­ti­fi­car els morts de la Guerra Civil que res­ten a les cune­tes o reconèixer els danys que ha cau­sat, i segueix cau­sant, l’ocu­pació espa­nyola. Com ho ha de ser assu­mir la res­pon­sa­bi­li­tat de Cata­lu­nya en el tràfic d’esclaus a Amèrica i en l’expansió del colo­ni­a­lisme espa­nyol. Per molt que, o pre­ci­sa­ment per això, nosal­tres també en siguem vícti­mes i la nos­tra impli­cació en l’opressió colo­nial ser­veixi a l’espa­nyo­lisme per jus­ti­fi­car la cata­la­nofòbia. Enten­dre com la misogínia, la cata­la­nofòbia i el racisme s’han mani­fes­tat en cada època i qui­nes són les con­di­ci­ons que han permès que per­du­rin fins ara és un exer­cici democràtic, de res­pecte envers la memòria dels col·lec­tius als quals per­ta­nyen els cata­lans, i de con­demna de les opres­si­ons que con­di­ci­o­nen el seu dia a dia.

La reso­lució del Par­la­ment es fa seva part de les acci­ons ende­ga­des per la cam­pa­nya de Sàpiens, en la línia de pro­ces­sos fets a Escòcia, Noru­ega o Navarra. S’emplaça els ajun­ta­ments a incloure al nomenclàtor dones del muni­cipi con­dem­na­des per brui­xe­ria, es demana impul­sar estu­dis acadèmics sobre per­se­cució de dones “injus­ta­ment con­dem­na­des, exe­cu­ta­des i repri­mi­des al llarg de la història”, i es pro­posa trac­tar la cacera de brui­xes als currículums edu­ca­tius. Les mesu­res encai­xen en algu­nes línies d’actu­ació de la llei cata­lana d’igual­tat efec­tiva de dones i homes. Se n’ha de seguir el desen­vo­lu­pa­ment. Els obs­ta­cles patits per mol­tes cata­la­nes per avor­tar, mal­grat la llei que ho empara, és un cas de com és de com­pli­cat fer com­plir les polítiques d’igual­tat.

Sàpiens ha coproduït amb Tele­visió de Cata­lu­nya el docu­men­tal Brui­xes, la gran men­tida, diri­git per Joanna Par­dos. El film té un dis­curs femi­nista i històric impe­ca­ble. Gri­nyola en la recre­ació del judici de Jerònima Hugueta, la Car­bas­sera. Pre­nent com a exem­ple la cober­tura mediàtica del cas Alcàsser, Nerea Bar­jola explica que l’expo­sició del cos tor­tu­rat de les dones als mit­jans de comu­ni­cació, i abans a les exe­cu­ci­ons públi­ques –com les de les cace­res de brui­xes– és una estratègia per escar­nir les dones trans­gres­so­res i adver­tir la resta. És pro­blemàtic, doncs, que un relat femi­nista repre­senti altra vegada el suplici femení, sobre­tot quan la infor­mació dels experts ja des­criu de forma vívida el pati­ment de les dones. Es podria haver donat més espai a infor­mació que reforcés la tesi del docu­men­tal: les cre­en­ces que van legi­ti­mar la cacera de brui­xes per­vi­uen en la soci­e­tat i encara afec­ten la vida de les cata­la­nes. La tesi se sosté per la potència dels tes­ti­mo­nis i les expli­ca­ci­ons de les exper­tes, però cal­dria haver-la afi­nat amb infor­mació de con­text.

El segon però del docu­men­tal és l’estil xic, de llums de neó i música estri­dent i moderna, que con­trasta amb l’època en què trans­cor­ren els fets. Mal­grat que vol reforçar la sub­versió asso­ci­ada a les dones acu­sa­des de brui­xe­ria, corre el risc d’este­tit­zar-ne el pati­ment i reforçar certa estètica pop que ha des­po­li­tit­zat la imatge de la bruixa. Fer bonic el dolor femení ha ser­vit, per exem­ple, per comer­ci­a­lit­zar certs aspec­tes de la lluita con­tra el càncer de mama, amb tot l’estol de moca­dors roses, dona­ci­ons mit­jançant la com­pra de béns de con­sum i cam­pa­nyes pater­na­lis­tes, com la dels con­te­ni­dors de vidre en forma de pits que Eco­vi­drio va dis­tri­buir fa sis anys. Mal­grat això, és posi­tiu que cada cop hi hagi més direc­to­res que facin con­tin­guts amb mirada femi­nista, i la trac­tin tan bé, i que els mit­jans apos­tin per elles en horari de màxima audiència. És amb fets així que la soci­e­tat enfila el camí de repa­rar el mal que ha fet a les dones con­si­de­ra­des brui­xes. Les d’abans i les d’ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor