Opinió

La República que bull

UN SETGE QUE NO S’ATURA

Just l’endemà que els dos governs es posessin d’acord sobre el català, el TSJC va portar al Constitucional la llei del català

El setge judi­cial con­tra el català a l’escola no s’atura. El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) ha acor­dat por­tar al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal el Decret llei 6/22, que fixa els cri­te­ris apli­ca­bles a l’ela­bo­ració, apro­vació, vali­dació i revisió dels pro­jec­tes lingüístics dels cen­tres edu­ca­tius, apro­vat pel govern al maig; i també la Llei 8/22, sobre l’ús i apre­nen­tatge de les llengües ofi­ci­als en l’ense­nya­ment no uni­ver­si­tari, apro­vada pel Par­la­ment, i con­clou que la llen­gua cas­te­llana no hi està repre­sen­tada com a ofi­cial, “exclou” el cas­tellà com a llen­gua vehi­cu­lar i intro­du­eix un model que “trenca” amb la pari­tat de llengües ofi­ci­als. De fet, era bas­tant pre­vi­si­ble que la llei acabés al Cons­ti­tu­ci­o­nal, fos per una via o per una altra. La decisió, iro­nies de la vida, arriba just l’endemà de la taula de diàleg en la qual els dos governs van acor­dar “donar suport al desen­vo­lu­pa­ment del marc nor­ma­tiu recent con­sa­grat pel Par­la­ment de Cata­lu­nya” i van rati­fi­car el con­ven­ci­ment d’amb­dues parts que “les dis­po­si­ci­ons d’aquesta llei s’adeqüen als marcs cons­ti­tu­ci­o­nal i esta­tu­tari”. També assu­mei­xen el com­promís de “resol­dre per la via del diàleg i la nego­ci­ació els con­flic­tes que hi pugui haver en l’apli­cació o el desen­vo­lu­pa­ment del marc nor­ma­tiu vigent”. L’acord, més enllà que figuri en una taula en la qual hom espe­ra­ria que es parlés de com atu­rar la repressió i com cana­lit­zar el dret a deci­dir dels cata­lans, suma el PSOE a l’acord par­la­men­tari i s’esforça per elu­dir la via judi­cial.

La bata­lla pel català, en tot cas, no s’atura. I difícil­ment ho farà en el futur, con­dem­nats com estem a defen­sar la llen­gua en un Estat que l’ha per­se­guit i menys­tin­gut de manera sis­temàtica i que té veri­ta­ble urticària al plu­ra­lisme lingüístic. Des dels seus ini­cis, Espa­nya s’ha cons­truït a par­tir d’una llen­gua (el cas­tellà) que calia impo­sar a les altres. I, amb períodes de més o menys virulència, de més o menys tolerància, hem hagut de patir un menys­te­ni­ment cons­tant, sense atu­ra­dor. L’enyo­rat Fran­cesc Fer­rer ho va dei­xar deta­llat en un monu­men­tal lli­bre: La per­se­cució política de la llen­gua cata­lana. Val la pena relle­gir-lo de tant en tant per saber d’on venim i on ens tro­bem. El con­flicte, tots ho sabem, no es resoldrà amb acords entre governs, ni tan sols can­vi­ant a fons l’apa­rell judi­cial de l’Estat, mani­fes­ta­ment reac­ci­o­nari. Forma part de l’essència de l’Estat i només es resoldrà del tot quan can­viem d’estat i en tin­guem un en el qual la llen­gua del país ocupi el lloc que li per­toca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor