Opinió

Opinió

I AQUÍ NO PASSA RES

Estem al davant d’una fallida generalitzada o sistèmica, de les que es produeixen en estats inviables

La salut d’una democràcia es pot deter­mi­nar a par­tir de dife­rents paràmetres i, segu­ra­ment, cadas­cun d’aquests paràmetres és qüesti­o­na­ble o pot ser con­tra­dit per un altre en sen­tit opo­sat; no obs­tant això, quan els indi­ca­dors són múlti­ples i vari­ats acaba resul­tant com­plex reba­tre el diagnòstic. A Espa­nya li passa això, i ho expli­caré amb diver­sos exem­ples. El fun­ci­o­na­ment del sis­tema judi­cial d’un país és un dels ele­ments que es pot uti­lit­zar per diagnos­ti­car la salut democràtica d’un deter­mi­nat estat i és evi­dent que, almenys pel que fa a les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals, Espa­nya no supera cap de les pro­ves a què pugui ser sot­mesa. D’exem­ples, n’hi ha molts, i en les últi­mes set­ma­nes n’estem veient diver­sos; no obs­tant això, em cen­traré només en dos, que conec de pri­mera mà.

El cas de Valtònyc n’és un. L’Audi­en­cia Naci­o­nal, pri­mer, i el Suprem, després, van con­si­de­rar que havia comès una sèrie de delic­tes men­tre que, a Bèlgica i a Europa, els matei­xos fets, ana­lit­zats des de diver­ses pers­pec­ti­ves i instàncies, en un espai de més de qua­tre anys, no aca­ben d’encai­xar en cap con­ducta penal­ment relle­vant… Això és el mateix que va pas­sar a Ale­ma­nya amb la supo­sada rebel·lió i/o sedició per la qual es va recla­mar el pre­si­dent Puig­de­mont o, com veiem ara, amb el tema de les immu­ni­tats i les mesu­res cau­te­lars dels euro­par­la­men­ta­ris exi­li­ats.

Seguir remant a con­tra­cor­rent, pen­sant que tot­hom els té mania i que la seva manera d’inter­pre­tar el dret segueix sent la cor­recta és no veure la rea­li­tat, i això només ser­veix per estam­par-se una i vegada i una altra amb una visió democràtica, euro­pea, d’inter­pre­tar i sen­tir el dret; a més, aquest posi­ci­o­na­ment implica, com dic, un clar símptoma de falta de salut democràtica que acaba sent un pro­blema sistèmic.

Si fa o no fa, passa el mateix amb el fet que un jutge, Pablo Lucas Muri­llo, es dedi­qui, als matins, a auto­rit­zar la inter­cepció del meu telèfon, sabent el paper que jugo com a advo­cat, men­tre que a les tar­des va reso­lent els recur­sos que jo mateix li pre­sento en nom del pre­si­dent Puig­de­mont, Toni Comín, Clara Pon­satí i el pre­si­dent Torra. Així doncs, per a tot un jutge del Suprem, el secret de les comu­ni­ca­ci­ons, el dret de defensa, el secret pro­fes­si­o­nal i el dret a la inti­mi­tat no tenen cap rellevància quan es tracta de defen­sar “els béns més pre­uats de l’Estat espa­nyol” que, per a ell, no són altres que la “inte­gri­tat ter­ri­to­rial” i “la supre­ma­cia de la Cons­ti­tució”, entès això dar­rer com una visió molt par­ti­cu­lar del que és el text cons­ti­tu­ci­o­nal. Els seus cri­te­ris no resis­tei­xen la més mínima anàlisi democràtica ni cons­ti­tu­ci­o­nal, perquè la mateixa Cons­ti­tució a què atorga aquesta pri­ma­cia garan­teix aquells drets que ell, tan ale­gra­ment i des de la més abso­luta de les impu­ni­tats, vul­nera.

El fun­ci­o­na­ment dels mit­jans de comu­ni­cació d’un país és un altre dels ele­ments que es pot uti­lit­zar per diagnos­ti­car la salut democràtica d’un deter­mi­nat estat i, en casos com el Cata­lan­gate, estem veient com de mala­ment fun­ci­o­nen a l’hora de donar una infor­mació veraç i de fer esforços d’inves­ti­gació per escla­rir uns fets que sem­bla que no pre­o­cu­pen els polítics. Que uns mit­jans de comu­ni­cació inten­tin silen­ciar fets d’aquesta gra­ve­tat, que d’altres es dedi­quin a gene­rar con­fusió sobre aquests matei­xos fets i que uns altres, sim­ple­ment, mirin cap a una altra banda quan s’han comès delic­tes tan greus no és un bon indi­ca­dor de salut democràtica. Els mit­jans de comu­ni­cació, aquells que cre­uen que la seva funció cons­ti­tu­ci­o­nal és lliu­rar-nos infor­mació veraç, són els pri­mers que hau­rien hagut de sor­tir a exi­gir dades, ante­ce­dents i infor­ma­ci­ons que per­me­tin escla­rir un escàndol d’aquesta mag­ni­tud que costa d’ima­gi­nar en cap sis­tema que es vul­gui defi­nir com a democràtic. I no només es tracta del Cata­lan­gate, com estem veient, sinó també de com s’abor­den, o més ben dit, se silen­cien o ter­gi­ver­sen els múlti­ples èxits judi­ci­als que s’han obtin­gut a Europa a par­tir de la lluita dels exi­li­ats.

La posada en comú d’aquests dos símpto­mes –i podríem acu­dir a un reper­tori simp­to­ma­tològic molt més ampli–, dona com a resul­tat un diagnòstic que acaba sent molt més clar, i alhora pre­o­cu­pant, i que con­sis­teix en el fet que bàsica­ment aquí no passa res, que és el pit­jor mis­satge que es pot eme­tre davant una des­com­po­sició sistèmica, ja que només ser­veix perquè la crisi s’agu­ditzi i arribi a un punt en què, després, no hi hagi marxa enrere.

El que està suc­ceint a l’Estat espa­nyol, la seva inac­cep­tada crisi sistèmica i la seva inne­ga­ble des­com­po­sició fun­ci­o­nal és de tal mag­ni­tud que poques vega­des s’havia vist abans i, a més, si bé és un pro­blema d’Espa­nya, les seves con­seqüències les aca­ba­rem patint tots, no només els res­pon­sa­bles, aquells que ante­po­sen la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola a qual­se­vol altre tipus de valors.

Aquesta crisi la pateix Espa­nya, sens dubte, però també Cata­lu­nya i Europa, perquè aquest tipus de putre­fac­ci­ons, com mol­tes altres malal­ties, aca­ben con­ta­mi­nant o infec­tant tot allò que tenen a prop i, per aquest motiu, no ens podem desen­ten­dre d’una situ­ació que, com dic, ens afecta a tots, encara que sigui per abast.

En rea­li­tat, estem al davant d’una fallida gene­ra­lit­zada o sistèmica, de les que es pro­du­ei­xen en estats invi­a­bles, però que quan pas­sen a Europa cos­ten molt d’assu­mir i de les quals només es pot sor­tir a par­tir d’una visió democràtica i d’estat, amb no poques dosis de valen­tia, decisió i, sobre­tot, volun­tat de canvi. No hi ha cap dubte que per superar el moment actual es reque­rei­xen per­so­nes que asso­lei­xin els mínims neces­sa­ris d’un esta­dista, però també que tin­guin el valor de fer les anàlisis cor­rec­tes, per dolo­ro­ses que siguin, i d’assu­mir els ris­cos que com­porta con­fron­tar aquesta fallida.

Segu­ra­ment, el major dels pro­ble­mes que té Espa­nya –i per extensió tots aquells a qui aquesta situ­ació ens abraça– no és l’existència d’aquesta crisi sistèmica o gene­ra­lit­zada, sinó la falta de líders que reu­nei­xin les con­di­ci­ons necessàries per fer el que fa falta per sor­tir d’aquesta situ­ació. No és un moment per a polítics, sinó per a esta­dis­tes. A més, hi hem de sumar un altre dels pro­ble­mes que impe­dei­xen sor­tir d’aquesta situ­ació tan maca­bra com peri­llosa: la ine­xistència d’un sòlid quart poder que si bé no ens pot fer sor­tir de l’embús, almenys pot fer la seva feina amb l’hones­te­dat i la pro­fes­si­o­na­li­tat necessària per evi­den­ciar totes aque­lles falli­des sistèmiques que ens han por­tat al moment actual.

La con­junció d’aques­tes dues i d’altres debi­li­tats fa que molts pen­sin que Espa­nya no té solució, i crec que de raons per creure-ho no els en fal­ten, però sense tro­bar-hi una solució, difícil­ment podrem ser immu­nes als seus mals o fins i tot desen­ten­dre’ns-en, perquè segui­rem sent les vícti­mes propícies en què s’escu­da­ran per no assu­mir el diagnòstic o, pit­jor encara, aca­ba­rem sent direc­ta­ment les vícti­mes de les seves ires.

A més, sense aques­tes falli­des sistèmiques i amb una accep­ta­ble cul­tura democràtica, estic con­vençut que la gran solució a un pro­blema polític com és el reco­nei­xe­ment dels ina­li­e­na­bles drets de la mino­ria naci­o­nal cata­lana no seria un pro­blema ni es pre­ten­dria empre­so­nar els seus jus­tos anhels.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.