Opinió

La República que bull

UNA AMENAÇA BEN PRESENT

En plena Guerra Civil, el periodista Rovira i Virgili es preguntava: “Han d’humiliar-se, les democràcies?”

El 23 de setem­bre del 1936, el peri­o­dista Antoni Rovira i Vir­gili escri­via un arti­cle en què es pre­gun­tava: “Han d’humi­liar-se, les democràcies?” L’escrit feia referència a la pas­si­vi­tat de les potències democràtiques davant l’amenaça crei­xent dels fei­xis­mes, i afir­mava: “Està bé que les democràcies s’esfor­cin a man­te­nir la pau i a esvair les nuvo­la­des de guerra. Però aquesta política serà (i és ja) con­tra­pro­du­ent si les autocràcies pre­nen el cos­tum d’impo­sar-se amb l’amenaça de pro­vo­car un con­flicte bèl·lic.” La Guerra Civil havia començat algu­nes set­ma­nes abans, i Cata­lu­nya encara no havia patit cap dels bom­bar­de­jos que sem­bra­rien el ter­ror entre la població civil. A Europa, el fei­xisme feia temps que ense­nyava les urpes: a Ale­ma­nya s’havien apro­vat les lleis de Nurem­berg, el pri­mer engra­natge de l’Holo­caust. I Itàlia i Ale­ma­nya començaven a pro­veir d’arma­ment l’exèrcit de Franco i a con­ver­tir el nos­tre país en un banc de pro­ves del que, anys després, pro­vo­ca­rien al con­ti­nent sen­cer. L’avís era clar; però, com és prou sabut, les democràcies occi­den­tals no van inter­ve­nir, mal­grat les cri­des i els intents des­es­pe­rats per part dels diri­gents de la República. Són pocs els his­to­ri­a­dors que dis­cu­tei­xen que aque­lla acti­tud, afe­gida a la impli­cació deci­dida de l’Ale­ma­nya nazi i la Itàlia fei­xista, va con­tri­buir deci­si­va­ment a la victòria del gene­ral Franco. La història, a par­tir d’aque­lla decisió, és ben cone­guda: trenta-sis anys de dic­ta­dura i una guerra mun­dial devas­ta­dora per al con­ti­nent sen­cer.

Avui, sal­vant totes les distàncies, el món assis­teix a una nova amenaça: l’agressió de la Rússia de Putin a la població ucraïnesa. Mal­grat les imat­ges que ens arri­ben d’esco­les ata­ca­des, milers de civils des­plaçats i cen­trals nucle­ars bom­bar­de­ja­des, el debat sobre l’acti­tud que han de pren­dre les potències occi­den­tals és ben obert, i al si del mateix govern espa­nyol hi ha qui defensa la mateixa neu­tra­li­tat que van aca­bar adop­tant la Gran Bre­ta­nya i França men­tre els avi­ons fei­xis­tes bom­bar­de­ja­ven Ger­nika, Bar­ce­lona i tan­tes altres ciu­tats. La minis­tra de Drets Soci­als, per donar-ne exem­ple, ha arri­bat a qua­li­fi­car de “par­tits de la guerra” aquells que es mos­tren a favor de l’envi­a­ment d’armes. I, des d’aquí, la CUP s’ha negat a aplau­dir el con­sol d’Ucraïna en la seva visita al Par­la­ment. L’ideal de l’ésser humà i dels seus repre­sen­tants ha de ser sem­pre, òbvi­a­ment, la pau, però cal­dria no con­fon­dre aquest desig amb la pas­si­vi­tat davant l’agressió. Està bé que tin­guem ben pre­sent aquesta lliçó del pas­sat i del pre­sent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor