Opinió

Tribuna republicana

REACCIONARISME CATALÀ

Gràcies al procés, Catalunya es va deslliurar de l’onada d’extrema dreta que avançava per Occident
Liquidat el procés, Catalunya corre el risc d’adoptar discursos reaccionaris

Gràcies al procés, Cata­lu­nya es va des­lliu­rar de l’onada d’extrema dreta que avançava per Occi­dent. Arra­co­nant els debats que no fos­sin sobre la inde­pendència, i que arreu havien estat ins­tru­men­ta­lit­zats pels reac­ci­o­na­ris; tei­xint ali­an­ces entre actors con­tra­ris en ide­o­lo­gia, però amb Espa­nya com a ene­mic comú; cre­ant divisió a la ja dis­solta Pla­ta­forma per Cata­lu­nya; cana­lit­zant les aspi­ra­ci­ons de col·lec­tius femi­nis­tes, anti­ra­cis­tes i LGTBI –dels sec­tors més bel·lige­rants amb l’extrema dreta–, fent que la gent fos recep­tiva al que expo­sa­ven, l’avanç de drets no es veia com un joc en què si els uns gua­nya­ven els altres per­dien, sinó part d’una república per a totes, totis i tots.

Liqui­dat el procés, Cata­lu­nya corre el risc d’adop­tar dis­cur­sos reac­ci­o­na­ris, espe­ro­nats per la frus­tració gene­rada per la repressió espa­nyola. N’hem tin­gut ja exem­ples, si bé dis­ten molt de ser equi­pa­ra­bles en mag­ni­tud al que passa a Espa­nya o en països de l’entorn. Són arti­cles que qüesti­o­nen l’avor­ta­ment, els drets LGTBI o el llen­guatge no binari amb argu­ments reac­ci­o­na­ris: vivim en la dic­ta­dura de la cor­recció política, els drets LGTBI són una trampa neo­li­be­ral que des­mo­bi­litza la classe obrera, l’avor­ta­ment és un dret que no s’ha d’exer­cir amb fri­vo­li­tat. És con­tin­gut en xar­xes soci­als que, apro­fi­tant les crítiques a l’iden­ti­ta­risme d’alguns sec­tors femi­nis­tes, anti­ra­cis­tes i LGTBI, demo­nitza les seves llui­tes dient que són part de la iden­titària agenda woke.

A curt ter­mini, sem­bla que no hi ha risc que l’extrema dreta inde­pen­den­tista tin­gui un par­tit fort. A Cata­lu­nya, l’extrema dreta està asso­ci­ada al fei­xisme espa­nyol, i qual­se­vol par­tit inde­pen­den­tista així tin­dria la llufa de ser el Vox català. Perquè l’extrema dreta tingués una for­mació gua­nya­dora, hau­ria d’aparèixer un líder carismàtic que pro­posés un pro­jecte anti­es­pa­nyo­lista i crític amb els líders inde­pen­den­tis­tes que han traït el poble de Cata­lu­nya.

És més pro­ba­ble que es creï un debat social pro­pici perquè idees reac­cionàries tri­om­fin en la soci­e­tat cata­lana. Per molt que els cata­lans i el naci­o­na­lisme català es con­si­de­rin més pro­gres­sis­tes que els espa­nyols i l’espa­nyo­lisme, con­ti­nuen tenint un pòsit mas­clista, racista i LGTBI-fòbic. Mal­grat que les esquer­res solen ser més ober­tes en qüesti­ons refe­rents a col·lec­tius dis­cri­mi­nats, l’esquerra-dreta ha estat un eix cen­trat en la classe i la gestió econòmica. A Cata­lu­nya, al brou d’idees reac­cionàries cui­nat als mit­jans de comu­ni­cació i a les xar­xes, hi ha tant gent con­ser­va­dora com pro­gres­sista.

Podria sem­blar que Junts per Cata­lu­nya, per com se’ls va colar Joan Cana­dell a les llis­tes i veient els argu­ments a Twit­ter d’un sec­tor de l’opo­sició a Ada Colau, seria la for­mació més recep­tiva a idees reac­cionàries, si bé no es podria afir­mar que és o serà un par­tit d’extrema dreta. ERC, igual que Podem, té tendència a ins­tru­men­ta­lit­zar les llui­tes femi­nis­tes per blan­que­jar l’espa­nyo­lisme del post­procés, fet que pot por­tar que una part de l’inde­pen­den­tisme vegi cer­tes llui­tes soci­als com a agents d’opressió. És aquí on hi ha un risc d’ali­men­tació recíproca entre el reac­ci­o­na­risme d’una part de l’inde­pen­den­tisme i l’espa­nyo­lisme pro­gres­sista de sec­tors amb pes dins d’ERC i la CUP. La for­mació anti­ca­pi­ta­lista, que en prin­cipi és la més ben situ­ada per neu­tra­lit­zar la tendència reac­cionària i l’espa­nyo­lista, té tics dogmàtics que difi­cul­ten la inte­gració de la plu­ra­li­tat de veus necessària per crear dis­cur­sos com­ple­xos i de con­sens. Hi ha gent afí intel·lec­tu­al­ment a la CUP o que hi ha mili­tat que avala tesis reac­cionàries. D’altres bus­quen en l’entorn de debat pro­gres­sista reac­ci­o­nari un àmbit per inter­can­viar inqui­e­tuds que no tenen cabuda als espais d’esquer­res més mora­lis­tes.

Hi ha un xup-xup reac­ci­o­nari inde­pen­den­tista. Un fet deter­mi­nant per saber com evo­lu­ci­o­narà serà l’apa­rició, o no, d’un con­sens polític, social i intel·lec­tual inde­pen­den­tista capaç d’evi­tar que el reac­ci­o­na­risme faci forat, sense que la con­tra­par­tida sigui més espa­nyo­lisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.