Opinió

Punts de vista

L’ESPERIT DE MEUCCI

Antonio Meucci i no pas Alexander Graham Bell és a qui devem la paternitat de l’invent del telèfon

He lle­git que a la Xina i a l’Índia es poden tro­bar mòbils per 10 dòlars. Ara que s’ha aca­bat el MWC, la cita obli­gada per als amants de la tec­no­lo­gia, els vol­dria recor­dar un fet que va mar­car la història de la tele­fo­nia. Resulta que si l’inven­tor del telèfon hagués tin­gut 10 dòlars, que és el que li valia reno­var la patent de l’invent, no hau­ria hagut de patir la misèria, ignomínia i indi­ferència que el van aca­bar ensor­rant. A Anto­nio Meucci, i no pas a Ale­xan­der Gra­ham Bell, és a qui devem la pater­ni­tat d’aquest invent sense el qual ara les nos­tres vides sem­bla que no tin­guin sen­tit. Fa vint anys que es va reconèixer l’autèntic inven­tor del telèfon. Va ser el Congrés dels Estats Units qui ho va exa­mi­nar i va adme­tre que l’italià, i no l’escocès, n’era el pare legítim.

Pels volts del 1854, Meucci, un immi­grant italià amb escas­sos recur­sos econòmics que va dei­xar Florència per Nova York, va cons­truir un telèfon per con­nec­tar la seva ofi­cina amb el seu dor­mi­tori, ubi­cat al segon pis, arran del reu­ma­tisme que patia la seva dona. L’invent, però, no el va paten­tar fins al 1871. Dos anys més tard, quan havia de reno­var la patent, no ho va poder fer perquè la situ­ació econòmica en què es tro­bava era tan paupèrrima que no tenia els 10 dòlars que cos­tava el tràmit. Meucci va pre­sen­tar el pro­to­ti­pus a la tot­po­de­rosa telegràfica Wes­tern Union. L’empresa no li va fer cas, però al cap d’un parell d’anys, cele­brava la invenció del telèfon a càrrec de l’inves­ti­ga­dor d’ori­gen escocès Ale­xan­der Gra­ham Bell, patro­ci­nat, per cert, per la mateixa Wes­tern Union. Meucci va empren­dre una bata­lla legal, i mal­grat que el 1887 un tri­bu­nal de Nova York li va donar la raó, no va poder recla­mar part dels bene­fi­cis econòmics de l’invent perquè la seva demanda de patent havia cadu­cat molts anys abans ja que no l’havia poguda reno­var pels maleïts 10 dòlars. Meucci va morir el 1889 pobre i sense el reco­nei­xe­ment que li va arri­bar cent deu anys després, mal­grat els ingents interes­sos econòmics de la Wes­tern Union, que durant anys ha estat la pri­mera gran empresa de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons d’Amèrica. Vol­dria pen­sar que al dar­rere dels ginys que s’inven­ten ara no hi plana l’espe­rit de Meucci.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor