Opinió

Com hi ha món

trampa especial

La invasió d’Ucraïna per part de Putin es pot convertir en un conflicte de llarga durada

Ope­ració llam­pec. Aquest és un dels con­cep­tes que s’uti­lit­zen per des­criure els supo­sats plans que Vladímir Putin tenia a Ucraïna. Una irrupció ràpida, que agafés des­pre­vin­guda la defensa ucraïnesa i que no donés temps de reac­ci­o­nar a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. El pas següent hau­ria estat, segu­ra­ment, depo­sar el pre­si­dent ucraïnès, Volodímir Zelenski, i al seu lloc orques­trar un govern tite­lla afí a Mos­cou, com ja s’havia fet, també a Ucraïna, no fa pas tants anys amb l’arri­bada del prorús Víktor Ianukóvitx. Aquest era, pro­ba­ble­ment, un dels esce­na­ris que el Krem­lin cal­cu­lava.

Un mes després de la invasió –“ope­ració espe­cial” és com s’hi refe­rei­xen la majo­ria de mit­jans de comu­ni­cació rus­sos–, els avenços de l’exèrcit rus no van al ritme que Mos­cou espe­rava. La resistència ucraïnesa ha supo­sat un cop moral molt dur per a les tro­pes rus­ses, que pot­ser pre­ve­ien un pas­seig més o menys tri­om­fal.

Davant d’aquesta situ­ació, Putin ja no pot fer marxa enrere. L’ope­ració ha de con­ti­nuar. L’objec­tiu que se li supo­sava en un pri­mer moment amb la invasió era que s’apropiés les zones del Don­bass –com ja havia fet amb Cri­mea el 2014–, que a la pràctica ja esta­ven sota el seu poder amb l’ajut de grups para­mi­li­tars afins a Mos­cou. A hores d’ara, Putin té el suport majo­ri­tari de la població russa. Aquesta “ope­ració espe­cial” es defensa en clau interna russa per la neces­si­tat de des­na­zi­fi­car Ucraïna, però si la guerra s’enquista, les bai­xes dels sol­dats són tan ele­va­des –les dar­re­res xifres reve­len que ja hau­rien mort uns 7.000 uni­for­mats– i les san­ci­ons econòmiques comen­cen a cas­ti­gar dura­ment la població, aquest fer­vor patriòtic pot anar bai­xant en inten­si­tat.

Els esce­na­ris que s’obren després del des­a­fi­a­ment de Putin dibui­xen un futur que s’enca­mina cap a un llarg con­flicte. Després que l’ope­ració llam­pec hagi fra­cas­sat, la tàctica següent que ha emprat l’exèrcit rus és la de la des­trucció total. Ciu­tats com Mariúpol i Khàrkiv han estat gai­rebé arra­sa­des, una estratègia que els rus­sos ja van fer ser­vir a la guerra de Síria i que va supo­sar la des­trucció d’una bona part de la ciu­tat d’Alep, la capi­tal econòmica del país. De moment, Kíiv aguanta l’embat de les tro­pes rus­ses i la lluita per domi­nar la zona sud, on ciu­tats com Odessa tam­poc aca­ben de cedir als interes­sos del Krem­lin.

Els pro­pers com­pas­sos de la guerra són incerts, però en l’horitzó hi ha el perill que es facin ser­vir armes químiques con­tra la població civil, que la guerra pugi en inten­si­tat o que Rússia opti per la guerra total com va fer a Geòrgia o a Txetxènia. O que Ucraïna s’acabi con­ver­tint en un nou Afga­nis­tan per a Rússia. Putin no està dis­po­sat a atu­rar la guerra perquè seria una gran des­feta i supo­sa­ria caure en la seva pròpia trampa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.