Opinió

Tribuna republicana

Dignificar l’avortament

A Catalunya no es fan campanyes de sensibilització sobre l’atenció a l’avortament perquè continua sent un tabú
Amb la voluntat de no tenir un fill n’hi hauria d’haver prou per interrompre un embaràs

La revo­cació de la sentència que garan­tia el dret a l’avor­ta­ment als Estats Units (Roe vs. Wade) ens recorda que els drets i lli­ber­tats de les dones con­ti­nuen sent un afe­git con­di­ci­o­nal a les legis­la­ci­ons de mol­tes democràcies.

L’Asso­ci­ació de Drets Sexu­als i Repro­duc­tius indica que el qüesti­o­na­ment del dret a l’avor­ta­ment és part d’una estratègia fona­men­ta­lista cris­ti­ana a escala mun­dial. El Par­la­ment Euro­peu és ara pre­si­dit per una política anti­a­vor­tista, la ita­li­ana Roberta Met­sola. Espa­nya i Cata­lu­nya sem­blen fora de perill, però no s’ha de bai­xar la guàrdia. La reforma de la llei orgànica sobre salut sexual i repro­duc­tiva torna a per­me­tre que les noies i altres per­so­nes ges­tants entre 16 i 18 anys puguin avor­tar sense con­sen­ti­ment patern, un fet posi­tiu. Tan­ma­teix, Sílvia Alda­vert, coor­di­na­dora de l’Asso­ci­ació de Drets Sexu­als i Repro­duc­tius, lamenta que no s’hagi des­pe­na­lit­zat del tot l’avor­ta­ment ni s’hagi eli­mi­nat el requi­sit que un comitè clínic aprovi l’avor­ta­ment en emba­ras­sos de més de 22 set­ma­nes que reben un diagnòstic fetal greu.

Segons El Crític, durant 10 anys, l’anti­a­vor­tista Fun­dació Pro Vida ha rebut 260.000 euros de finançament públic. L’Asso­ci­ació de Drets Sexu­als i Repro­duc­tius hi afe­geix que els ser­veis soci­als de cen­tres de l’Ins­ti­tut Català de la Salut i d’ajun­ta­ments de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, com ara Bar­ce­lona i l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, hi deri­ven usuàries.

Paral·lela­ment, la Gene­ra­li­tat va esfon­drant a poc a poc les bar­re­res que evi­ten la garan­tia de l’avor­ta­ment a tot el ter­ri­tori català. Una d’aques­tes és la titu­la­ri­tat dels cen­tres sani­ta­ris, alguns dels quals són d’enti­tats reli­gi­o­ses contràries a l’avor­ta­ment. A Cata­lu­nya, 4 de cada 10 facul­ta­tius encara s’acu­llen al dret d’objecció de consciència per no prac­ti­car avor­ta­ments, fet que implica, en algu­nes comar­ques, pro­ble­mes per tro­bar un cen­tre on avor­tar o haver de des­plaçar-se a altres comar­ques. Lleida és la demar­cació on menys es garan­teix la inter­rupció voluntària de l’embaràs, sigui pel nom­bre d’objec­tors de consciència, entre el 67% i el 91%, sigui perquè encara són pocs els cen­tres que ofe­rei­xen avor­ta­ments quirúrgics i/o far­ma­cològics. Amb tot, Público recull que el 35% de les 21.936 dones que van avor­tar el 2019 van pagar la inter­rupció.

Fer polítiques públi­ques que garan­tei­xin l’atenció a les dones i altres per­so­nes amb capa­ci­tat ges­tant és un aspecte fona­men­tal en la defensa del dret a l’avor­ta­ment, però no és l’únic. Par­lant de la situ­ació als Estats Units, el pre­sen­ta­dor John Oli­ver obser­vava que la poca con­vicció que el Par­tit Demòcrata havia mos­trat a l’hora de defen­sar la inter­rupció voluntària de l’embaràs havia estat tan relle­vant per tom­bar Roe vs. Wade com ho és l’estratègia fona­men­ta­lista per pro­hi­bir-lo.

Sílvia Alda­vert opina que a Cata­lu­nya i Espa­nya no es fan cam­pa­nyes de sen­si­bi­lit­zació sobre l’atenció a l’avor­ta­ment perquè con­ti­nua sent un tabú. Quan es jus­ti­fica l’avor­ta­ment, se sol des­ta­car el pati­ment que implica exer­cir-lo, i se sol posar com a exem­ples per jus­ti­fi­car-ne la neces­si­tat la vio­lació, la mal­for­mació del fetus o el perill per a la vida de la ges­tant. Par­tint del res­pecte a l’auto­no­mia cor­po­ral, amb la volun­tat de no tenir un fill n’hi hau­ria d’haver prou per inter­rom­pre un embaràs. Per sort, van apa­rei­xent ini­ci­a­ti­ves per tren­car el tabú i ofe­rir una bona atenció abans, durant i després de l’avor­ta­ment, com ara les pri­me­res Jor­na­des Pro­fes­si­o­nals sobre l’Avor­ta­ment, que es van cele­brar a finals de juny a Bar­ce­lona.

La falsa creença que l’esquerra tan sols s’ocupa de qüesti­ons vis­tes com a simbòliques, com ara els drets de les dones, de les per­so­nes LGTBI i raci­a­lit­za­des, ha ama­gat que la dreta reac­cionària també se’n pre­o­cupa. Si ho fa és perquè no ho són pas, de simbòliques. Cada embaràs forçós és una per­sona obli­gada a afron­tar un canvi radi­cal del seu pro­jecte de vida i a pas­sar per una trans­for­mació cor­po­ral que, en alguns casos, és peri­llosa per a la salut física i psi­cològica. Cal dig­ni­fi­car l’avor­ta­ment. Ens hi juguem la vida de mol­tes, molts i mol­tis.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor