Opinió

Punts de vista

‘OMERTÀ’ DEMOCRÀTICA

El cas d’espi­o­natge mas­siu a l’inde­pen­den­tisme ha posat al des­co­bert, un cop més, la fra­gi­li­tat de les cos­tu­res democràtiques de l’Estat espa­nyol. I no només pel fet en si –qui més qui menys s’espe­rava pràcti­ques d’espi­o­natge con­tra l’inde­pen­den­tisme, tot i que pro­ba­ble­ment no d’aquesta enver­ga­dura–, sinó per les reac­ci­ons que ha des­per­tat. En pri­mer lloc, una gran majo­ria de mit­jans espa­nyols ha pas­sat de pun­te­tes per la notícia o l’ha igno­rada. Tant és que l’escàndol l’hagi des­ta­pat una publi­cació de pres­tigi com The New Yorker. Mit­jans que no han dub­tat a omplir por­ta­des i hores de tele­visió basant-se en insi­nu­a­ci­ons o men­ti­des –com quan van asse­nya­lar mes­tres cata­lans per­ver­tint el sen­tit dels delic­tes d’odi– no han con­si­de­rat prou relle­vant l’escàndol. Ser­veix per cons­ta­tar, un cop més, que la tria de què és notícia i què no es fa en funció de a qui bene­fi­cia.

Per la part inde­pen­den­tista, les reac­ci­ons han estat majo­ritària­ment “ens sorprèn poc, però ens indigna molt”. Pre­ci­sa­ment perquè els dar­rers anys de repressió han fet estralls, els inde­pen­den­tis­tes hau­rien d’haver après que no n’hi ha prou amb tenir raó. L’escàndol no pot con­ver­tir-se en un greuge més a la llista.

Per la banda espa­nyo­lista, els par­ti­da­ris del diàleg han tin­gut les reac­ci­ons més ame­nes. Han pro­li­fe­rat les con­dem­nes en abs­tracte, del tipus “espiar està molt mala­ment”, acom­pa­nya­des sem­pre d’un recor­da­tori que, si fos cert, seria sobrer: “Espa­nya és un estat democràtic i de dret.” Qui ho ha repe­tit molt ha estat la minis­tra de Defensa, Mar­ga­rita Robles, que ha pro­ta­go­nit­zat la reacció més estrambòtica. En una acti­tud a la defen­siva, Robles va dir gai­rebé ofesa que “és molt fàcil impu­tar al CNI deter­mi­na­des actu­a­ci­ons perquè el CNI no es pot defen­sar, atès que tot el que fa és secret”. Una manera ago­sa­rada de girar la truita i fer pas­sar l’agres­sor per víctima: el que està dient és que, com que tot el que fa el CNI és secret, no se’l podrà acu­sar mai de res. Visca l’omertà. Això sí: en democràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor