Opinió

Opinió

LA COMISSIÓ EUROPEA TÉ UN PROBLEMA

La CE té seriosos problemes de qualitat democràtica, moltes de les seves resolucions són un atemptat als principis de la Unió

Quan veiem que els prin­ci­pis i valors que han de sus­ten­tar la Unió Euro­pea es veuen poster­gats, medi­a­tit­zats o reta­llats en la supo­sada recerca d’una segu­re­tat que no és tal i a canvi d’una inde­guda com­plaença amb interes­sos que, en defi­ni­tiva, ens són ali­e­nes, serà, segu­ra­ment, a deter­mi­na­des ins­ti­tu­ci­ons de la mateixa Unió, com són el Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) i el Tri­bu­nal Gene­ral de la Unió Euro­pea (TGUE), a les quals es dema­narà o s’enco­ma­narà la defensa d’aquests pilars democràtics en què cal sus­ten­tar una Unió que estava cri­dada a ser un espai de lli­ber­tat i segu­re­tat sense fron­te­res inte­ri­ors.

La manera com l’exe­cu­tiu euro­peu s’està con­duint, amb el con­següent allu­nya­ment dels valors o prin­ci­pis fona­men­ta­dors de la Unió, neces­sita un con­trapès eficaç, efi­ci­ent i enèrgic que actuï com a ele­ment cor­rec­tor de deter­mi­na­des tendències i mesu­res que no aju­den gens a ges­tar o aca­bar de con­so­li­dar aquest ideal d’espai únic del qual ens han anat par­lant, i amb el qual a molts ens han seduït, en les dar­re­res dècades.

La Unió, que encara dista de ser una autèntica fede­ració o con­fe­de­ració d’estats, sí que té una dinàmica de fun­ci­o­na­ment, almenys en els òrgans ges­tors del seu poder, que obliga a l’existència de con­tra­pe­sos ade­quats, i fins ara aquesta funció està enco­ma­nada, espe­ci­al­ment, al TGUE com a òrgan revi­sor de les deci­si­ons que adop­ten les diver­ses ins­ti­tu­ci­ons de la Unió, i, amb més o menys encert, fins ara, ha com­plert amb aquesta comesa.

Pen­sar, com fan alguns, que un òrgan exe­cu­tiu, o assi­mi­la­ble a un exe­cu­tiu, com és la Comissió pot actuar impu­ne­ment sense cap mena de con­trapès o con­tra­po­der és tant com renun­ciar a alguns prin­ci­pis bàsics com són el de caràcter democràtic de les ins­ti­tu­ci­ons, la sepa­ració de poders i la inter­dicció de l’arbi­tra­ri­e­tat i, per això, en diver­sos trac­tats –dret pri­mari de la Unió– es pre­veu la inter­venció, en pri­mera instància, del TGUE com a òrgan revi­sor, fins i tot cor­rec­tor, de deter­mi­nats com­por­ta­ments que són incom­pa­ti­bles amb l’essència d’allò que està cri­dat a ser l’espai comú euro­peu; en segona instància, aquesta funció cor­res­pon­dria al TJUE.

Insis­teixo, mol­tes de les diver­ses reso­lu­ci­ons que estan adop­tant des de la Comissió Euro­pea són autèntics atemp­tats als prin­ci­pis rec­tors de la Unió, vul­ne­ra­ci­ons fla­grants dels drets i lli­ber­tats reco­ne­guts en la Carta dels Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea i, també, de mol­tes nor­mes ema­na­des, entre d’altres, de l’òrgan on rau la sobi­ra­nia euro­pea, que no és altre que el Par­la­ment Euro­peu.

Els argu­ments pels quals molts s’estan posant de per­fil davant les vul­ne­ra­ci­ons que comet la Comissió els conec, però cap, per molt greus i urgents que resul­tin deter­mi­nats esce­na­ris actu­als, per­met ni reta­llar lli­ber­tats ni modi­fi­car la base sobre la qual s’ha anat cons­truint un espai de lli­ber­tat i segu­re­tat comú sense fron­te­res inte­ri­ors; un espai on tots ens sen­tim còmodes.

Encara més, en situ­a­ci­ons com la que s’està vivint –a par­tir de la il·legal invasió russa d’Ucraïna– és, jus­ta­ment, quan les autènti­ques democràcies i els veri­ta­bles demòcra­tes són posats a prova per, des d’una talaia de supe­ri­o­ri­tat moral, sense renúncia ni apar­ta­ment dels seus prin­ci­pis, acon­se­guir sobre­po­sar-se a aquests pro­ble­mes sense arros­se­gar els seus pobles a esce­na­ris que no aca­ben dife­ren­ci­ant-se d’aquells que es diu com­ba­tre.

No és la pri­mera vegada que les democràcies euro­pees es veuen enfron­ta­des a esce­na­ris bèl·lics, a con­flic­tes com­ple­xos i a situ­a­ci­ons en què se les ha posat a prova no ja com a pobles sinó en les seves autènti­ques essències, i si hi ha alguna cosa que va reforçar aques­tes democràcies en el pas­sat va ser no apar­tar-se, jus­ta­ment, d’aquells prin­ci­pis i valors que les defi­nien com a tals.

La gran diferència entre el pas­sat i el pre­sent, per tant, en la manera com s’aborda el con­flicte, no rau en la com­ple­xi­tat o gra­ve­tat del con­flicte sinó en la qua­li­tat dels que ens gover­nen, en la pasta de la qual estan fets i en la inten­si­tat dels seus res­pec­tius com­pro­mi­sos amb els valors democràtics.

La Comissió Euro­pea, en la seva estruc­tura i repre­sen­ta­ti­vi­tat actual, té seri­o­sos pro­ble­mes de qua­li­tat democràtica i això és evi­dent perquè, majo­ritària­ment, als seus coman­da­ments no es tro­ben esta­dis­tes sinó autèntics vivi­dors de la política a qui tant se’ls en dona una manera de fer-la que una altra.

D’exem­ples d’això, n’hi ha molts, sens dubte la impa­ra­ble ver­bor­rea i els ardors bel·licis­tes del Sr. Bor­rell ser­vei­xen per il·lus­trar el que dic, però, sense ànim de per­so­na­lit­zar les crítiques, quin millor exem­ple que la posició que el 5 d’abril va sos­te­nir la Comissió Euro­pea davant del TJUE en les pre­ju­di­ci­als del jutge Lla­rena.

Plan­te­jar, com es va fer en aquesta sala de justícia, que els drets i lli­ber­tats indi­vi­du­als reco­ne­guts i garan­tits en la Carta dels Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea (la Carta) depe­nien de l’acre­di­tació d’un risc sistèmic o gene­ra­lit­zat de vul­ne­ració de drets en un deter­mi­nat país és tant com negar la mateixa existència dels drets i lli­ber­tats indi­vi­du­als o supe­di­tar la seva garan­tia a aquest risc sistèmic o gene­ra­lit­zat de la seva vul­ne­ració.

Sem­bla un embar­bus­sa­ment, però no ho és: per a la Comissió, en aquests moments, els ciu­ta­dans només som titu­lars de drets i lli­ber­tats en funció de com de mala­ment fun­ci­oni un deter­mi­nat estat; òbvi­a­ment, un cri­teri així de tota­li­tari, anti­de­mocràtic i con­trari a la Carta és una cosa que només cal espe­rar d’un “exe­cu­tiu” al qual la democràcia i els ciu­ta­dans li impor­tin poc o gens.

El mateix passa amb múlti­ples, pre­ci­pi­ta­des i il·legals deci­si­ons adop­ta­des aquests mesos per la mateixa Comissió i que tant han acla­mat aquells que no són capaços d’enten­dre que en matèria de drets i lli­ber­tats fer un pas enrere és retro­ce­dir molts metres si no quilòmetres.

És per això, i per mol­tes més coses, que el paper que, com a con­tra­po­der, assu­mei­xin tant el TGUE com el TJUE serà essen­cial no només en el con­flicte entre el Regne d’Espa­nya i Cata­lu­nya sinó, sobre­tot, en la con­fi­gu­ració que es pretén donar a, com dic, un espai de segu­re­tat i lli­ber­tat sense fron­te­res comu­nes en què tots, inclo­ses les mino­ries naci­o­nals, ens sen­tim segurs, lliu­res i reflec­tits.

En defi­ni­tiva, ara toca més Europa i no menys com pre­te­nen fer-nos creure des de la Comissió, des dels diver­sos governs dels estats mem­bres i des de molts mit­jans de comu­ni­cació que ràpida­ment s’han ali­neat amb un esce­nari de pen­sa­ment únic en el qual, cre­guin-me, més d’hora que tard molts, massa, aca­ba­rem sen­tint-nos més que incòmodes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.