Opinió

Opinió

PRIMERA SEMIFINAL DE CHAMPIONS

No sabem quina serà la sentència, però estem segurs que no representarà el canvi de rumb jurisprudencial que pretén una desesperada Espanya
Ara ens queda jugar la segona semifinal i, després, la final. Ja falta menys
La Comissió Europea i Espanya corren el risc de semblar marcians quan defensen que només es pot denegar una euroordre si s’acredita una deficiència sistèmica

La pri­mera semi­fi­nal de la Cham­pi­ons, si és que es pot usar aquest símil, ja s’ha jugat, i el resul­tat es conei­xerà d’aquí a uns mesos sense que això vul­gui dir que no sapi­guem com ha anat el par­tit i què és el que cada equip ha fet i també el que no ha fet. Espa­nya, en aquest cas, anava entre ben i mal acom­pa­nyada, tot i que això no s’hagi per­ce­but ade­qua­da­ment si no s’ha estat al ter­reny de joc. D’una banda, ha tin­gut els que sem­pre li han donat suport, Polònia i Roma­nia, i de l’altra, la Comissió Euro­pea, que ha fet el de sem­pre: nedar i guar­dar la roba. Final­ment, però, ni Polònia ni Roma­nia hi van inter­ve­nir; des­co­nei­xem si va ser per algun tipus de canvi en matèria de política exte­rior o perquè els cau­sava autèntica man­dra dis­cu­tir sobre un tema que no els pre­o­cupa gens com els drets fona­men­tals.

L’única sor­presa del par­tit la va donar Bèlgica que, a diferència del que havia man­tin­gut fins ara en les seves obser­va­ci­ons escri­tes, va can­viar de posició però sense sumar-se a la del Regne d’Espa­nya; aquest gir dialèctic va ser tan sor­pre­nent com que el ponent de la sentència que al seu dia es dic­tarà pre­guntés en dues oca­si­ons a la repre­sen­tant belga quina era la raó d’un canvi de posició tan ines­pe­rat. No ho va expli­car, però tots els que hi érem pre­sents teníem clar que alguna cosa hi deu tenir a veure la reunió que van man­te­nir fa escas­sos mesos a La Mon­cloa Pedro Sánchez i el pri­mer minis­tre belga. En qual­se­vol cas, i fidel als seus plan­te­ja­ments pro drets humans, Bèlgica va aca­bar la seva inter­venció amb dues fra­ses que des­mun­ten qual­se­vol acord que s’hagués pogut asso­lir a La Mon­cloa, ja que va sos­te­nir que ells segui­rien tra­mi­tant les ordres euro­pees de detenció i entrega (ODE) con­forme al que esta­bleix el “con­si­de­rant” 12 de la Decisió Marc i que sem­pre, al llarg d’aquests anys, hi ha hagut un diàleg cons­tant amb les auto­ri­tats espa­nyo­les. En defi­ni­tiva, amb dues fra­ses, Bèlgica argu­men­tava que és pos­si­ble refu­sar les ODE sobre la base de la vul­ne­ració dels drets fona­men­tals i des­men­tia Espa­nya pel que fa al fet que els jut­ges bel­gues mai ho van con­sul­tar amb ells. Per a nosal­tres, amb això n’hi havia prou, tot i que arribés al final, perquè tam­poc n’esperàvem gaire cosa més.

La Comissió Euro­pea, òrgan polític per defi­nició, sem­pre adopta posi­ci­ons polítiques en aquests casos i les reves­teix d’una marca jurídica que fa que, en mol­tes oca­si­ons, els seus plan­te­ja­ments sem­blin tan mar­ci­ans com els que han sos­tin­gut en la vista oral d’aquesta set­mana. M’expli­caré. Aga­fant-se a un ferro roent per donar algun sen­tit a les pre­ju­di­ci­als del jutge Lla­rena, la Comissió va aixe­car una ban­dera a la qual després es van engan­xar Espa­nya i la fis­ca­lia del Tri­bu­nal Suprem: la neces­si­tat d’un con­trol en dues fases, com a pas previ a la dene­gació d’una ODE sobre la base de risc de vul­ne­ra­ci­ons de drets fona­men­tals.

És cert que el Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) ha anat sos­te­nint que s’ha de fer aquesta doble anàlisi, una anàlisi en dues fases, però per a aquells casos en què s’al·lega una deficiència sistèmica o gene­ra­lit­zada que afecti el cas con­cret i impe­deixi garan­tir que l’afec­tat tindrà un judici just.

Nosal­tres mai hem al·legat la con­currència d’una deficiència sistèmica. De raons per al·legar-la, en tindríem, però és una via que reque­reix uns esforços pro­ba­to­ris ingents i que no és necessària per al cas dels exi­li­ats. Les nos­tres al·lega­ci­ons sem­pre s’han basat en la impos­si­bi­li­tat, con­cre­ta­ment en el cas dels exi­li­ats, de tenir un judici just a Espa­nya i que és per aquest motiu que ha de ser dene­gada l’entrega. La Comissió, Espa­nya i la fis­ca­lia sos­te­nien i sos­te­nen que sense acre­di­tar una deficiència sistèmica o gene­ra­lit­zada és impos­si­ble dene­gar una entrega entre estats mem­bres de la Unió Euro­pea; bàsica­ment diuen, si fa o no fa, que els drets i les lli­ber­tats reco­ne­gu­des a la Carta dels Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea (la Carta) només poden ser recla­mats, defen­sats i pro­te­gits si s’acre­dita l’existència d’una deficiència sistèmica o gene­ra­lit­zada. Òbvi­a­ment, un plan­te­ja­ment així deixa sense valor algun dels drets indi­vi­du­als reco­ne­guts a la Carta, i d’aquí neix la per­ple­xi­tat de diver­sos jut­ges que insis­tent­ment van inter­ro­gar la Comissió i Espa­nya sobre aquest aspecte, fins al punt que fins i tot una jut­gessa va arri­bar a dir que aquest plan­te­ja­ment era molt perillós… I ho és.

Per què s’han aga­fat a aquest ferro roent? Bàsica­ment perquè no els que­dava cap altra opció si pre­te­nien que, tot i que par­ci­al­ment, els pogues­sin donar la raó fins i tot sense tenir-la. No obs­tant això, defen­sar l’inde­fen­sa­ble té molts ris­cos, i en la vista d’aquesta set­mana han estat vícti­mes del pri­mer: sem­blar mar­ci­ans.

Res del que van dir la Comissió, Espa­nya o la fis­ca­lia del Suprem ens va sor­pren­dre, més aviat s’han man­tin­gut en el seu esquema i no han apor­tat cap ele­ment nou, així que teníem res­posta per a tots els seus plan­te­ja­ments perquè, en rea­li­tat, només es tracta d’un ferro roent i el teníem per­fec­ta­ment iden­ti­fi­cat. El nos­tre plan­te­ja­ment, que se sosté sòlida­ment en la sis­temàtica i cons­tant juris­prudència del TJUE, és molt sim­ple i el va sin­te­tit­zar la meva com­pa­nya Isa­bel Elbal en aca­bar el seu torn de rèplica: “La con­fiança mútua no és con­fiança cega”, una frase que, ves per on, no és d’ella sinó de Koen Lena­erts, pre­si­dent del TJUE, una frase repe­tida en diver­ses sentències de les quals ell mateix ha estat ponent.

Espa­nya, amb el suport de la Comissió, està dema­nant al TJUE un gir juris­pru­den­cial que no es pro­duirà, i això és així perquè es tracta d’un tri­bu­nal seriós on no caben, al mateix temps, les doc­tri­nes Botín i Atuxa per resol­dre una mateixa qüestió. No sé si Espa­nya és cons­ci­ent d’això, però el repre­sen­tant de la Comissió, jurista bri­llant, és evi­dent que ho sap, tot i que ara li ha tocat defen­sar aquesta posició.

Nosal­tres, al con­trari, no pre­te­nem cap canvi juris­pru­den­cial, sinó la síntesi d’una juris­prudència que ja exis­teix però que ara és neces­sari que se cen­tri en un tema tan relle­vant com el que afecta les ODE, no només dels exi­li­ats sinó de qual­se­vol ciu­tadà que, a la Unió, es vegi afec­tat per aquest tipus de pro­ce­di­ments. No sabem quina serà la sentència que es dic­tarà d’aquí a uns mesos, però sí que podem estar segurs que no repre­sen­tarà el canvi de rumb juris­pru­den­cial que pretén una des­es­pe­rada Espa­nya a la qual la Carta dels Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea només li ser­veix per omplir-se la boca i no com a brúixola de les seves actu­a­ci­ons diàries com a estat democràtic i de dret.

He començat dient que la pri­mera semi­fi­nal de la Cham­pi­ons ja s’ha jugat. En queda una altra i, després, la final, i estem con­vençuts que la feina feta, la feina per fer i la manera com s’ha abor­dat la lluita a l’exili i des de l’exili ha estat la cor­recta i la que per­met a l’inde­pen­den­tisme català, repre­sen­tat pels polítics exi­li­ats, fer la política per a la qual van ser ele­gits. Els fer­ros roents ser­vei­xen per al que ser­vei­xen però sem­pre és molt poc, nor­mal­ment per a situ­a­ci­ons des­es­pe­ra­des o dramàtiques. En aquesta ocasió, com en la resta de bata­lles pen­dents a l’exili, la des­es­pe­ració és una mala con­se­llera i con­du­eix a males solu­ci­ons. Jus­ta­ment per això, nosal­tres sem­pre hem actuat amb una estratègia clara, amb diver­ses tàcti­ques, i mai ens hem aga­fat a cap ferro roent ni hem per­se­guit cap uni­corn. Ja falta menys.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.