Opinió

La República que bull

QUAN ENS CRIDIN A LA TAULA

El 17 d’abril del 1931, com el 17 d’agost del 1930 i com en moltes altres ocasions, no vam saber negociar

El 17 d’agost del 1930, repre­sen­tants d’alguns par­tit repu­bli­cans es van reu­nir a Sant Sebastià per pac­tar un full de ruta que per­metés ender­ro­car la monar­quia d’Alfons XIII. No se’n va aixe­car acta, però tots els tes­ti­mo­nis coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar que el tema prin­ci­pal de debat va ser “el pro­blema de Cata­lu­nya”. Només començar, el repre­sen­tant enviat per Fran­cesc Macià, Jaume Aigua­der, va recla­mar que “els repre­sen­tants de les for­ces repu­bli­ca­nes espa­nyo­les fes­sin una decla­ració prèvia de reco­nei­xe­ment de la rea­li­tat viva del fet con­cret del pro­blema català”. La petició va pro­vo­car un silenci “gene­ral i penós”, segons recorda Miguel Maura, un dels assis­tents. Quan es van refer de l’ensurt, alguns van qua­li­fi­car la petició d’Aigua­der com un “des­propòsit”. D’altres, com Álvaro de Albor­noz, del Par­tit Repu­blicà Radi­cal Soci­a­lista, va dei­xar anar: “De manera que vostès es pro­po­sen apro­fi­tar-se de la revo­lució per pro­cla­mar la inde­pendència de Cata­lu­nya.” Un altre dels assis­tents, Ale­jan­dro Ler­roux, fan­far­ro­neja a les seves memòries que no va voler par­ti­ci­par en el debat perquè sabia per­fec­ta­ment “com es bre­gava amb aque­lles fetes”, una referència als repre­sen­tants cata­la­nis­tes. Ler­roux havia com­ba­tut amb vehemència el cata­la­nisme des dels car­rers de Bar­ce­lona.

Al final, els reu­nits van arri­bar a un acord “que hau­ria de tenir com a base i fona­ment la volun­tat de Cata­lu­nya expres­sada en un pro­jecte d’esta­tut o cons­ti­tució autònoma pro­po­sada lliu­re­ment pel poble de Cata­lu­nya” i sot­mesa ”a l’apro­vació sobi­rana de les Corts Cons­ti­tu­ents”. Els nego­ci­a­dors cata­lans van renun­ciar a l’auto­de­ter­mi­nació, al fede­ra­lisme i, fins i tot, a fixar un calen­dari o unes com­petències mínimes. El 14 d’abril del 1931, vuit mesos després, Fran­cesc Macià, a cop de decla­ració, va inten­tar anar més enllà d’allò que s’havia pac­tat a Sant Sebastià i, des del balcó del Palau de la Gene­ra­li­tat, va apos­tar per un model clara­ment fede­ral i pac­tat de tu a tu. Des d’aque­lla mateixa tarda, però, la frase que més va haver d’escol­tar va ser que “allò no era el que s’havia acor­dat a Sant Sebastià”. Tres dies després, el pre­si­dent de la República Cata­lana va tor­nar asseure’s a nego­ciar i va sor­tir de la reunió com a pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i amb un com­promís, difús i sense calen­dari, d’un esta­tut. El 17 d’abril del 1931, com el 17 d’agost del 1930 i com en mol­tes altres oca­si­ons, no vam saber nego­ciar. Ens vam asseure amb un estat i vam per­dre un munt de llençols. Pot­ser que ho tin­guem en compte quan ens tor­nin a cri­dar a la taula.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor