Opinió

Tribuna republicana

UNA LLIÇÓ DE LA COVID

La pandèmia es va encarregar de posar de manifest enormes deficiències a les residències de gent gran
Amnistia Internacional vol que s’investigui què ha passat a les residències i demanen que s’impulsi un nou model de centres geriàtrics

De la pandèmia en sor­ti­rem millors, dèiem, par­lant de les lliçons que aprendríem. Ho vam repe­tir durant mesos, com aquell man­tra que con­sola a la recerca de sen­tit en els moments com­pli­cats. Des­bor­dats, des dels cen­tes sani­ta­ris i els hos­pi­tals s’afron­tava la crua rea­li­tat del que ini­ci­al­ment alguns havien pro­nos­ti­cat a la lleu­gera que no pas­sa­ria d’una passa de grip forta. Els pro­fes­si­o­nals de la sani­tat van haver de fer esforços titànics men­tre les UCI i les plan­tes s’omplien ràpida­ment i s’havien de pre­pa­rar nous espais per aten­dre tots els con­ta­gi­ats.

Des del pri­mer moment, les residències geriàtri­ques es van con­fir­mar com un dels fronts on la covid-19 s’acar­nis­sa­ria. Que la gent gran és una de les bau­les més febles de la soci­e­tat, ho sabíem. La pandèmia es va encar­re­gar de posar de mani­fest, a més, enor­mes deficiències a les residències d’avis. Es van evi­den­ciar greus man­can­ces de recur­sos humans i mate­ri­als per fer front a una situ­ació sanitària excep­ci­o­nal, es va reac­ci­o­nar a des­temps, els més vul­ne­ra­bles van que­dar des­pro­te­gits i el virus s’hi va abra­o­nar. Mal­grat la dedi­cació de molts tre­ba­lla­dors, no hi va haver treva per als avis. En un intent d’expli­cació d’allò succeït, el govern espa­nyol va des­criure una “tem­pesta per­fecta” de fac­tors, entre els quals l’edat avançada, l’alt nivell de con­tagi o la presència de pato­lo­gies prèvies, la qual cosa va pro­vo­car que, en la pri­mera onada, gai­rebé el 50% de les morts per coro­na­vi­rus fos­sin en residències de gent gran.

A Cata­lu­nya no va ser dife­rent. Es cal­cula que més de 9.000 per­so­nes han per­dut la vida en geriàtrics durant la pandèmia, segons Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal. Un dels casos més ter­ri­bles, judi­ci­a­lit­zat, és el de la residència Fie­lla de Tremp, on van morir 64 de les 142 per­so­nes grans que hi esta­ven inter­nes.

Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal ha recla­mat rei­te­ra­da­ment que s’inves­ti­gui què va pas­sar a les residències arran de la crisi del coro­na­vi­rus i que se’n repari les vícti­mes. Cata­lu­nya és un dels pocs ter­ri­to­ris que ha mogut fitxa, molt tímida­ment, això sí, i de manera insu­fi­ci­ent per als fami­li­ars. Després de rebut­jar la cre­ació d’una comissió d’inves­ti­gació, el Par­la­ment va apro­var al febrer la cre­ació d’un grup de tre­ball a porta tan­cada d’anàlisi de l’impacte de la covid-19 a les residències, que tot just es va cons­ti­tuir al maig.

Des d’Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal, dema­nen anar més enllà. Volen que s’impulsi un nou model de cen­tres geriàtrics basat en la pro­tecció dels drets humans, vul­ne­rats de forma fla­grant durant la pandèmia. Medi­ca­lit­zar-les, dotar-les de més recur­sos, d’una millor coor­di­nació... Al cos­tat de les xifres dramàtiques, el debat sobre les residències va estar damunt la taula durant les pri­me­res ona­des, però s’ha anat esvaint a mesura que avançava la vacu­nació. Pas­sada l’emergència, es manté la urgència. Una de les grans lliçons que ens ha dei­xat la covid és que cal pro­te­gir més i millor la gent gran. És el moment de demos­trar que s’ha après.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.