Opinió

Punts de vista

MAI NO ÉS EL MOMENT

El curs 2004/05, Catalunya va ser la darrera de l’Estat a iniciar el curs a les escoles. A Galícia havien començat el 10 de setembre; a Catalunya, el 15. Aquell any, la consellera Marta Cid va anunciar que el curs següent el volia començar abans als centres d’infantil i primària. L’avançament del calendari va formar part del document que va encarregar al Consell Escolar de Catalunya el juny del 2004 i del dels experts del Pacte Nacional per a l’Educació. El CEC va proposar l’obertura de les escoles de l’1 de setembre al 30 de juny, amb activitats extraescolars d’oferta obligatòria i assistència voluntària, beques per als alumnes que ho necessitin i assegurant l’oferta en coordinació amb el territori i sense carregar la gestió dels equips directius. El document dels experts proposava que el curs lectiu comencés la segona setmana de setembre i que la primera setmana de setembre i la darrera de juny s’organitzessin com a període d’acollida, amb activitats complementàries i extraescolars que havien de “tendir a la gratuïtat”. Els sindicats van demanar que l’avançament no suposés un augment de la jornada laboral dels docents. El text del Pacte Nacional per a l’Educació del 2006 recull bona part d’aquestes propostes, però res més no es va moure fins que el curs 2008/09, el conseller Ernest Maragall va dir que calia modificar el calendari i que buscaria l’acord amb tothom. Moltes famílies es queixaven que al juny les escoles fessin jornada intensiva, i la FaPaC i la FAPAES es manifestaven en contra que el curs comencés a mitjan mes de setembre. Malgrat això, vam arribar al setembre del 2021, i els escolars catalans van començar el curs el 14 de setembre, però els valencians i els bascos, el 8, i els de Madrid i la Rioja, el 6.

Febrer del 2022: el conseller Josep Gonzàlez-Cambray anuncia que el curs escolar vinent començarà el 5 de setembre, cinc dies abans (que es compensaran al llarg del curs), i que no suposarà cap canvi en les hores lectives dels docents; que el setembre es farà jornada lectiva reduïda de matins, que es garantirà el servei de menjador i que es complementarà i assumirà l’hora de la tarda amb activitats gratuïtes no lectives. Veus d’oposició perquè no s’ha pogut consensuar, divuit anys després de documents, debats i pactes. Cinc dies, divuit anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor