Opinió

Tribuna republicana

LES TESIS DE CS ES QUEDEN

La desfeta andalusa és la confirmació, si és que en calia, de l’agonia de Ciutadans
Ciutadans és responsable d’haver dinamitat el consens lingüístic

“No sé què és el que he fet tan mala­ment perquè el càstig hagi estat tan dur.” Aquesta amarga queixa és del vice­pre­si­dent en fun­ci­ons de la Junta d’Anda­lu­sia i can­di­dat de Ciu­ta­dans, Juan Marín, a la Cadena Ser l’endemà de les elec­ci­ons. Els comi­cis han esbor­rat els taron­ges del par­la­ment andalús, on tenien vint-i-un dipu­tats. El mar­ca­dor dels d’Inés Arri­ma­das ha que­dat a zero a Anda­lu­sia, on han cai­gut gai­rebé quinze punts i han pas­sat del 18,28% dels vots que van obte­nir el 2018 (més de 660.000) a un 3,29% (120.800).

La des­feta anda­lusa és la con­fir­mació, si és que en calia alguna, de l’ago­nia de Ciu­ta­dans. El par­tit suma aquesta der­rota a les prèvies a Cas­te­lla i Lleó i a la Comu­ni­tat de Madrid, i es cer­ti­fica la fallada mul­ti­ter­ri­to­rial de la for­mació, que ja estava a la corda fluixa al Congrés, on el 2019 va pas­sar de cin­quanta-set a deu escons. En aquests moments, l’únic que l’insu­fla aire és l’aliança que manté al govern de l’Ajun­ta­ment de Madrid amb els popu­lars.

Tot sem­bla indi­car que s’està a punt d’expe­dir el cer­ti­fi­cat de mort al par­tit fun­dat a Bar­ce­lona el juliol del 2006. Una for­mació sor­gida després de l’ano­me­nat “mani­fest del Taxi­der­mista”, en home­natge al bar­ce­loní res­tau­rant de la plaça Reial on un grup de per­so­nes, entre elles Fèlix de Azúa, Fran­cesc de Car­re­ras, Teresa Bar­bal i Arcadi Espada, es reu­nia per comen­tar la situ­ació política a Cata­lu­nya. Con­si­de­ra­ven que estava domi­nada pel naci­o­na­lisme, al qual també veien esco­rat el PSC, apos­ta­ven per la seva “expulsió de l’espai públic” i abo­mi­na­ven la immersió lingüística. En els actes pre­vis a la cons­ti­tució del par­tit, ja que­dava claríssim el tarannà. “El dèficit fis­cal és men­tida i les selec­ci­ons cata­la­nes, una xor­rada”, s’hi pro­cla­mava. Albert Boa­de­lla els ani­mava amb dis­fres­ses de mosso d’esqua­dra, i l’ima­gi­nari no només a la con­tra, sinó de menys­preu a la cul­tura i la llen­gua cata­lana anava qua­llant, amb la immersió lingüística com a gran ene­mic a batre.

L’ater­ratge al Par­la­ment a finals del 2006, amb un ampli i entu­si­asta suport de mit­jans amb seu a Madrid, va obrir un nou cicle i una nova manera de fer política, i no pre­ci­sa­ment per a bé. El to de les ses­si­ons es va fer més agre i els debats, més cris­pats. Cons­ci­ents del seu ressò, al llarg dels anys Ciu­ta­dans ha con­ver­tit, sovint, el Par­la­ment en plató. Car­tells, foto­gra­fies, ban­de­res, lli­bres... Més pen­dents de la foto i el màrque­ting que del con­tin­gut, la repe­tició insa­ci­a­ble d’esce­nes obliga que, per tenir algun impacte, la següent sigui més gran que l’ante­rior. Fins al dia que Lorena Roldán (que després va can­viar Cs pel PP) va exhi­bir una imatge de l’atemp­tat d’ETA a Vic quan par­lava dels CDR.

El punt àlgid dels de Rivera va ser, pre­ci­sa­ment, després del referèndum de l’1-O, amb Ciu­ta­dans com a pri­mer par­tit de l’opo­sició al Par­la­ment, i ter­cera força al Congrés. Des d’ales­ho­res, però, els taron­ges no paren d’enca­de­nar pata­ca­des i bai­xes. Juan Car­los Girauta, Car­men de Rivera, Mar­cos de Quinto, Toni Cantó, Lorena Roldán... La pro­gres­siva pèrdua de poder dels últims anys ha anat acom­pa­nyada d’un dego­teig cons­tant d’estri­pa­des de car­net.

Molts cele­bren ara la des­feta de Ciu­ta­dans. Es bur­len dels lamen­ta­bles resul­tats obtin­guts pels d’Arri­ma­das diu­menge pas­sat, però els resul­tats dels taron­ges van molt més enllà d’un par­tit en més que pro­ba­ble des­com­po­sició i, lamen­ta­ble­ment, el sobre­viu­ran. Perquè Ciu­ta­dans és el gran res­pon­sa­ble d’haver dina­mi­tat el con­sens lingüístic a Cata­lu­nya. Es pre­sen­tava el 2006 per abo­lir la immersió lingüística i, setze anys més tard, aquell sis­tema ini­ciat el 1983 a l’escola Ros­selló-Por­cel de Santa Coloma de Gra­me­net està clara­ment en perill. Són les sentències dels tri­bu­nals les que, pro­nun­ci­a­ment rere pro­nun­ci­a­ment –l’últim el del Suprem per rati­fi­car el 25% de cas­tellà a l’ense­nya­ment– inten­ten can­viar el sis­tema acor­dat, però també les for­ma­ci­ons que, com el PSC, han flir­te­jat en algun moment amb les tesis dels taron­ges per ocu­par el seu espai. I ara tot sem­bla indi­car que el par­tit se’n va, però les seves tesis es que­den.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor