Opinió

Opinió

LES REGLES D’UNA GUERRA

Qualsevol guerra té unes regles, i qui se les salta incorre en responsabilitat penal internacional, sigui del bàndol que sigui

Per molt que s’hi insis­teixi no deixa de ser neces­sari repe­tir-ho una vegada i una altra: és evi­dent que la invasió d’Ucraïna per part de Rússia és un acte d’agressió del qual és res­pon­sa­ble el pre­si­dent rus, Vladímir Putin. Dir el con­trari seria negar la rea­li­tat i des­conèixer el marc jurídic que regula aquest tipus de grans crims inter­na­ci­o­nals. A par­tir d’aquesta agressió ini­cial (clara­ment delic­tiva), les parts en con­flicte, com sem­pre passa en totes les guer­res, ten­dei­xen a envi­lir-se i comen­cen a endin­sar-se en una dinàmica en què dei­xen d’exis­tir bons i dolents i tots come­ten actes que, igual com passa amb el crim d’agressió, estan per­fec­ta­ment tipi­fi­cats en l’orde­na­ment penal inter­na­ci­o­nal.

N’hi ha prou amb citar un exem­ple que conec molt bé: sem­pre he sos­tin­gut que les agres­si­ons cons­tants d’Israel a la Franja de Gaza cons­ti­tu­ei­xen, com a mínim, crims de guerra, a pesar que la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, majo­ritària­ment, sem­pre ha mirat cap a una altra banda. Sé que tan sols per haver lle­git fins aquí, molts diran que soc pro­pa­lestí, tot i que els con­vido a seguir lle­gint. Dit això, que la potència agres­sora sigui Israel no implica que, des de l’altre bàndol, en diver­ses o rei­te­ra­des oca­si­ons, no s’hagin comès, també, grans crims. Així ho vaig posar de mani­fest en un informe que vam ela­bo­rar diver­sos juris­tes el 2009 després de l’ope­ració Plom Fos, en què vam con­cloure que Israel era res­pon­sa­ble de diver­sos crims de guerra, i que Hamas, com a força de con­trol del seu ter­ri­tori, també ho era, tot i que en menor mesura (per qui vul­gui saber què vam obser­var, inves­ti­gar i con­cloure, pot con­sul­tar l’informe No safe place, en què es pot com­pro­var que vam man­te­nir uns cri­te­ris tec­ni­co­jurídics que no van agra­dar a cap dels inves­ti­gats com a res­pon­sa­bles dels fets).

La jus­ti­fi­cació de Hamas va ser que ells havien estat agre­dits per part d’Israel, que només es defen­sa­ven, i la d’Israel, que Hamas repre­sen­tava un risc seriós per a la seva segu­re­tat i que havia comès actes ter­ro­ris­tes al seu ter­ri­tori. El pro­blema és que, envi­lits per la guerra, uns i altres havien comès actes que tenien i tenen el seu per­fecte encaix en l’orde­na­ment penal inter­na­ci­o­nal i, per tant, com a experts objec­tius, així ho vam reflec­tir en l’informe i així vam fer saber als res­pon­sa­bles de Hamas les nos­tres tro­ba­lles i con­clu­si­ons, que no els van agra­dar gens.

És evi­dent que en aquest con­flicte, com ara suc­ce­eix a Ucraïna, hi ha una clara des­pro­porció entre el que fan les for­ces mili­tars rus­ses i el que fan les ucraïneses; és clar que les pri­me­res van agre­dir i les sego­nes es van defen­sar, però a par­tir d’aquí, tota guerra té unes regles, i qui se les salta incorre en res­pon­sa­bi­li­tat penal inter­na­ci­o­nal, sigui del bàndol que sigui. No veure això i pen­sar que la guerra no envi­leix és no saber de què s’està par­lant i és no haver vist mai una guerra, ni les seves con­seqüències, de prop.

Esta­blir la rea­li­tat, deter­mi­nar els fets i exi­gir als seus autors res­pon­sa­bi­li­tats és una tasca que s’ha de fer a poste­ri­ori, de manera serena i metòdica, però, sobre­tot, amb unes dosis impor­tants d’impar­ci­a­li­tat que per­me­tin que la veri­tat no s’assem­bli tant a la pro­pa­ganda i sí al que real­ment va suc­ceir.

La guerra a Ucraïna no és dife­rent d’altres guer­res. Tan­ma­teix, com que ens queda més a prop, ens afecta molt més, però, no obs­tant això, no podem per­dre de vista que és evi­dent que els dos bàndols han d’estar actu­ant d’una manera que els estats civi­lit­zats ni podem empa­rar ni podem per­me­tre; fer el con­trari és, sim­ple­ment, des­truir allò que tant temps ha cos­tat cons­truir.

Com dic, les guer­res, en l’actu­a­li­tat i des de ja fa molt temps –per molt que no ens ho cre­guem– tenen unes regles, i qui se les salta ha de res­pon­dre dels seus fets, tot i que la res­pon­sa­bi­li­tat no se’ls exi­geixi fins al final del con­flicte o, en alguns casos, mai per diver­ses raons que no cal deta­llar, però que mol­tes vega­des es deri­ven del mateix resul­tat de la guerra.

En qual­se­vol cas, per poder fer l’exer­cici d’exigència de res­pon­sa­bi­li­tats un dels majors obs­ta­cles és la deter­mi­nació dels fets delic­tius –perquè no tot el que passa en una guerra és delic­tiu, tot i que sigui inhumà i immo­ral– i la recerca de pro­ves que, a més, es veu difi­cul­tada per la mateixa guerra i, sobre­tot, per la tendència humana a des­truir qual­se­vol ves­tigi de prova, la qual cosa obliga els inves­ti­ga­dors a dur a terme pro­ces­sos molt com­ple­xos, durs i poc gra­ti­fi­cants.

Quan la guerra d’Ucraïna acabi, que con­fiem que sigui aviat, caldrà fer aquest mateix exer­cici i s’hau­ran d’exi­gir res­pon­sa­bi­li­tats a tots aquells que hagin comès actes penal­ment relle­vants. Per a aquest procés, s’haurà de comp­tar amb per­so­nes pro­fes­si­o­nal­ment qua­li­fi­ca­des i que, a més, reu­nei­xin una sèrie de requi­sits, entre els quals ser capaços de man­te­nir la impar­ci­a­li­tat i que les seves con­vic­ci­ons, cre­en­ces o pre­ferències no els ennu­vo­lin la vista.

Els ardors guer­rers d’avui no han de con­di­ci­o­nar la futura exigència de res­pon­sa­bi­li­tats, com tam­poc ho han de fer res­pecte a l’esta­bli­ment d’uns fets que, ens sor­pren­drem, pot­ser no encai­xen amb tot el que se’ns ha anat expli­cant. Tan­ma­teix, n’estic segur, tam­poc ser­vi­ran per excul­par qui té la prin­ci­pal i màxima res­pon­sa­bi­li­tat en el pri­mer dels delic­tes: el crim d’agressió.

Només després d’un procés així, amb for­tes dosis d’autocrítica però també d’hones­te­dat intel·lec­tual, tin­drem les bases per inten­tar que les coses de la política, també de la geo­política, no ens tor­nin a arros­se­gar a un ter­reny com aquell en què avui ens tro­bem i que, si no s’atura a temps, bé ens pot por­tar fins a un autèntic holo­caust nuclear… Con­fiem que en aquest xoc de trens algun dels con­duc­tors, o tots dos, aca­bin sent sen­sats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.