Opinió

La República que bull

DE L’AULA AL CARRER

El país no es pot permetre que el debat sobre l’educació, que va més enllà del calendari escolar, s’enquisti

Feia anys que el col·lec­tiu edu­ca­tiu no bui­dava les aules i sor­tia al car­rer de forma tan mas­siva com ho ha fet aquesta set­mana. Més enllà del ball de xifres entre el Depar­ta­ment d’Edu­cació, que limita la vaga a un terç del pro­fes­so­rat, i els con­vo­cants, que la situen en el 75%, l’adhesió de les direc­ci­ons dels cen­tres o el suport de les asso­ci­a­ci­ons de famílies dei­xen ben clar que hi ha un males­tar real en la comu­ni­tat edu­ca­tiva i que aquest males­tar va molt més enllà del rebuig de la reforma del calen­dari esco­lar.

Alguns dels pro­ble­mes venen de lluny, de la crisi de fa deu anys, quan es van començar a reta­llar les con­di­ci­ons i els drets labo­rals, que no s’han rever­tit del tot. I s’han agreu­jat amb una pandèmia que, cal no obli­dar-ho, ha alte­rat els pro­to­cols esco­lars i les clas­ses pre­sen­ci­als, ha pro­vo­cat el tan­ca­ment pro­vi­si­o­nal d’aules, ha incre­men­tat les bai­xes de pro­fes­sors i, en gene­ral, ha gene­rat un esgo­ta­ment men­tal con­si­de­ra­ble en la comu­ni­tat edu­ca­tiva. Fa anys, a més, que la pro­fessió se sent poc valo­rada per la soci­e­tat i que la distància amb l’admi­nis­tració creix. En tot cas, el deto­nant de les mobi­lit­za­ci­ons han estat les dar­re­res deci­si­ons de la Con­se­lle­ria d’Edu­cació sobre els currículums i els hora­ris. Els sin­di­cats denun­cien “l’acti­tud de menys­te­ni­ment del con­se­ller Josep González-Cam­bray envers els tre­ba­lla­dors i tre­ba­lla­do­res i l’acti­tud impo­si­tiva i auto­ritària mos­trada”, men­tre que el con­se­ller demana als sin­di­cats que “tor­nin a seure a la taula”.

En aquests moments, les posi­ci­ons estan enquis­ta­des i el diàleg amb la con­se­lle­ria està tren­cat, fins al punt que els sin­di­cats han dema­nat direc­ta­ment la medi­ació del pre­si­dent Pere Ara­gonès, del mateix par­tit que el con­se­ller. L’abisme entre les dues parts, doncs, és con­si­de­ra­ble i sem­bla poc pro­ba­ble que es pugui reduir a curt ter­mini, però és urgent repren­dre el diàleg i recon­duir la situ­ació. La vaga, més enllà del tema del calen­dari, ens afecta a tots. Perquè dema­nar que es des­ti­nin els recur­sos sufi­ci­ents a les aules, que es redu­ei­xin les ràtios, que es garan­teixi la immersió lingüística i que es tin­guin en compte els docents a l’hora d’apli­car refor­mes en el sis­tema edu­ca­tiu, no res­pon a cap interès cor­po­ra­tiu, sinó a la neces­si­tat de situar l’edu­cació en el lloc que li per­toca. En tot cas, és un debat que, com a país, no ens podem per­me­tre que es pos­posi gaire més temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor